Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Γιατί πρέπει οι μαθητές με οπτική αναπηρία να ζωγραφίζουν;

Το συγκεκριμένο άρθρο έχει στόχο να πείσει τον αναγνώστη ότι αξίζει η προσπάθεια και ο χρόνος για να εισάγουν ένα μαθητή με οπτική αναπηρία στην τέχνη της ζωγραφικής με τη βοήθεια ειδικά κατασκευασμένων εργαλείων.

Γιατί ζωγραφική;

Σχολείο: Αλλάζουν όλα στα αρχαία ελληνικά

«Τρωάδες» ή «Αλκηστις» του Ευριπίδη θα διδάσκονται πλέον οι μαθητές στο γυμνάσιο αντί της «Ελένης» του ιδίου τραγικού. Τα ομηρικά έπη θα διδάσκονται ολόκληρα, ενώ παράλληλα αλλάζουν οι μέθοδοι διδασκαλίας και μειώνεται η ύλη του μαθήματος. Πρόκειται για βασικές αλλαγές που αποτυπώνουν τη φιλοσοφία των νέων προγραμμάτων σπουδών (Π.Σ.) των αρχαίων ελληνικών στο γυμνάσιο, που παρουσιάζει η «Κ». Τα Π.Σ. εντάσσονται στον σχεδιασμό που έχει ήδη εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας για συνολικά 166 νέα προγράμματα σπουδών, που θα εφαρμοστούν από το 2022-2023.

Νίκος Τσατσακλάς: Ο δρομέας με προβλημα όρασης που έχει τρέξει 41 Μαραθωνίους!

Φωτογραφία: Βαγγέλης Φωτεινάκης
«Δέος. Τρέχουν δάκρυα από τα μάτια μου όταν μπαίνω στο Παναθηναϊκό Στάδιο»

“Μαραθώνιος είναι ο αγώνας που γίνεται στην Αθήνα. Όλοι οι υπόλοιποι είναι δρόμοι”, λέει ο έμπειρος μαραθωνοδρόμος που έχει διανύσει 41 φορές τη διαδρομή των 41.195 μ. από τη Νέα Υόρκη ως το Σίδνεϊ. Ο λόγος για τον Νίκο Τσατσακλά, τον 70χρονο δρομέα με προβλήματα όρασης, με τον οποίο μιλήσαμε, λίγα λεπτά αφότου είχε ολοκληρώσει την τρίτη του προπόνηση για αυτή την εβδομάδα, καθώς βρίσκεται στην τελική ευθεία προετοιμασίας πριν από τον αγώνα της 14ης Νοεμβρίου, του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας.

Οι «Εν Δυνάμει» Είναι Μία Ομάδα Καλλιτεχνών (Με και Χωρίς Αναπηρία) που Ισοπεδώνουν τα Όρια

Σε αυτή την κολεκτίβα δεν υπάρχουν λέξεις όπως «ξένο», «διαφορετικό», «περίεργο». Δεν υπάρχουν αποστάσεις ανάμεσα στους ανθρώπους.

Η σκηνή σε ένα ισόγειο της οδού Πίψου, στα Ξυλάδικα της Θεσσαλονίκης, είναι στην κορύφωσή της. Οι νεαροί ηθοποιοί που παριστάνουν δύο παρέες παιδιών ενός χωριού, συγκρούονται μεταξύ τους. Οι ήρωες του Γουτού Γουπατού, του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αναβιώνουν από τους «Εν Δυνάμει». Είναι μία κολεκτίβα καλλιτεχνών, με και χωρίς αναπηρία. Έτσι συστήνονται. Πάνω στο σανίδι εμείς είδαμε μία παρέα νεαρών οι οποίοι δίνουν μία γροθιά στο κατεστημένο. Και είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τους «με» από τους «χωρίς» αναπηρία. Αν θέλεις, μάλιστα, δεν τους ξεχωρίζεις καθόλου.

Ενισχυτική για τα ειδικά μαθήματα πανελληνίων: Έως τις 12 Νοεμβρίου οι αιτήσεις των υποψήφιων διδασκόντων

Από Τρίτη 09-11-2021 έως και Παρασκευή 12-11-2021 καλούνται οι υποψήφιοι διδάσκοντες να υποβάλλουν τις αιτήσεις για την ενισχυτική διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων για το σχολικό έτος 2021-2022 και τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2022.

