Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Η μοναξιά των αδερφιών των παιδιών με αναπηρία.

Είναι 6:30μμ και ο αδελφός της είχε μια κρίση στο μπάνιο. Ενώ η μαμά τους τον βγάζει και τον σκουπίζει, ο μπαμπάς τρέχει να τους βοηθήσει. 

Και αυτή μένει μόνη.

Είναι 11πμ στο εμπορικό κέντρο και ξαφνικά ο αδερφός της εξαφανίζεται. Η μαμά της φωνάζει συνεχώς το όνομά του και τρέχει προς τους ανελκυστήρες που του αρέσουν πολύ, ενώ ο μπαμπάς τρέχει στην πόρτα για να βεβαιωθεί ότι ο αδερφός της δεν έχει τρέξει στο parking. 

Και αυτή μένει πάλι μόνη. 

Ποια δικαιώματα των παιδιών συνήθως ξεχνάμε

Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού. Είναι απογοητευτικό να διαβάζει κάποιος τα δικαιώματα των παιδιών. Σε μεγάλο μέρος του κόσμου δεν καλύπτονται ούτε καν οι βασικές ανάγκες της τροφής, της στέγασης, της ένδυσης των παιδιών. Και ο Δυτικός Κόσμος που σήμερα «τιμά» αυτά τα δικαιώματα εθελοτυφλεί στην καλύτερη και στη χειρότερη εκμεταλλεύεται αμέτρητο αριθμό παιδιών σε άλλες χώρες.Ας μην ξεχνάμε πως η μεγάλη πλειονότητα των ρούχων και του τεχνολογικού εξοπλισμού μας έχει φτιαχτεί από παιδιά που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες για ένα ένα κομμάτι ψωμί. Οπότε ας μην υποκρινόμαστε πως προοδεύουμε πολύ. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να πούμε πως ως ανθρωπότητα σεβόμαστε αληθινά τα δικαιώματα των παιδιών. Ωστόσο, δεν θεωρώ τον εαυτό μου αρμόδιο να γράψει για αυτό το θέμα. Θα ήθελα να αναφερθώ στα δικαιώματα των παιδιών που μια μέση, ελληνική οικογένεια πολλές φορές παραβλέπει, ξεχνά ή ακόμη και αγνοεί. Δικαιώματα που μπορεί να μην έχουν καν επίσημα αναγνωριστεί ωστόσο είναι τεράστιας σπουδαιότητας για την ανάπτυξη ενός εν δυνάμει ενήλικα.

Ανατροπές στις Πανελλαδικές : Εισαγωγή στα ΑΕΙ με βάση τις επιδόσεις των υποψηφίων

Ο«εφιάλτης» των πανελλαδικών εξετάσεων του περασμένου καλοκαιριού και των τεράστιων ποσοστών αποτυχίας των υποψηφίων κυνηγά την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που αναζητεί τη «σοφή» λύση για να ξεφύγει από το αδιέξοδο. Οπως φαίνεται λοιπόν, η θεσμοθέτηση βάσης εισαγωγής του 10 μόνο σε ένα μάθημα βαρύτητας ανά τμήμα ΑΕΙ μένει πίσω. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και το σενάριο που φαίνεται σήμερα το επικρατέστερο είναι το παρακάτω: Η βάση εισαγωγής σε κάθε τμήμα των ΑΕΙ δεν θα είναι ένας απόλυτος αριθμός, αλλά θα είναι ένα βαθμολογικό όριο που θα επιλέγεται κατά περίπτωση και επιστήμη, σε συνάρτηση με τον γενικό μέσο όρο της επίδοσης όλων των υποψηφίων πανελλαδικά.

Παιδικά Χωριά SOS: «Κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε μια οικογένεια»

«Κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε μία οικογένεια». Αυτό είναι το μήνυμα των Παιδικών Χωριών SOS, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. «Η Ελλάδα παραμένει ουραγός της Ευρώπης στην αποϊδρυματοποίηση. Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί όχι μόνο βέλτιστη, αλλά κοινή πρακτική», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση της Οργάνωσης.

Ιταλία: Ο αγώνας μιας 12χρονης μαθήτριας στο Τορίνο για να ξανανοίξουν τα σχολεία

Το σχολείο της Ανίτα έκλεισε για δεύτερη φορά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στην Ιταλία, όμως αυτή τη φορά η 12χρονη μαθήτρια αρνήθηκε να μείνει στο σπίτι της.

Σύμφωνα με το Euronews, το κορίτσι κουβαλώντας το ροζ κάθισμά της και το σπαστό τραπεζάκι, πηγαίνει κάθε μερα έξω από το σχολείο του στο Τορίνο, που είναι κλειστό λόγω των περιοριστικών μέτρων, για να ζητήσει να ξανανοίξει. Από τις 6 Νοεμβρίου, όταν η ιταλική κυβέρνηση ενέταξε το Πεδεμόντιο στην «κόκκινη ζώνη», η Ανίτα Ιακοβέλι, συνοδευόμενη από τη μητέρα της, κάθε πρωί βρίσκεται έξω από το σχολείο Ίταλο Καλβίνο για να παρακολουθήσει από εκεί το μάθημά της μέσω του υπολογιστή. 

Τροποποίηση τοποθέτησης αναπληρωτών εκπαιδευτικών των Τμημάτων Ένταξης (Τ.Ε.).

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας που ισχύουν έως και 30-11-2020 (σχετ. ΦΕΚ Β΄ 4899/6-11-20), οι Διευθυντές Εκπαίδευσης δύνανται, λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες λειτουργικές ανάγκες των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), να προβούν σε τροποποίηση των αποφάσεων τοποθέτησης των προσωρινων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που στελεχώνουν τα Τμήματα Ένταξης, ανεξαρτήτως φορέα χρηματοδότησης, προκειμένου να τοποθετηθούν σε ΣΜΕΑΕ, για όσο χρονικό διάστημα τελεί σε αναστολή η διά ζώσης εκπ/κή λειτουργία των σχολικών Μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Γενικής Εκπ/σης.
Δείτε την εγκύκλιο εδώ.

Μητρώο Εκπαιδευτών ΔΙΕΚ: Άρχισε η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων ένταξης/εγγραφής

Οδηγίες για την υποβολή αιτήσεων εγγραφής και ένταξης των εκπαιδευτών στο Μητρώο Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης ΔΙΕΚ

Ανακοίνωση για τη λειτουργία Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης ΔΙΕΚ εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Γεώργιος Βούτσινος.

Η περίοδος λειτουργίας του Μητρώου ορίζεται από 20 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 13:00 έως και 30 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 13:00.

Επιπλέον, δίνονται οδηγίες για την υποβολή αιτήσεων εγγραφής και ένταξης των εκπαιδευτών στο μητρώο.