Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Πώς να γράψετε μια κοινωνική ιστορία.

Τι είναι οι κοινωνικές ιστορίες (social stories). 

Η κοινωνική ιστορία είναι ένα απλό και αποτελεσματικό εργαλείο για να διδάσκουμε τα παιδιά πώς να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, να αντιμετωπίζουν προβληματικές συμπεριφορές, να αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες και να είναι σε θέση να χειρίζονται νέες ή άγνωστες κοινωνικές καταστάσεις. Κοινωνικές ιστορίες μπορούμε να γράψουμε στην πραγματικότητα για οτιδήποτε δυσκολεύει το παιδί, όπως προβλήματα συμπεριφοράς (π.χ. ο θυμός και το δάγκωμα), δεξιότητες της καθημερινής ζωής (π.χ. πλύσιμο δοντιών, χρήση τουαλέτας) ή και συγκεκριμένα γεγονότα (π.χ. συμπεριφορά κατά τη διάρκεια τέλεσης ενός γάμου). 

Μια καλή κοινωνική ιστορία διδάσκει στο παιδί τις αναμενόμενες συμπεριφορές και αντιδράσεις. Περιγράφει επίσης με λεπτομέρειες τι απαιτεί κάθε κατάσταση, γεγονός ή δεξιότητα. 

Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων

Το υπουργείο ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εξετάσεων των μαθημάτων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων, των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ γενικής παιδείας και ειδικότητας, των ειδικών μαθημάτων, αλλά και την προθεσμία για την υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ.

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας θα αρχίσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις στις 7 Ιουνίου, για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

«Οχήματα και μεταφορές του αύριο» από παιδιά δημοτικού & γυμνασίου

Χαρούμενες φωνές και δημιουργία με φαντασία και ιδέες για τον δικό τους κόσμο από τους μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων, στον 3ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Ρομποτικής Στερεάς Ελλάδας που διεξήχθη σήμερα Κυριακή (12/3) στο 3ο Γυμνάσιο (Μουστάκειο) Λαμίας.

Ελπίδες για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών όγκων σε παιδιά

Ελπίδες για αντιμετώπιση εγκεφαλικών όγκων που μέχρι πρόσφατα ήταν ανεγχείρητοι και απειλητικοί για τη ζωή των μικρών ογκολογικών ασθενών, δίνει νέα ρομποτική μέθοδος, την οποία παρουσιάζει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ ο διακεκριμένος Έλληνας παιδονευροογκολόγος του Λονδίνου δρ. Στέργιος Ζαχαρούλης.

FreeMobility από τους μαθητές του ΕΕΕΕΚ Ν. Ποτίδαιας

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα FreeMobility από τους μαθητές του ΕΕΕΕΚ Ν. Ποτίδαιας στις 9 Μαρτίου στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου Ν. Μουδανιών.

Στο Πρόγραμμα συμμετείχαν όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του ΕΕΕΕΚ Ν. Ποτίδαιας σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Χαλκιδικής κο Άρη Κωνσταντινίδη.

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις γειτονιές της Αθήνας

Σε μια βόλτα στην πόλη της Αθήνας καλεί γονείς και παιδιά από 5 έως 8 ετών η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις γειτονιές του Νέου Κόσμου, στο Κουκάκι και την Ακρόπολη για τα Σάββατα του Μαρτίου και του Απριλίου. Στο εκπαιδευτικό εργαστήριο της Στέγης τα παιδιά αλλάζουν ρόλο, γίνονται ξεναγοί και πιάνουν τους γονείς από το χέρι, ανακαλύπτοντας την πόλη από την αρχή.

Άνοιξε η μονάδα για τα παιδιά με αναπηρία

Μια σημαντική δομή για τα παιδιά με αναπηρία εγκαινιάστηκε στο Θραψανό.Πρόκειται για το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία, «Δικαίωμα στη Ζωή». Τα εγκαίνια έγιναν από το δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Ζαχαρία Καλογεράκη και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Σωματείου «Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή», Παύλο Σημαντηράκη.

Χαρίζουν χαμόγελα ανακούφισης στα άρρωστα παιδιά

Της Νικολέττας Μπούκα 

Η Ειρήνη Χρυσοβαλάντου ξεκουράζεται στο παιδικό δωμάτιό της. Αν και είναι μόλις 4 ετών, πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια: νωτιαία μυική ατροφία. Η ζωή της εξαρτάται από τα μηχανήματα, που βρίσκονται ανάμεσα στα αγαπημένα της παιχνίδια και δίπλα στο κομοδίνο της. Ωστόσο ο θάλαμος του νοσοκομείου, που τη φοβίζει και την αγχώνει, είναι μακριά. Εκείνη έχει την τύχη να νοσηλεύεται στο σπίτι της, να παίζει με το δίδυμο αδελφό της και να περνά με ελπίδα την καθημερινότητά της.

Φρούτα, γάλα στα σχολεία με 250 εκατ. ευρώ από ΕΕ

Συνολικά 250 εκατ. ευρώ θα παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στα κράτη μέλη στα πλαίσια του προγράμματος διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος για το σχολικό έτος 2017-2018. Από αυτό το ποσό στην Ελλάδα αντιστοιχούν 3.218.885 εκατ. ευρώ για διανομή φρουτολαχανικών και 1.550.685 ευρώ για διανομή γάλα στα σχολεία της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι ούτε ένα ευρώ από τα 3,143 εκατ. ευρώ δεν απορρόφησε η χώρα μας για το πρόγραμμα διανομής φρουτολαχανικών στα σχολεία το έτος 2016/2017, ενώ η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Λιθουανία έχουν απορροφήσει το σύνολο των πόρων που τους αναλογούσε. Η Κύπρος το 84,8%, η Κροατία το 96.9%.

«ΠοδηλατΙΖΩ με Ασφάλεια» στην Sportexpo Mararthon 2017

Γνωρίζετε τα "μυστικά" της ασφαλούς οδήγησης με ποδήλατο; Θέλετε να τα ανακαλύψετε με διαδραστικό τρόπο, συμμετέχοντας σε δράσεις και κερδίζοντας δώρα; Αν ναι, ελάτε να γνωριστούμε μαζί με τους γονείς και τους φίλους σας, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ HELEXPO.

Θεσσαλονίκη: Kέντρο Υποστήριξης Προσφύγων-αγκαλιά για τις προσφυγομάνες και τα παιδιά τους

Στο πλευρό των γυναικών, οι οποίες βρίσκονται μακριά από τη χώρα τους, μόνες με τα παιδιά τους ή έχοντας στα σπλάχνα τους ένα μωρό, βρίσκεται το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων/ Blue Refugee Center που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη το SolidarityNow, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των ευάλωτων πληθυσμών, που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, μετά το κλείσιμο των συνόρων.