Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016
«Οι Άθλιοι» από το ΚΘΒΕ στο σχολεία της Θεσσαλονίκης
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει θεατροποιημένα αποσπάσματα από το μυθιστόρημα του Βίκτορα Ουγκό στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής του οργανισμού
Θεατρική παράσταση ή εκπαιδευτικό πρόγραμμα, δεν έχει σημασία. Αυτό που ενδιαφέρει είναι πως το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δίνει στους μαθητές των σχολείων του νομού Θεσσαλονίκης την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ένα από τα θεμελιώδη κείμενα στην ιστορία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, τους «Άθλιους» του Βίκτορα Ουγκό, και ταυτόχρονα να πάρουν μια μυρωδιά από θέατρο που πολλοί από αυτούς δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ.
Άποψη: Μ. Γραμματικοπούλου "Μας έπιασε κρίση"
Μιλούσα με μια καλή φίλη τις προάλλες και μου λέει, «γράψε ένα άρθρο για τα ζευγάρια που δεν κάνουν δεύτερο παιδί λόγω της κρίσης». Καθώς περνούσαν οι μέρες, όλο και το σκεφτόμουν. Σκέφτηκα αρκετούς γνωστούς μου που όντως έχουν μόνο ένα παιδί, κάτι που πριν από μια ή δυο δεκαετίες ήταν εντελώς ασυνήθιστο για τη χώρα, ειδικά για τα μεσαία στρώματα, καθότι δεν ανήκω και στην αριστοκρατία. Πλέον δεν είναι τόσο ασυνήθιστο γιατί πολλά ζευγάρια επιλέγουν να κάνουν μόνο ένα παιδί. Οι λόγοι γι' αυτό αρκετοί και δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση.
Γιώργος Τσάκαλος: Ακροδεξιοί αγύρτες εκμεταλλεύονται την άγνοια των γονιών -Για τα παιδιά προσφύγων στα σχολεία
Κάποιοι ακροδεξιοί αγύρτες προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την άγνοια των γονιών, για τον εμβολιασμό των παιδιών προσφύγων, ώστε με ψεύδη να προκαλέσουν αντιδράσεις για τη φοίτηση αυτών στα σχολεία, τόνισε ο Γιώργος Τσάκαλος.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπήρξαν για τη σχολική ένταξη των προσφυγόπουλων, ο ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τόνισε ότι επικρατεί άγνοια για τη σημασία και τη λειτουργία των εμβολίων, όπως και τον τρόπο μετάδοσης κάποιων ασθενειών.
Τα γονίδια ευθύνονται για τις ιδιοτροπίες των παιδιών στο φαγητό
Αν σας έχει πρήξει το παιδί σας με την άρνησή του να φάει τα φαγητά που με τόσο κόπο του έχετε ετοιμάσει, ίσως πρέπει να το δικαιολογήσετε: μπορεί να φταίνε και τα γονίδιά του. Μια νέα βρετανο-νορβηγική επιστημονική έρευνα κατέληξε για πρώτη φορά στο συμπέρασμα ότι οι ιδιοτροπίες των παιδιών στο θέμα του φαγητού έχουν και γενετικό υπόβαθρο - μάλιστα καθόλου ασήμαντο, αλλά περίπου κατά το ήμισυ (το άλλο μισό είναι οι επιρροές του περιβάλλοντος και της συμπεριφοράς των γονιών).
Πόση ζάχαρη μπορεί να τρώει ένα νήπιο
Ενα δίχρονο που έχει πασαλείψει το μουτράκι του με σοκολάτα είναι σίγουρα χαριτωμένο. Και η αντίληψη «παιδί είναι, ας φάει και ένα γλυκό, θα το κάψει» είναι ευρέως διαδεδομένη. Γιαούρτια, γάλα, χυμοί με μπόλικη ζάχαρη προσφέρονται στα παιδιά είτε για να τα πείσουμε να φάνε κάτι υγιεινό, και ας έχει και λίγη ζάχαρη, είτε ως επιβράβευση για την κατανάλωση του κυρίως γεύματος. Το γνωστό «αν φας το ψάρι σου, θα σου πάρω παγωτό».
22ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας & Διαστημικής, 2017
Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει την έδρα της στο Βόλο, προκηρύσσει τον 22ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής για το σχολικό έτος 2016 – 2017 ως εξής:
Η Ηθοπαιδεία «πάει» σχολείο
«Μια προσπάθεια εθελοντών πολιτών, εκπαιδευτικών και μη, για καλύτερους πολίτες, θα αλλάξει πολλά. Επειδή η σωτηρία της πατρίδας είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα όπως και η σωστή αγωγή κάθε παιδιού από τα πρώτα χρόνια». Ετσι ξεκινά η παρουσίαση στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα (http://ithopaideia.gr) της νέας προσπάθειας πολιτών, που εμπνέεται (και) από το όραμα του ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ Θεοδόση Τάσιου, ο οποίος έχει θέσει το ζήτημα της Ηθοπαιδείας μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις και τα βιβλία του.
Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό: Διαδικτυακή πλατφόρμα για συμβουλές κατά του bullying
Στην πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού αποσκοπεί το πρόγραμμα «Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό» που παρουσιάζεται το απόγευμα στο Σύνταγμα.
Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.livewithoutbullying.com. και αποτελεί μια πρωτοβουλία του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) και υλοποιείται σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών Π.&Α. Κυριακού και με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Enable – ΕνΔυναμώνω».
Παράλυτος απέκτησε για πρώτη φορά αίσθηση αφής στο ρομποτικό χέρι του
Η επιστημονική εργασία ΕΔΩ (αγγλικά)
Για πρώτη φορά ένας 28χρονος παράλυτος άνδρας απέκτησε, μετά από 10 χρόνια, μια περιορισμένη, αλλά ρεαλιστική, αίσθηση αφής στο -ελεγχόμενο από το νου- ρομποτικό χέρι του, χάρη στην εμφύτευση τεσσάρων ηλεκτρονικών «τσιπ» στον εγκέφαλό του, το καθένα με μέγεθος περίπου όσο το μισό ενός κουμπιού πουκαμίσου.
Λάρισα: Προετοιμασία μαθητών ενόψει του διαγωνισμού ΕΜΕ
Σε μια ξεχωριστή εποχή εισέρχονται από φέτος στη Λάρισα οι καθιερωμένοι ετήσιοι διαγωνισμοί της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας που απευθύνονται στους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)