Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Ο εγκέφαλος των δρομέων πιο «συνδεδεμένος»

Εάν μέσα στις αποφάσεις σας για τη νέα χρονιά είναι και αυτή που αφορά το να εντάξετε στη ζωή σας το τρέξιμο, ιδού ένας σημαντικός επιπλέον λόγος ώστε να κάνετε τη σκέψη πράξη: μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου αποκαλύπτουν πως ο εγκέφαλος των δρομέων αντοχής εμφανίζει μεγαλύτερη λειτουργική συνεκτικότητα - συνδεσιμότητα μεταξύ διαφορετικών εγκεφαλικών περιοχών - σε σύγκριση με εκείνον των ανθρώπων που ακολουθούν καθιστική ζωή.

Υπερπαραγωγή Ελλήνων διδακτόρων

Μια χώρα με ξεχωριστή πλουτοπαραγωγική ισχύ όσον αφορά τους... διδάκτορες είναι η Ελλάδα. Από το 1990 έως σήμερα, πάνω από 40.000 διδακτορικές διατριβές έχουν ολοκληρωθεί από Eλληνες στη χώρα μας, και στο εξωτερικό, αριθμός που φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη σειρά των κρατών που μετείχαν στην έρευνα «International Survey on Careers of Doctorate Holders – CDH» με τον συντονισμό του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Οι περισσότεροι κάτοχοι διδακτορικών διατριβών είναι 35 έως 44 ετών, επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα, ωστόσο η οικονομική κρίση τούς έχει πλήξει εντονότερα από κάθε άλλον συνάδελφό τους στο εξωτερικό, καθώς οι Eλληνες κάτοχοι διδακτορικών έχουν την υψηλότερη ανεργία.

First LEGO League



Πώς μπορείτε να προβλέψετε την πρώτη λέξη του μωρού σας

Συνήθως η πρώτη λέξη που λένε τα μωρά είναι «μαμά» και όχι «μπαμπά» ή κάποια άλλη, με πολλούς να αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει αυτό.

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης της πρώτης λέξης, μιας και τα παιδιά λένε αυτά που βλέπουν περισσότερο. Η μελέτη αναφέρει πως τα πρώτα λόγια του μωρού συνδέονται με τις οπτικές ενδείξεις και όχι με αυτά που τους λένε γονείς και συγγενείς. Το γεγονός, δηλαδή, πως βλέπουν συνέχεια την μητέρα τους, τα κάνει να λένε πιο εύκολα «μαμά».

Αυτά τα παιδιά αναπτύσσονται ταχύτερα από τα υπόλοιπα

Είναι ένα από τα μεγάλα ερωτήματα του να είσαι γονιός: το παιδί μου είναι καλύτερο να μεγαλώνει με τη μητέρα του στο σπίτι ή να πηγαίνει από μικρό σε παιδικούς σταθμούς ή με τους παππούδες του.

Μια πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του London School of Economics που παρουσίασε η Daily Mail δείχνει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με τους παππούδες ή που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς αναπτύσσονται ταχύτερα από τα παιδιά που τα μεγαλώνει στο σπίτι η μητέρα τους.

Το επάγγελμα των γονέων δεν φαίνεται να συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου στα παιδιά

Την άμεση διασύνδεση της εργασίας που κάνουν οι γονείς με την πιθανή εμφάνισης κάποιας κακοήθειας στα παιδιά μελέτησε αναλυτικά μια ομάδα επιστημόνων του United Kingdom Children Cancer Study Group (UKCCSG) που βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι επιστήμονες συμπεριέλαβαν στη μελέτη αυτή τα αναλυτικά στοιχεία σχεδόν 4.000 παιδιών που παρουσίασαν καρκίνο και πάνω από 7.600 παιδιών τα οποία δεν νόσησαν ποτέ με καρκίνο.

Διαδραστικό πρόγραμμα για παιδιά «Ζωγραφίζοντας με λόγια και με βήματα» στο Κέντρο Τέχνης Τζιορτζιο Ντε Κίρικο

Την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016, στις 11:00-13:00, στο Κέντρο Τέχνης Τζιορτζιο Ντε Κίρικο (Μεταμορφώσεως 3) ξεκινά το διαδραστικό πρόγραμμα για παιδιά «Ζωγραφίζοντας με λόγια και με βήματα». Θα διαμορφωθούν δύο ομάδες παιδιών. Στην πρώτη θα συμμετέχουν παιδιά ηλικίας 6-8 ετών και στη δεύτερη 9-12 ετών. Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήρι αυτοσχεδιασμού για μικρά παιδιά.