Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ευγένιος Tριβιζας: "Επιστήμη και Φαντασία"

... Αυτό είναι η φαντασία, η ικανότητα να φανταζόμαστε το ανύπακρτο. Η διαδικασία να σχηματίζουμε στο νου μας εικόνες ή ιδέες πέρα από την εμπειρική πραγματικότητα. Και αυτή η ικανότητα έχει άμεση σχέση με την επίλυση προβλημάτων και την επιστημονική σκέψη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η επίλυση προβλημάτων και η επιστημονική πρόοδος δεν είναι τίποτα άλλο από εφαρμοσμένη φαντασία. Ο George Bernard Shaw, το εκφράζει απλά και περιεκτικά σε μία μόνο φράση: "η φαντασία είναι η αφετηρία της δημιουργίας" ...

Ο Μικρός Ακουαρέλ στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Το Σάββατο 2 Μαρτίου, 10.30-12.00 το πρωί, ο ζωγράφος Κώστας Βουτσάς θα βρίσκεται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας όπου θα εγκαινιάσει την έκθεση του με μικρά σχέδια ακουαρέλας, θα ξεναγήσει τα παιδιά στα έργα της έκθεσης και θα ζωγραφίσει μαζί τους. Στα σχέδια της έκθεσης κυριαρχεί η φιγούρα ενός μικρού παιδιού που ''βλέπει'' τον κόσμο γεμάτο χρώματα και είναι δημιούργημα του ζωγράφου ο όποιος μας εξηγεί πως γεννήθηκε ο Μικρός Ακουαρέλ.

Βιβλίο: Ο Σιγανός που μιλάει με τα πράγματα

Ο Γρηγόρης Στασινός έχει ένα μοναδικό χάρισμα: μπορεί να επικοινωνεί και να συνεννοείται με όλα τα πράγματα στο άμεσο περιβάλλον του.
Οι καθημερινοί σύντροφοί του είναι όχι μόνο τα παιχνίδια, αλλά και οι άλλοι «συγκάτοικοί του» στο σπίτι, τα έπιπλα και τα αντικείμενα: του αποκαλύπτουν μυστικά, του μαθαίνουν πράγματα, κουβεντιάζουν μαζί του, παίζουν, τραγουδούν, τσακώνονται, φιλιώνουν.
Αλήθεια, δεν είναι πολύ διασκεδαστικό (και χρήσιμο) να έχεις πάνω από εκατό ενδιαφέροντες φίλους;

Ιστότοπος: Mapping History Project

Εμπλουτίστε τη διδασκαλία σας με διαδραστικούς χάρτες από το Mapping History Project. Διαθέτει πλούσιο υλικό για την  ιστορία της Αμερικής, της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Πριν γεννηθούν τα παιδιά διακρίνουν τη μητρική από την πατρική φωνή

Τα έμβρυα είναι ικανά να αντιλαμβάνονται τις διαφορετικές συλλαβές που ακούνε εντός της μήτρας, ενώ μπορούν να διακρίνουν την πατρική από τη μητρική φωνή, ήδη από τον έβδομο μήνα, σύμφωνα με γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)

Χαμόγελο του Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά σε κίνδυνο εξαιτίας της κρίσης

Την πόρτα του «Χαμόγελου του Παιδιού» χτύπησαν περισσότερες από 2.500 οικογένειες το 2012 ζητώντας βοήθεια για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ενώ χρειάστηκε τα στελέχη της οργάνωσης να στηρίξουν ή ακόμα και να δώσουν καταφύγιο σε 41.897 παιδιά που βρίσκονταν σε κίνδυνο...

«Παραμύθια και ψευτιές… ήρθαν οι Αποκριές»

Οι Παραμυθοκόρες σας καλούν σε μια παράσταση αφήγησης για μικρούς και μεγάλους με παραμύθια στο πνεύμα της Αποκριάς και του Καρναβαλιού στη Δημοτική βιβλιοθήκη Μεταμόρφωσης την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 19.00.

Δεν χρειάζονται αντιβίωση τα παιδιά με ήπια ωτίτιδα

Τα παιδιά με ωτίτιδα δεν θα πρέπει αμέσως να υποβάλλονται σε θεραπεία με αντιβιοτικά, σύμφωνα με τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής

Ελληνική Πύλη Ανοικτών Δεδομένων

«Τα δημόσια ανοικτά δεδομένα είναι πλέον υψηλή προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας (OKFN Greece) με τη στήριξη του ΑΠΘ, ανέπτυξε και φιλοξενεί την Ελληνική Πύλη Ανοικτών Δεδομένων. Η Ελληνική Πύλη Ανοικτών Δεδομένων υλοποιήθηκε με την εθελοντική εργασία μελών του Ιδρύματος OKFN Greece http://open-data.okfn.gr/about, φοιτητών και αποφοίτων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Επιστήμη του Διαδικτύου του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ και της Μονάδας Σημασιολογικού Ιστού του ΑΠΘ. Η πύλη ενσωματώνει την εφαρμογή ανοικτού κώδικα του OKFN, CKAN, που αποτελεί τη βάση των αντίστοιχων πυλών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Διαλέξεις Ακαδημίας Πολιτών Λάρισας: ειδική αγωγή

