Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Τα «χαμένα» κορίτσια του αυτισμού

Ο αυτισμός φαίνεται να υπο-διαγνώσκεται στα κορίτσια καθώς δεν είναι τόσο υπερκινητικά όπως τα αγόρια, αναφέρουν ερευνητές από την Αυστραλία. Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Autism and Developmental Disorders. 

«Υποθέτουμε ότι τα κορίτσια είναι πιο εύκολο να μην διαγνωστούν με αυτισμό, επειδή δεν είμαστε καλοί στον εντοπισμό τους» λέει η Tamara May, η οποία διεξήγαγε την έρευνα στα πλαίσια του διδακτορικού τους στο Πανεπιστήμο Monash της Μελβούρνης (υπό την εποπτεία των καθηγητών Kim Cornish και Nicole Rinehart της Σχολής Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής). «Τα αγόρια συχνά έχουν περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς όπως η υπερκινητικότητα και για αυτό το λόγο υποπέφτουν πιο εύκολα στην προσοχή των ειδικών σε σχέση με τα κορίτσια». Περίπου τέσσερα αγόρια διαγνώσκονται με αυτισμό για κάθε ένα κορίτσι, αλλά σύμφωνα με τη May το γεγονός αυτό μπορεί να μην αντανακλά ακριβώς την πραγματικότητα σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης του αυτισμού στα δύο φύλα. 

Εργαλεία από το Γιέιλ ενάντια στην καταπίεση των παιδιών στο Facebook

Την συνδρομή του Κέντρου Συναισθηματικής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Γιέιλ ζήτησε το Facebook για την αντιμετώπιση του "cyberbullying". H ευπρόσδεκτη αλλαγή αποτελεί δείγμα ότι η υπηρεσία αναγνωρίζει τουλάχιστον την ύπαρξη φαινομένων εκφοβισμού και παρενόχλησης παιδιών στο κοινωνικό του δίκτυο, όχι όμως απαραίτητα και τις διαστάσεις του. 

Η σωστή διατροφή ενός δίχρονου παιδιού

Από το δεύτερο έτος της ζωής του, ο άνθρωπος μπορεί να αρχίσει να αντιλαμβάνεται την έννοια της σωστής διατροφής. Τα δύο χρόνια είναι η ιδανική ηλικία για να διαμορφώσουμε τις καλές διατροφικές συνήθειες στο παιδί. Πολλοί θα πούνε ότι είναι αρκετά μικρά και δεν καταλαβαίνουν. Η αλήθεια όμως είναι ότι από την νηπιακή κιόλας ηλικία δημιουργούνται τα θεμέλια της σωστής διατροφής.

Μέχρι δύο ώρες στον υπολογιστή τα παιδιά

Ο Στέφανος έκλεισε τα τέσσερα αυτή την εβδομάδα. Το καλοκαίρι το πέρασε κολλημένος στο iPad, «στο iPad μου» για την ακρίβεια, όπως το αποκαλούσε. Τρεις ώρες το πρωί και τέσσερις ώρες το απόγευμα: βίντεο, παιχνίδια, παιδικές σειρές, παζλ, ζωγραφική, όλα στην οθόνη.

Η σοκολάτα δεν παχαίνει τους εφήβους υποστηρίζουν ισπανοί ερευνητές

Η σοκολάτα όχι μόνο δεν παχαίνει τα παιδιά αλλά όσο περισσότερη τρώει κανείς, τόσο μειώνεται το ποσοστό του λίπους στον οργανισμό του, υποστηρίζουν ισπανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nutrition.

IDEA Day 2013 Θεσσαλονίκη

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2013
Θεσσαλονίκη 22-23 Νοεμβρίου 2013
Διημερίδα - επιμορφωτικο σεμιναριο
"Εκπαίδευση και Θέατρο : Η Παιδαγωγική της Ειρήνης"
Εισηγήσεις, βιωματικά εργαστήρια, Καλλιτεχνικά δρώμενα

Οι άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθούν οι εισηγήσεις και τα βιωματικά εργαστήρια είναι η παιδαγωγική της ειρήνης, η αντιρατσιστική εκπαίδευση, η εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, η αλληλεγγύη, η διαφορετικότητα, ο εκφοβισμός, η διαχείριση συγκρούσεων, κ.α 

Τόπος: 1ο Λύκειο Συκεών - Θεσσαλονίκη (Επταπυργίου 150, λεωφορείο 23 από την αφετηρία της Πλατείας Ελευθερίας και στάση «Σχολείο» στο Επταπύργιο) 
Είσοδος ελεύθερη

Σβάστικες και εκφοβισμός σε σχολεία των ΗΠΑ

Οι μικροί μαθητές θυμούνται σβάστικες ζωγραφισμένες παντού: σε τοίχους, θρανία, τετράδια, οθόνες υπολογιστή, στην τσουλήθρα της παιδικής χαράς, ακόμη και στο πρόσωπο κάποιου συμμαθητή. Η φωτογραφία του προέδρου Ομπάμα με μια σβάστικα ζωγραφισμένη στο μέτωπο κρεμόταν από τον τοίχο μιας τάξης για τουλάχιστον ένα μήνα αφού είχε ενημερωθεί η δασκάλα. Για κάποια παιδιά Εβραίων τα σχολεία του Πάιν Μπους στην πολιτεία της Νέας Υόρκης αποτελούν έναν εφιάλτη που κατακλύζεται από αντι-σημιτικά σχόλια και αισχρά ανέκδοτα για το Ολοκαύτωμα. Καταγγέλλουν ότι τους πετάνε κέρματα, τα ξυλοκοπούν και ότι βλέπουν τους συμμαθητές τους να χαιρετούν ναζιστικά και να ζητωκραυγάζουν για τη «λευκή δύναμη».

«Όχι» στη διδασκαλία ξένων γλωσσών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας

Σε κίνδυνο η φυσική και ψυχική υγεία των παιδιών υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών τάσσεται κατά της πρακτικής ορισμένων φροντιστηρίων να δημιουργούν τμήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών σε νήπια και προνήπια. Μάλιστα για το όλο θέμα η ομοσπονδία έχει αποστείλει επανειλημμένα επιστολές στον Υπουργό Παιδείας ζητώντας να αποκλείσει τα κέντρα ξένων γλωσσών από την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. 

Ίδρυμα Ευγενίδου: «H Επιστήμη… στον ρυθμό της μουσικής»

Κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 16 Νοεμβρίου έως τις 23 Φεβρουαρίου, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σάς προσκαλεί σε ένα μουσικό ταξίδι στην επιστήμη. Στην ενότητα «Η Επιστήμη… στον ρυθμό της μουσικής» οι επισκέπτες μεταξύ άλλων, θα παίξουν κλασικά μουσικά κομμάτια με παράξενα όργανα, θα μάθουν για τον ήχο και τη διάδοσή του, θα δουν εντυπωσιακά πειράματα και υλικά «να χορεύουν». Τέλος, θα ανακαλύψουν την σχέση μαθηματικών και μουσικής. Το αναλυτικό πρόγραμμα της ενότητας «Η Επιστήμη… στον ρυθμό της μουσικής» θα το βρείτε εδώ.