Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Webinar: «ChatGPT και εκπαίδευση».

Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Βιοηθικής, Τεχνοηθικής και Δικαίου του Τομέα Δικαίου του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνει την Τετάρτη, 29.3.2023, ώρα 10-12 π.μ. webinar με θέμα «ChatGPT και εκπαίδευση».

Λύνοντας το αίνιγμα ύπνου και αυτισμού

Πριν από περίπου 15 χρόνια, η Ashura Buckley παρατήρησε κάτι που της κέντρισε το ενδιαφέρον.

Παρακολουθούσε την ολονύκτια εγκεφαλική δραστηριότητα παιδιών με αυτισμό ή αναπτυξιακή καθυστέρηση χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα (EEG) και παρατήρησε ότι τα μοτίβα των εγκεφαλικών κυμάτων τους ήταν εντυπωσιακά διαφορετικά από αυτά των νευροτυπικών συνομηλίκων τους.

Δράση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης

Η Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης και το ΚΕΔΑΣΥ Πιερίας σε συνεργασία με το Σύλλογο ΑμεΑ Πιερίας «Στηρίζω» και το Σύλλογο Προστασίας ατόμων με αυτισμό Ν.Πιερίας «Παζλ χρωμάτων» στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ημέρα του αυτισμού έχουν την τιμή να προσκαλέσουν τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας καθώς και τους επαγγελματίες της ειδικής αγωγής στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουν στις 31 Μαρτίου 2023 στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παγκόσμια ημέρα αυτισμού.

Πρόσκληση για εθελόντριες/ εθελοντές στα συνέδρια EARLI και EARLI JURE

Φέτος το συνέδριο EARLI (22/08/23-26/08/23) και το συνέδριο EARLI JURE (20/08/23-21/8/23) θα διεξαχθούν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία του τμήματος Ψυχολογίας, ΑΠΘ και του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, ΠαΜακ και πιστεύουν ότι η συμμετοχή σου είναι πολύ σημαντική!

Πως θα γίνω εθελόντρια/εθελοντής;
Στο επισυναπτόμενο αρχείο, στη σελίδα 3, θα βρεις τη φόρμα συμμετοχής καθώς και περισσότερες πληροφορίες για το πλαίσιο της εθελοντικής εργασίας.

Που; Θεσσαλονίκη
Πότε; 19-26 Αυγούστου ή 21-26 Αυγούστου

Νευρική ανορεξία: Πώς θα το καταλάβουν οι γονείς στην εποχή του instagram

Οι διατροφικές διαταραχές απασχολούν συχνά εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ειδικά τη σημερινή εποχή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πυροδοτούν το αίσθημα της σύγκρισης.
Η ανάγκη για στήριξη νεαρών ατόμων αλλά και μεγαλύτερων ενηλίκων προκειμένου να ξεπεράσουν τις διατροφικές διαταραχές, που αποτελούν σοβαρές καταστάσεις της ψυχικής υγείας, είναι αδιαμφισβήτητη. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, το Σχέδιο για την Ψυχική Υγεία που έχει οργανώσει το υπουργείο Υγείας περιλαμβάνει μέριμνα για αυτές τις διαταραχές. Από το καλοκαίρι, το ΕΣΥ έχει αποκτήσει την πρώτη μονάδα Ψυχογενούς Ανορεξίας στο νοσοκομείο “Σισμανόγλειο”.

Πότε κλείνουν τα σχολεία για το Πάσχα

Καθώς βρισκόμαστε μόλις λίγες μέρες πριν το Πάσχα, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναζητούν πότε πέφτει, καθώς και πότε κλείνουν τα σχολεία.

Το Πάσχα πέφτει φέτος 16 Απριλίου 2023, και τα σχολεία κλείνουν την Παρασκευή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ξεναγήσεις σε μικρά και προσβάσιμα μουσεία, προβολές βωβού κινηματογράφου, εργαστήρια φωτογραφίας, συμμετοχικά βίντεο, καθώς και συναντήσεις αλληλλεπίδρασης με εφήβους

Η Cinemathesis πραγματοποιεί τη νέα της δράση «Across Generations | Τρίτη Ηλικία & Εφηβεία», μια σειρά εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών συναντήσεων σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, με κύριο στόχο την υποστήριξη ατόμων τρίτης ηλικίας και την αλληλεπίδραση εφήβων και ευάλωτου πληθυσμού 67+ μέσα από την τέχνη και το παιχνίδι.

