Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

8 τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να ερμηνεύει σωστά τις κοινωνικές νύξεις (social cues)

Δυσκολεύεται το παιδί σας να “διαβάσει” τη γλώσσα σώματος των άλλων ανθρώπων; Μήπως αντιλαμβάνεται λανθασμένα τι συμβαίνει σε κάποιες κοινωνικές καταστάσεις; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να καταλαβαίνει σωστά τις κοινωνικές νύξεις.

Α) Κάντε εξάσκηση στη βλεμματική επαφή: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας κοιτάει στα μάτια ενώ συζητάτε. Όταν προσέχει το πρόσωπό σας μπορεί να δει τις εκφράσεις σας να αλλάζουν (βεβαιωθείτε ότι κάνετε και εσείς το ίδιο όταν σας κοιτάει). Ρωτήστε το τι σημαίνει κάθε έκφραση. Αν δεν ξέρει, εξηγήστε του το μήνυμα που του στέλνετε μέσω του προσώπου σας. 

Γονείς στην Εφηβεία

“Τα παλιά χρόνια τα παιδιά τα κρατούσανε. Σήμερα μπορείς να κάνεις έκτρωση!”, μου είπε με απόλυτη φυσικότητα ο πατέρας μου όταν έμαθε πως είμαι έγκυος. Η ιστορία της 17χρονης, τότε, Δήμητρας και του 25χρονου Ηλία μοιάζει με σενάριο ασπρόμαυρης ελληνικής ταινίας άλλων εποχών. Ο παιδικός έρωτας που κράτησε, το αγόρι που οι γονείς του κοριτσιού ποτέ δεν αποδέχτηκαν, μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη, η οικογενειακή ρήξη. “Το εξομολογήθηκα στην μητέρα μου κι εκείνη υποσχέθηκε πως θα το κρατήσει μυστικό. Δεν το έκανε όμως. Το βράδυ που ο πατέρας μου το έμαθε, με ξύπνησε με ένα ποτήρι κρύο νερό στο πρόσωπο. Ήταν έξαλλος μαζί μου, φώναζε, έβριζε τον σύντροφο μου, ήταν αποφασισμένος ότι πρέπει να κάνω έκτρωση. Όταν ηρέμησαν λίγο τα πνεύματα και με κάλεσε στο γραφείο του να μιλήσουμε πιο ήρεμα, βρήκα την ευκαιρία να πάρω τηλέφωνο τον Ηλία και το έσκασα από το σπίτι. Δεν ήθελα να με αναγκάσουν να κάνω έκτρωση. Είχαμε αποφασίσει ότι το παιδί θα το κρατήσουμε ό,τι και να γίνει”. Η συνέχεια δόθηκε στην Εισαγγελία Ανηλίκων. Η Δήμητρα προκειμένου να ‘προστατεύσει’ την εγκυμοσύνη της υπέβαλε αίτημα να γίνουν συστάσεις προς τους γονείς της, ενώ οι γονείς της βρέθηκαν ένα βήμα πριν την κατάθεση μήνυσης προς στον Ηλία, την οποία τελικά απέσυραν, αφού αυτό θα σήμαινε ότι το νεαρό κορίτσι θα έπρεπε να οδηγηθεί σε Ίδρυμα Προστασίας Ανηλίκων.

Ένας σκούφος καταγράφει τα συναισθήματά μας!

Ο Πάνος Μαύρος, είναι ένα ελληνόπουλο που σπουδάζει στο Λονδίνο και αυτό που επέλεξε να παρουσιάσει ως διδακτορική διατριβή είναι πραγματικά καινοτόμο. Σκοπός της έρευνας του είναι να βρει πως επηρεάζεται η διάθεση μας καθώς κινούμαστε μέσα στην πόλη καθώς λαμβάνουμε διάφορα ερεθίσματα.

Unicef: Η κρίση έριξε στη φτώχεια 2,6 εκατ. παιδιά

Η οικονομική κρίση έχει ρίξει άλλα 2,6 εκατομμύρια παιδιά στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου ζουν κάτω από το όρια της φτώχειας, σύμφωνα με σχετική μελέτη της Unicef βάσει των στοιχείων από το 2008. Ιδιαίτερο αισθητό είναι το πλήγμα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του λεγόμενου ευρωπαϊκού Νότου όπου η κρίση χτύπησε ισχυρότερα: Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, υπογραμμίζεται ότι το μέσο οικογενειακό εισόδημα γύρισε 14 χρόνια πίσω.

Στον "αέρα" η Παράλληλη Στήριξη των μαθητών

"Η παράλληλη στήριξη των μαθητών παρέχεται μόνο από εκπαιδευτικό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις". Τα παραπάνω αναφέρονταν στην εγκύκλιο που απέστειλε το καλοκαίρι το Υπουργείο Παιδείας για την Παράλληλη Στήριξη.

Γιατί δεν πρέπει να δίνουμε tablet στα νήπια

Σε πρόσφατο άρθρο τους οι New York Times, επισημαίνουν μία αισθητή αύξηση στο χρόνο που περνάνε τα νήπια μπροστά στην οθόνη, είτε tablet, είτε έξυπνων κινητών. Πόσο ασφαλές είναι αυτό όμως και τι επίδραση μπορεί να έχει στα παιδιά καθώς μεγαλώνουν;

Οι αναμνήσεις έγιναν… ανάγλυφες

Για πολλούς οι οπτικές αναμνήσεις απλά… ξεθωριάζουν. Για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης όμως, είτε δεν υπήρχαν ποτέ, είτε χάθηκαν εντελώς στην πορεία.

Η εταιρία Pirate3D όμως αποφάσισε να βρει ένα τρόπο να τις επαναφέρει και προσέλαβε τους ανθρώπους της LOLA οι οποίοι εξέλιξαν έναν ειδικό τρισδιάστατο εκτυπωτή για φωτογραφίες ο οποίος μπορεί να τις τυπώνει ανάγλυφα!

Το μαξιλάρι σου κι απάνω στη σκηνή

Από την Πελιώ Παπαδιά στο τaλκ

Το Θέατρο Πόρτα εγκαινιάζει μια σειρά από δραστηριότητες με εκπαιδευτικό-διαδραστικό χαρακτήρα απαντώντας στις ανάγκες ενός σύγχρονου κοινού που αναζητά κάτι παραπάνω από τις προσεγμένες παραστάσεις του παιδικού-νεανικού για τις οποίες είναι ήδη γνωστό το Θέατρο Πόρτα.

1ο Συνέδριο Μαθητών Λυκείου Ελληνογαλλικών Σχολείων

Η γραμματεία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα οργανώνει το 1οΣυνέδριο Μαθητών Λυκείου των Ελληνογαλλικών Σχολείων, το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014, από 9.00 έως 18.30, στις εγκαταστάσεις του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης, με θέμα:

«Η συμβολή της οικογένειας και του σχολείου στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του εφήβου»

Εκδήλωση: η «Άγνωστη χώρα της Αναπηρίας»

Τo κοινωνικό ιατρείο φαρμακείο αλληλεγγύης Νέας Σμύρνης σε συνεργασία με  την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία και την Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ σάς προσκαλούν στην εκδήλωση: «Άγνωστη χώρα της Αναπηρίας»

1η Νοεμβρίου 19:00 μμ

Στις εγκαταστάσεις του κλειστού γυμναστηρίου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΙΚΑΣ»
Αγ. Ανδρέου 1 & Κ. Παλαιολόγου-Νέα Σμύρνη