ΥΠΑ: Οι ανήλικοι 4-17 ετών ταξιδεύουν αεροπορικώς και με self test 24 ωρών

Υπενθυμίζεται ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις αεροπορικές μετακινήσεις πτήσεων εσωτερικού εφαρμόζονται από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021.

Με την προσκόμιση αρνητικού self test 24ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα πτήσης τους για εσωτερικούς προορισμούς, μπορούν να ταξιδεύουν οι ανήλικοι επιβάτες από 4 έως 17 ετών, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Εφαρμογές παρακολούθησης παιδιών: Πιο ήρεμοι γονείς, αλλά με ποιο τίμημα;

Η Elaine Spector ανυπομονούσε να μάθει αν ο γιος της είχε επιστρέψει με ασφάλεια στη φοιτητική εστία του στο Τέξας, μετά από μια πρόσφατη επίσκεψη στο σπίτι τους στη Βαλτιμόρη. Αλλά αντί να περιμένει να της τηλεφωνήσει ή να της στείλει μήνυμα, η μαμά συνέχιζε τη μέρα της περιμένοντας ένα καθησυχαστικό «ντινγκ» από το τηλέφωνό της.

Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως άλλα 32 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, η Spector και ολόκληρη η οικογένειά της έχουν εγκαταστήσει το Life360 στα τηλέφωνά τους. Η εφαρμογή παρακολουθεί συνεχώς το πού βρίσκονται τα τρία παιδιά της, ενημερώνοντάς την πότε κινούνται, πότε έχουν φτάσει με ασφάλεια στο σπίτι, αν βρίσκονται κάπου που δεν θα έπρεπε και μια ολόκληρη σειρά από άλλα δεδομένα. «Έφτασαν στο σχολείο, ντινγκ. Έφτασαν σπίτι, ντινγκ», λέει η Spector, δικηγόρος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. «Είναι απλώς ένας τρόπος για να γνωρίζουμε ως οικογένεια πού βρίσκονται όλοι».

Η επανάσταση των spin-offs στα ΑΕΙ

Mε την προαγωγή των καθηγητών ΑΕΙ και των ερευνητών τους θα συνδέεται πλέον η δημιουργία εταιρειών-τεχνοβλαστών (spin-off), η διαδικασία για τις οποίες απλοποιείται με νομοσχέδιο των υπουργείων Ανάπτυξης και Παιδείας και δίνει τη δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσης των αποτελεσμάτων της έρευνας από τα ίδια τα ανώτατα Ιδρύματα. Μάλιστα εταιρείες-τεχνοβλαστούς θα μπορούν να δημιουργούν τώρα μέσω των ΑΕΙ όχι μόνο οι καθηγητές τους, αλλά και μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί ή μεταδιδακτορικοί φοιτητές και φοιτήτριες, μέλη διδακτικού ερευνητικού προσωπικού (ΕΔΙΠ), ή απλά επισκέπτες καθηγητές ή καθηγήτριες.

Κεραμέως: Καμία απολύτως συζήτηση για αναστολή λειτουργίας σχολείων- Μειώθηκε η νόσηση παιδιών

Κάθετα αρνητική στο ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας σχολείων λόγω της πανδημίας εμφανίστηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Καμία απολύτως συζήτηση για αναστολή λειτουργίας σχολείων. Πολλές ευχαριστίες στην εκπαιδευτική κοινότητα για την εξαιρετική τήρηση των μέτρων» σημείωσε η υπουργός στον Max FM.

ΕΣΠΑ: Συμπεριληπτικό σχολείο και ειδική αγωγή

Αναβάθμιση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, δημιουργία συμπεριληπτικού σχολείου

Η υλοποίηση της Δράσης στοχεύει στην αναβάθμιση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής καθώς επίσης και στη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού σχολείου στη Γενική Αγωγή. Πιο συγκεκριμένα η Δράση θα υλοποιηθεί μέσω των παρακάτω 4 υποδράσεων:

Η Disney έκανε πάλι το θαύμα της – Τα Χριστούγεννα φέτος τα έφερε ο πιο γλυκός πατριός

Η Disney με την καινούργια διαφήμιση που κυκλοφόρησε μας υπενθύμισε ότι πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, μεταφέροντας την μαγεία των συγκεκριμένων γιορτών με τον ρεαλισμό του σήμερα.

Το φετινό τρίλεπτο σποτάκι με τίτλο «The Stepdad» αποτελεί ένα μέρος της εορταστικής καμπάνιας της Disney με τίτλο «From Our Family to Yours» για την υποστήριξη της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Make a wish».