«Θα βάλω πλάτη»: Η φιλία υπερνικά τα εμπόδια της αναπηρίας, στην ΕΡΤ3 και στο ERTFLIX

Η ιστορία αφορά την εκδρομή μιας παρέας. Ο Κωσταντίνος, ένας πρώην επαγγελματίας μπασκετμπολίστας, γνωρίζεται με τον Παναγιώτη σε ένα τραπέζι γάμου και γίνονται φίλοι. Είναι ένας αθλητικός τύπος που του αρέσουν οι εκδρομές και μετά από λίγο καιρό του προτείνει να ανέβουν ένα Σαββατοκύριακο στο δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Ο Παναγιώτης πετάει από τη χαρά του, αλλά θεωρεί ότι είναι ανέφικτο για αυτόν. Ο λόγος; Γεννήθηκε τετραπληγικός…

Μικρότερο το ποσοστό των γυναικών με αναπηρία που κάνουν προληπτικές εξετάσεις για τον γυναικολογικό καρκίνο

Σαφώς μικρότερο είναι το ποσοστό των γυναικών με αναπηρία που κάνουν προληπτικές εξετάσεις για τον γυναικολογικό καρκίνο σε σύγκριση με τις άλλες γυναίκες. Αυτό οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι έχουν να αντιμετωπίσουν συνθήκες και δυσκολίες που αποτελούν εμπόδιο στο να κάνουν προληπτικές εξετάσεις όσο και στο γεγονός ότι δεν τους αναγνωρίζονται δικαιώματα που έχουν να κάνουν με τη σεξουαλικότητά τους.

Νέοι γονείς στην Αθήνα του 2023

«Να σε ρωτήσω πρώτα κάτι εγώ», λέει η Κέλλυ, μητέρα μιας κόρης επτάμισι μηνών, όταν της ζητώ να μου μιλήσει για τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ένας νέος γονιός στην εποχή μας. «Πόσο εύκολο είναι να ζεις μόνος σου στην Αθήνα σήμερα;» 

Ένα αμαξίδιο για τον Λεωνίδα

Τα Αντισώματα συσπειρώνονται γύρω από το πείσμα του αδελφού μας του Λεωνίδα για ζωή. Toν στηρίζουμε προκειμένου να αποκτήσει, με την δική σας βοήθεια, ένα νέο αμαξίδιο που θα τον βοηθησει να συνεχίσει να ακολουθεί τα όνειρά του.

Η Ήλια Παναγιάρη-Μαλέα στο Παγκόσμιο Κύπελλο ξιφασκίας με αμαξίδιο

Μεγάλη τιμή για την ΕΑΟΜ-ΑμεΑ καθώς η διεθνής κριτής ξιφασκίας με αμαξίδιο, Ήλια Παναγιάρη-Μαλέα κλήθηκε από την IWAS, για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, που διεξήχθη πριν λίγες ημέρες στην Πίζα της Ιταλίας και έγινε ειδική αναφορά στην επίσημη ιστοσελίδα της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας.

Η εκπαίδευση πριν την Επανάσταση του 1821

Σημαντικές σχολές ελληνικής Παιδείας, καθώς επίσης κατά τόπους σχολεία, οικοδιδασκαλεία και άτυπη διδασκαλία από τους εγγράμματους για τη βασική γνώση ανάγνωσης και γραφής, συνθέτουν την εικόνα της εκπαίδευσης κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Ειδικότερα όσον αφορά την προεπαναστατική περίοδο, στα τέλη του 18ου αιώνα, η άνοδος της εμπορικής τάξης, η διάχυση των ιδεών του Διαφωτισμού και η σταδιακή ανάπτυξη εθνικής ιδεολογίας έφεραν αλλαγές στον τρόπο και το περιεχόμενο της διδασκαλίας, με τον Κοραή στις αρχές του 19ου αιώνα να υπογραμμίζει τη σημασία της εθνικής διάστασης της Παιδείας για την ανάπτυξη της ελληνικής συνείδησης.

Νέα Σμύρνη: Από τη δομή παιδικής προστασίας στη μαστροπεία

«Η μητέρα της 14χρονης καταγγέλλει ότι αντί τα δύο παιδιά της να τα πάνε καλύτερα μέσα στη δομή, τα πηγαίνουν χειρότερα απ’ ό,τι πριν ζητήσουν προστασία από την Πολιτεία». Ο Όθωνας Παπαδόπουλος, δικηγόρος της μητέρας της ανήλικης που διέμενε σε μονάδα παιδικής προστασίας στη Νέα Σμύρνη και φέρεται να έπεσε θύμα μαστροπείας, θέτει -μιλώντας στην «Κ»- ερωτηματικά για το πλαίσιο λειτουργίας της μονάδας όπου φιλοξενείται η 14χρονη αλλά και η 16χρονη αδερφή της.