Η Ακαδημία Πολιτών Λάρισας ενημερώνει ότι την Πέμπτη 28/02/2013 και ώρες 18:00 με 21:00, θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη στο πλαίσιο του κύκλου της Ειδικής Αγωγής – Παιδοψυχολογίας, με ομιλήτρια την κ. Ζωή Φωτοπούλου, Μουσικολόγο – Ειδική Μουσικοπαιδαγωγό, και θέμα: «Μουσική και Ειδική Αγωγή».

Χαρίζω + Ανταλλάσσω + Δημιουργώ τις αποκριές στο Κορωπί!

Το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013 από τις 11:00 μέχρι τις 18:00 σας περιμένουμε στην ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΡΩΠΙΟΥ (Πεζόδρομος Γ. Παπασιδέρη) για να ανταλλάξουμε αποκριάτικες στολές και να χαρίσουμε παιδικά και βρεφικά είδη, τα οποία θα διανεμηθούν μέσω της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Κορωπίου σε οικογένειες που χρειάζονται τη στήριξή μας.

Ημερίδα: "Επικίνδυνες συμπεριφορές σε εφήβους και νέους με ΔΕΠΥ"

Η ημερίδα επιδιώκει να αναδείξει το σημαντικό ρόλο της ΔΕΠΥ στην έκβαση των κρίσιμων συμπεριφορών και αναζητήσεων του νέου ατόμου κατά τη μετάβαση στην ενηλικίωση, να προάγει την κατανόηση των καταστάσεων αυτών υπό το πρίσμα της αναγνώρισης της ΔΕΠΥ ως ενός ισχυρού προδιαθεσικού νευροβιολογικού παράγοντα και να συνεισφέρει στην πρόληψη της δυσμενούς έκβασης μέσω της αναγνώρισης - αντιμετώπισης της ΔΕΠΥ στους εφήβους και νέους με συμπεριφορές «υψηλού κινδύνου».

Πανελλαδικές 2013: Συμπληρωματικές οδηγίες για την κατηγορία αθλητών

Mε σημερινό έγγραφο του υφυπουργού Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου προς τα Λύκεια , το υπουργείο Παιδείας δίνει τις ακόλουθες συμπληρωματικές οδηγίες για την ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ - ΔΗΛΩΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΓΕΛ) ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΕΠΑΛ ) ΟΜΑΔΑΣ Α’ ΚΑΙ ΟΜΑΔΑΣ Β΄ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ:

Προβολή: "Η ζωή μια ρόδα..."



Μήπως τα δύσκολα χρόνια της κρίσης που περνάμε είναι μια ευκαιρία να αναθεωρήσουμε και να ξαναβάλουμε σε προτεραιότητα έννοιες όπως ανθρωπιά και αλληλεγγύη ;

Προτάσεις οικολογικής μετακίνησης παρουσιάζουν 8 σχολεία της Θεσσαλονίκης

Τις προτάσεις τους για την οικολογική μετακίνηση στην πόλη θα παρουσιάσουν, τις επόμενες τρεις μέρες, ομάδες μαθητών από οχτώ σχολεία της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πανελλήνιας εκστρατείας "Ecomobility", που υλοποιείται φέτος, για 10η συνεχή χρονιά, σε σχολεία της χώρας, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους νέους για το περιβάλλον, να τους ενεργοποιήσει στην αναζήτηση λύσεων και την αλλαγή συμπεριφοράς στις επιλογές τους μέσα στο αστικό περιβάλλον.

Διατροφή του παιδιού με διαβήτη στο σχολείο

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης ή νεανικός διαβήτης (καθώς εμφανίζεται συνήθως σε μικρή ηλικία) είναι μια χρόνια μεταβολική ασθένεια που οφείλεται στην καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος με αποτέλεσμα την έλλειψη της ινσουλίνης. Η διατροφή συνδέεται άμεσα με την ινσουλινοθεραπεία που ακολουθεί ένα διαβητικό παιδί, καθώς είναι απαραίτητη η προσαρμογή του καθημερινού διαιτολογίου στις μονάδες ινσουλίνης που λαμβάνει.

Κομοτηνή: Μαθήματα για τους φίλους της όπερας

Το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής και η Αναπτυξιακή Ροδόπης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 1 Μαρτίου στις 19:30, την 9η συνάντηση «Προάγωνες» – Opera Forum για την όπερα του Richard Wagner «Parsifal» στα πλαίσια του προγράμματος ζωντανών μεταδόσεων όπερας από τη Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης.