Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Πώς η δυσλεξία επηρεάζει την ομιλία.

Φανταστείτε ότι παρακολουθείτε τηλεόραση και ξαφνικά αναγνωρίζεται το πρόσωπο του αγαπημένου ηθοποιού της μαμάς σας. Την παίρνετε αμέσως τηλέφωνο. “Έλα, άνοιξε την τηλεόραση αμέσως. Είναι ο … ο … τον ξέρεις τον τύπο… αυτός ο ηθοποιός που αγαπάς… που έπαιζε στο…” 

Ξαφνικά νιώθετε ότι χάνετε τα λόγια σας, μολονότι ξέρετε ποιος είναι ο ηθοποιός. Βιώνετε στιγμιαία ένα πρόβλημα που οι ειδικοί ονομάζουν δυσκολία στην ανάκτηση ή εύρεση λέξεων.

Όλοι το βιώνουν πότε πότε. Αλλά στη δυσλεξία συμβαίνει συχνά και με όλα τα είδη των λέξεων. 

Xρηματοοικονομική εκπαίδευση από το δημοτικό

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, δισεκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο αδυνατούν να διαχειριστούν τα οικονομικά τους και να καταλάβουν βασικές οικονομικές έννοιες, όπως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και πώς αυτό διαμορφώνεται, την ποσοτική χαλάρωση και τι συνέπειες έχει στο ύψος των επιτοκίων και στο μέλλον των συντάξεων, το πώς η αύξηση του προσδόκιμου ζωής επηρεάζει το ύψος των μελλοντικών συντάξεων, την έννοια της δίκαιης τιμής και πώς δημιουργούνται οι «φούσκες», τον υπερδανεισμό και τις διαχρονικές επιπτώσεις του.

Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη: Μαθαίνουν οι γονείς - Παίζουν τα παιδιά



O «Οργανισμός Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας (Ο.ΒΡΕ.Π.Ο.Μ.) Δήμου Θεσσαλονίκης» διοργανώνει σε συνεργασία με την ‘Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Θεσσαλονίκης ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Μαθαίνουν οι γονείς….παίζουν τα παιδιά», το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020 στις 10.00 π.μ., στην αίθουσα Μ. Αναγνωστάκης, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Lexilight: Λαμπτήρας ανάγνωσης για άτομα με δυσλεξία

Το φωτιστικό Lexilight υπόσχεται να κάνει την ανάγνωση πολύ πιο εύκολη για τα άτομα με δυσλεξία, καθώς χρησιμοποιεί ένα καινοτόμο σύστημα βασισμένο στο παλλόμενο φως για να αντιμετωπίσει τις παραπλανητικές εικόνες της δυσλεξίας.

Ο λαμπτήρας ανάγνωσης Lexilight αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη μέσα στο 2020, αρχής γενομένης στο Παρίσι, στη Rennes και στο Λονδίνο. Η κατασκευάστρια εταιρεία Lexilife, σχεδιάζει να φέρει τη συσκευή και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θεσσαλονίκη: Ένας 23χρονος αυτιστικός προσπαθεί "με νύχια και με δόντια" να γίνει ηθοποιός

“Προσπαθώ με νύχια και με δόντια να γίνω ηθοποιός”, λέει ο νεαρός άντρας ο οποίος, λόγω αυτισμού, έχει υποστεί - όπως αναφέρει - το μπούλινγκ και την κοροϊδία παντού, στο σχολείο, στην κοινωνία, στις δουλειές. Είναι ο 23χρονος Βασίλης Μπερέτσος, ο οποίος αφηγούμενος τις βιωματικές εμπειρίες του ήταν σήμερα ο “πρωταγωνιστής” στην ημερίδα με θέμα “Αυτισμός: Προσεγγίζω για να αντιμετωπίσω”, που διοργανώθηκε από το νοσοκομείο Ιπποκράτειο σε συνεργασία με τον Σύλλογο “Οι συνήθεις ύποπτοι, αυτιστικοί, φίλοι και γονείς”.

Πώς αγχώνουν τα παιδιά τους ακόμη και οι καλύτεροι γονείς

Καθώς παλεύουμε καθημερινά με τα άγχη και τις αγωνίες της ενήλικης ζωής μας, ξεχνάμε συχνά πως το βλέμμα των παιδιών μας είναι διαρκώς επάνω μας. Είμαστε οι κολώνες και το παράδειγμά τους και από μας μαθαίνουν τον τρόπο να αντιμετωπίζουν τη ζωή, να διαχειρίζονται τις προοπτικές, τις χαρές και τους καημούς της. Παρ’ όλ’ αυτά, πέρα από τα εφόδια για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που έρχονται με τα χρόνια, οφείλουμε να τους εξασφαλίσουμε και την ανέμελη παιδική ηλικία που τους αξίζει. Και όχι να τους μεταδίδουμε το άγχος μας, όπως κάνουμε άθελά μας όταν:

Εφιάλτες και νυχτερινοί τρόμοι: Πώς θα τους αντιμετωπίσετε

Ποιος γονιός μπορεί να πει ότι δεν ταράχτηκε την πρώτη φορά που το μικρούλι του πετάχτηκε τρομαγμένο από το κρεβάτι του στη μέση της νύχτας; Ακόμη και στην περίπτωση ενός απλού εφιάλτη, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε αν το έναυσμα ήταν κάποια αρνητική εμπειρία από την οποία αποτύχαμε να προστατεύσουμε το παιδί μας. Ακόμη χειρότερα, κάποια αρνητική εμπειρία στην οποία το υποβάλαμε οι ίδιοι. Αν μάλιστα είναι οι νυχτερινοί τρόμοι που διακόπτουν τον ύπνο του, τα πράγματα μοιάζουν ακόμη πιο ανησυχητικά. Τι φταίει, λοιπόν, και δεν κοιμάται σαν πουλάκι; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να γλυκάνουν και πάλι τα όνειρά του;

Φυγάδες από το... στόμα του καρχαρία

Το ραντεβού είχε κανονιστεί για τις δέκα το πρωί και σχεδόν όλες οι οικογένειες έφτασαν στην ώρα τους. Ο χώρος ήταν σε όλους γνώριμος, κάποιοι παρακολουθούν εκεί μαθήματα ελληνικών, τα περισσότερα παιδιά πηγαίνουν για να βοηθηθούν στα μαθήματα του σχολείου που τους δυσκολεύουν, εκεί βλέπουν όσοι το έχουν ανάγκη, μια ψυχολόγο. Είναι ένας χώρος τελείως λιτός ως προς τη διακόσμηση, θυμίζει γραφεία που μόλις έχουν ανοίξει, αλλά για την κοινότητα των Τούρκων γκιουλενιστών που ζουν στην Αθήνα, είναι σαν ένα δεύτερο σπίτι. Ενα μέρος, στο οποίο μπορούν να πάνε οποτεδήποτε χρειαστούν κάτι ή απλά για να βρεθούν με συμπατριώτες τους.