Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Με πληγώνει όταν ο γιος μου, που έχει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής, μου λέει ψέματα – Πώς το αντιμετωπίζω.

Πρόσφατα συνειδητοποίησα κάτι: αν αγαπάς και ζεις με κάποιον με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠ), σίγουρα κάποια στιγμή σου έχει πει ψέματα. Το πιο πιθανό είναι ότι ήταν για κάτι χαζό που δεν είχε πραγματικά σημασία. Αλλά μπορεί και να ήταν κάτι σημαντικό.

Δεν έχω ΔΕΠ, αλλά έχει ο έφηβος γιος μου. Στις καλές μέρες νιώθω να χάνω σιγά –σιγά το μυαλό μου, γιατί εκείνος και εγώ βιώνουμε την πραγματικότητα με τελείως διαφορετικό τρόπο. Η βασική αιτία για αυτό το φαινόμενο είναι η δυσκολία του γιου μου στις εκτελεστικές λειτουργίες. Η εργαζόμενη μνήμη του δεν είναι τόσο δυνατή, όσο η δική μου. Και το ίδιο ισχύει και για τον αυτοέλεγχό του. Για να αντισταθμίσει αυτές τις δυσκολίες, φαίνεται ότι αντικαθιστά την αλήθεια με τον δικό του τρόπο αντίληψης της πραγματικότητας. Με άλλα λόγια, λέει ψέματα.

ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. "ΑΝΘΙΖΩ" από την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών / Πόρτα Ανοιχτή

H Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή ανακοίνωσε το ξεκίνημα της λειτουργίας της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ένταξης Ευάλωτων Ομάδων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) «ΑΝΘΙΖΩ», η οποία ιδρύθηκε με στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση ατόμων με αναπηρία, που θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές τους και θα τους προσφέρει την αυτονομία που δικαιούνται.

Πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά για τον εθισμό στο gaming

Ενώ το «Gaming Disorder» έχει πλέον αναγνωριστεί επίσημα από τον ΠΟΥ ως ψυχική διαταραχή, η πανδημία δυσχεραίνει κάθε διαδικτυακό εθισμό, πόσο μάλλον τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια. Ένας πρώην εθισμένος παίκτης και δύο ψυχίατροι καταθέτουν τις εμπειρίες τους.

Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας. Αντιστοίχιση με παθήσεις του άρθρου 16 του νόμου 1798/1988

Αντιστοίχιση παθήσεων που ορίζονται στο άρθρο 16 του νόμου 1798/1988 με τις παθήσεις και τα ποσοστά αναπηρίας που καθορίζονται στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (Ε.Π.Π.Π.Α.)

Αριθμ. Α.1235 – ΦΕΚ Τεύχος B’ 5083/04.11.2021

Χρήστος Γεωργοκωστόπουλος: Αναζητώντας θέση σε έναν “ακουοκεντρικό” χώρο

Ο Χρήστος Γεωργοκωστόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980. Έχει στο ενεργητικό του δύο πτυχία (Εργοθεραπεία – ΤΕΙ ΑΘΗΝΩΝ και Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης – ΑΠΘ) και ένα μεταπτυχιακό στην Ψυχοπαιδαγωγική – Ειδική Αγωγή (ΑΠΘ). Τώρα, είναι υποψήφιος διδάκτορας στο πεδίο της Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας Νοηματικών Γλωσσών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εργάζεται στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ως μέλος διαγνωστικής ομάδας, ενώ παράλληλα είναι και εκπαιδευτικός Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας στη σχολή Smiyl που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, τόσο σε επίπεδο γλωσσομάθειας όσο και σε επίπεδο διερμηνείας. Τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα πραγματεύονται κυρίως τις νοηματικές γλώσσες ως Δεύτερη Γλώσσα και τη νευρογλωσσολογική βάση τους. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα σεμινάρια και συνέδρια πάνω σε θέματα ειδικής αγωγής, κώφωσης, διδακτικής και γλωσσολογίας νοηματικών γλωσσών. Έχει συγγράψει ένα εγχειρίδιο με τη συναδέλφισσα και επόπτρια του, κα. Σαπουντζάκη Γαλήνη: “Βασικές αρχές και Πρακτικές επικοινωνίας με κωφά/ βαρήκοα άτομα” (2017). Ως κωφός από τα τρία του χρόνια είναι δίγλωσσος, χρησιμοποιώντας με ευχέρεια εξίσου την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και τα Νέα Ελληνικά. Τέλος, κατέχει την Αγγλική και τη Γαλλική Γλώσσα.

Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσε στο meallamatia.gr

Τι είναι το Προγράμμα «Σχολεία-Πρέσβεις τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»- Πόσα ελληνικά σχολεία συμμετέχουν

Χθες πραγματοποιήθηκε συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης με καλεσμένους τον Δημήτρη Παπαδημούλη και τον Δημήτρη Καιρίδη, στα πλαίσια της επιμορφωτικής ημερίδας για τους καθηγητές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Τι είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα και πόσα ελληνικά σχολεία συμμετέχουν;

Εισαγγελέας για την οροφή που κατέρρευσε σε δημοτικό σχολείο - Από θαύμα γλύτωσαν 20 μαθητές

Ολόκληρη ψευδοροφή σχολικής αίθουσας αποκολλήθηκε και κατέπεσε στο έδαφος στο 4ο δημοτικό σχολείο Πυλαίας, τα πρώην Μακεδονικά Εκπαιδευτήρια. 

Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα αφού το περιστατικό συνέβη όταν δεν υπήρχαν οι μαθητές του ΣΤ3 εντός της τάξης, διότι είχαν προγραμματισμένη εκδρομή.

«Πόσο κοστίζει να ζεις»: Ένα θέατρο αντίδοτο στον κοινωνικό αποκλεισμό

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί στο θέατρο «Πόρτα» το βραβευμένο με Pulitzer έργο της Martyna Majok «Πόσο κοστίζει να ζεις» (τίτλος πρωτότυπου «Cost of Living»), ξεκλειδώνοντας τον ανεξερεύνητο κόσμο των ανθρώπων με αναπηρία.

Ένα θέατρο που έχει τις ρίζες του στο προσωπικό βίωμα του δημιουργού μπορεί, αναμφίβολα, να εκπέμψει μια αυθεντικότητα. Σε αυτή την περίπτωση ανήκει και η δραματουργία της Πολωνο-αμερικανίδας συγγραφέως Martyna Majok, η οποία, έχοντας περάσει σε τρυφερή ηλικία από τη δοκιμασία της μετανάστευσης, επέλεξε να αφοσιωθεί σε μια γραφή που να φωτίζει αθέατες κοινωνικές πτυχές, ευαίσθητες ανθρωπογεωγραφίες και ακανθώδεις σχέσεις, και όλα αυτά σε συνάρτηση με την κλίμακα ενσυναίσθησης του κοινού και το βαθμό δεκτικότητάς του να ακούσει, να σκεφτεί και να νιώσει.

Νωτιαία μυική ατροφία στα παιδιά: Οι εξελίξεις στη θεραπεία της νόσου

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να προσεγγιστούν θεραπευτικά σπάνια γενετικά νοσήματα, που μέχρι σήμερα ήταν ανίατα και αργά ή γρήγορα οδηγούσαν στον θάνατο. Μία από αυτές τις παθήσεις είναι η Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (ΝΜΑ).

Η Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (ΝΜΑ) χαρακτηρίζεται από σοβαρή, επιδεινούμενη μυϊκή αδυναμία και ατροφία που οφείλεται σε εκφύλιση των προσθίων κεράτων του Νωτιαίου Μυελού και του κατώτερου εγκεφαλικού στελέχους. Πρόκειται για γενετική νόσο που οφείλεται στην έλλειψη παραγωγής της πρωτεΐνης SMN η οποία κωδικοποιείται κυρίως από το γονίδιο SMN1 και λιγότερο από το SMN2 που βρίσκονται στο χρωμόσωμα 5q13.