Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Φτιάχνουμε οριγκάμι: Λαγουδένια καλαθάκια από χαρτί

 

Άποψη: Τασούλα Καραϊσκάκη - Διπλή φραγή στον λόγο και τις ιδέες

«Καλή τύχη σε όσους προσπαθούν να εμποδίσουν τους νέους να διαβάσουν το The Handmaid’s Tale. Θα τους κάνουν να θέλουν να το διαβάσουν οπωσδήποτε», είχε γράψει προ μηνός η Μάργκαρετ Ατγουντ στο New Yorker, με αφορμή την απόσυρση του βιβλίου της (στα ελληνικά, «Η ιστορία της θεραπαινίδας») από αμερικανική σχολική βιβλιοθήκη έπειτα από απαίτηση θρησκευτικής ένωσης γονέων.

Γιατί τα παιδιά δεν ερωτεύονται πια το διάβασμα

Γράφει η Katherine Marsh στο atlantic.

Όταν εξηγώ σε άλλους γονείς ότι γράφω μυθιστορήματα για παιδιά από την πέμπτη έως την όγδοη δημοτικού, μου λένε συχνά: «Το παιδί μου δεν διαβάζει, τουλάχιστον όχι όπως εγώ». Ξέρω ακριβώς πώς νιώθουν – ούτε τα δικά μου παιδιά διαβάζουν όπως εγώ. Όταν ήμουν στο δημοτικό σχολείο, καταβρόχθιζα τα πάντα: κλασικά βιβλία μυστηρίου όπως το The Witch of Blackbird Pond και σειρές όπως το Choose Your Own Adventure. Στο γυμνάσιο, διάβαζα ογκώδη μυθοπλασία για ενήλικες, όπως τα έργα της Louisa May Alcott και του J. R. R. Tolkien. Δεν είναι κάθε παιδί τέτοιου είδους αναγνώστης. Αλλά αυτό που συνειδητοποιούν οι γονείς σήμερα είναι ότι ένας ολοένα και μικρότερος αριθμός παιδιών διαβάζουν για διασκέδαση.

Τι πραγματικά χρειάζονται τα τρανς παιδιά από τους γονείς τους

Η ROSE ZHANG ήταν 13 ετών όταν συνειδητοποίησε ότι ήταν τρανς κορίτσι. Το αποκάλυψε στον αδελφό της, όμως κράτησε την ταυτότητα φύλου της κρυφή από τους γονείς της για περίπου δύο χρόνια.

Αυτά είναι τα ελληνικά Μουσεία που έχουν online παιδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και παιχνίδια

Πολλά ελληνικά Μουσεία φιλοξενούν στις ηλεκτρονικές τους σελίδες εκπαιδευτικά προγράμματα και παιχνίδια που φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας.

«Memoir of a Veering Storm»: Τι νιώθει ένα εφηβικό σώμα μετά την έκτρωση;

Έχοντας κάνει επίσημη πρεμιέρα στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου 2022 (Berlinale), στο διαγωνιστικό τμήμα Generation, η μικρού μήκους ταινία «Memoir of a Veering Storm» της Σοφίας Γεωργοβασίλη κάνει την ψηφιακή πρεμιέρα της αποκλειστικά στο onassis.org την Τετάρτη 12 Απριλίου.

Τι νιώθει άραγε ένα εφηβικό σώμα αντιμέτωπο με μια έκτρωση;

Χάρις Καρνέζη: Το πορτρέτο της δημιουργού της μεθόδου CBD για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, ενόψει του Masterclass στις 14 Μαΐου

Με αφορμή ένα επερχόμενο μοναδικό Μasterclass που θα λάβει χώρα το Μάιο στο κέντρο της Αθήνας και θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν βιωματικά τι είναι το Άσπεργκερ, με την συμμετοχή του διεθνούς κύρους καθηγήτη αυθεντία πάνω στο σύνδρομο Άσπεργκερ Prof. Tony Attwood, γνωρίζουμε την Χάρις Καρνέζη, Ελληνίδα ηθοποιό, η οποία συνδυάζει την τέχνη του θεάτρου με τις ανάγκες των παιδιών που είναι στο φάσμα του αυτισμού, δημιουργώντας το «Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα» (Cognitive Behaviour Drama), μία διεθνώς πρωτοποριακή μέθοδο.

Άποψη: Β. Κιντή - Διάσπαρτα εκπαιδευτικά κουφάρια

Γιατί συζητάµε ακόμη για τους λεγόμενους «αιώνιους» φοιτητές; Είναι γιατί επιβαρύνουν τη διοικητική λειτουργία; Είναι γιατί επιβαρύνουν τις επιδόσεις των πανεπιστημίων μας στις διεθνείς κατατάξεις, αφού ο ρυθμός αποφοίτησης είναι μικρός και η αναλογία διδασκόντων – διδασκομένων παραπλανητική; Είναι κι αυτά, αλλά είναι δευτερεύοντα. Συζητάμε γιατί οι αριθμοί είναι πολύ μεγάλοι και γιατί αυτοί οι μεγάλοι αριθμοί αποκαλύπτουν πολλά για τα πανεπιστήμιά μας, για τα λύκεια και την εκπαίδευσή μας γενικώς. Τι αποκαλύπτουν; Οτι η εκπαίδευσή μας δεν εστιάζει στους μαθητές και τους φοιτητές, δεν είναι η πρόοδός τους η μέριμνά της. Οι θεσμοί της εκπαίδευσης είναι σαν να έχουν υπεξαιρεθεί από αυτούς που τους νέμονται.

Διαδικτυακή Σχολή Γονέων με στόχο να βοηθήσει στην ενίσχυση των σχέσεων Γονέα-Παιδιού

Την Τετάρτη 05/04/2023, η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056 εγκαινίασε τη Διαδικτυακή Σχολή Γονέων «Η Δύναμη της Επικοινωνίας», με στόχο να βοηθήσει τους γονείς να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τα παιδιά τους. Το πρόγραμμα βασίζεται στην εκτεταμένη εμπειρία και τις εξειδικευμένες γνώσεις του επιστημονικού προσωπικού της γραμμής βοήθειας.

Νεάπολη: Μαθητές και μαθήτριες λυκείου σε ρόλο διασώστη

Τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να σώσουν ζωές δίνοντας τις πρώτες βοήθειες παρακολούθησαν σήμερα μαθητές και εκπαιδευτικοί του 2ου Λυκείου Νεάπολης κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που έγινε στις εγκαταστάσεις του σχολείου.