Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Νέο Σεμινάριο: Σύνδρομο Sotos

Διδάσκοντας Αρχαία Ελληνικά σε Παιδιά με και χωρίς Μαθησιακές Δυσκολίες (Γυμνάσιο)

Τα αρχαία ελληνικά αποτελούν ένα από τα δυσκολότερα μαθήματα του Γυμνασίου για όλους σχεδόν τους μαθητές. Ωστόσο, για τα παιδιά με Δυσλεξία (και Μαθησιακές Δυσκολίες γενικότερα) θεωρούνται εφιάλτης. 

Η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών έχει πολλές ομοιότητες με τη διδασκαλία των νέων ελληνικών, αν και σαν ύλη υπάρχουν πολύ βασικές διαφορές. Πτώσεις και εγκλίσεις που δεν υπάρχουν στα νέα ελληνικά, πολύπλοκοι κανόνες τονισμού και ύπαρξη περισσοτέρων του ενός τόνων και πνευμάτων, διαφορετικοί τρόποι κλίσης ρημάτων στους χρόνους και πολλές εξαιρέσεις, λέξεις που χρησιμοποιούνται με διαφορετική σημασία από ότι χρησιμοποιούνται στην καθομιλουμένη είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που δυσκολεύουν τα παιδιά. 

Ημερίδα: "Πολιτισμός & Εκπαίδευση"

Τα Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη στο πλαίσιο εορτασμού των είκοσι χρόνων λειτουργίας τους διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: "Πολιτισμός & Εκπαίδευση" στις 17.4.2016 ημέρα Κυριακή στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Σημαντική διάκριση επιχειρηματικής ιδέας φοιτητών του ΑΠΘ

Την 6η θέση ανάμεσα σε 140 επιχειρηματικές προτάσεις κατέλαβε η ομάδα «Senior Wellness Tourism - SWEET» του ΑΠΘ στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας «ideatree» που διοργάνωσε το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. 

Η κατάθλιψη ενός γονέα επηρεάζει σημαντικά όλη την οικογένεια

Το κατά πόσο επηρεάζει η κατάθλιψη ενός από τους γονείς όλα τα μέλη της οικογένειας, εξέτασαν οι επιστήμονες του University of Gothenburg, καθώς εν μέσω της οικονομικής κρίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο οι οικογένειες βιώνουν μια δύσκολη και σε πολλές περιπτώσεις επώδυνη καθημερινότητα.

Κίνδυνος οι κεφαλιές για τα μικρά παιδιά

Φόβοι ότι τα παιδιά βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο εγκεφαλικών βλαβών από τις κεφαλιές με μπάλα ποδοσφαίρου εκφράζουν οι επιστήμονες σύμφωνα με έρευνα.

Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε το γεγονός ότι τρεις από τους ποδοσφαιριστές της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 διαγνώστηκαν με Αλτσχάιμερ και έπειτα από έρευνα η αιτία ήταν οι κεφαλιές.

Πώς μπορούν τα παιδιά να υιοθετήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες; Τι συνιστούν οι ειδικοί

Υπάρχει περίπτωση να ανοίξει ένα παιδί το ψυγείο και ανάμεσα σε μία πάστα, ένα μπωλ με φρούτα και μια φέτα ψωμί και τυρί να επιλέξει το μπωλ με τα φρούτα; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί αλλά απαιτείται πολύς χρόνος, μεγάλη επιμονή και υπομονή από τους γονείς και διαρκής εξοικείωση των παιδιών με όλα τα τρόφιμα και τις διαφορετικές ομάδες τροφίμων. Αξίζει, όμως, τον κόπο αφού το ζητούμενο είναι τα παιδιά να υιοθετήσουν ισορροπημένες διατροφικές συμπεριφορές που θα τα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή, ώστε η διατροφή τους να αποτελέσει την ασπίδα που θα τους προστατεύει από χρόνιες παθήσεις.

UNICEF: Όλο και περισσότερα παιδιά «χρησιμοποιούνται» από την Μπόκο Χαράμ

Ο αριθμός των παιδιών που εμπλέκονται σε επιθέσεις αυτοκτονίας στην περιοχή της λίμνης Τσαντ, όπου δρα η νιγηριανή ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, δεκαπλασιάστηκε το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Unicef που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Πάλιωσαν και οι υπολογιστές στα σχολεία...

Απαρχαιωμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό έχουν πολλά σχολεία στη χώρα, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι υποβλήθηκαν πάνω από 5.000 αιτήσεις για ανανέωσή του!

Η προθεσμία των αιτήσεων έληξε την Παρασκευή 8 Απριλίου και ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν έφθασαν τις 5.381. Οι περισσότερες εξ αυτών αφορούσαν Δημοτικά με τον αριθμό των αιτήσεων να ανέρχεται σε 2.201, ενώ ως προς το πλήθος των αιτήσεων ακολουθούν τα Γυμνάσια με 1.195, τα Νηπιαγωγεία με 816, τα Γενικά Λύκεια με 727.

Όταν τα παιδιά δέχονται bulling για το βάρος τους

Το bullying είναι μια μη θεληματική, επιθετική, δυναμική ψυχαναγκαστική ,απειλητική συμπεριφορά που σχετίζεται με άτομα προσχολικής ,σχολικής και εφηβικής ηλικίας. 

Το bullying δεν είναι μια κατάσταση που υπάρχει φυσιολογικά στη ανάπτυξης ενός παιδιού. Αυτές οι συμπεριφορές προκαλούνται από άτομα της ίδιας ή και μεγαλύτερης ηλικίας και συνήθως είναι επαναλαμβανόμενες και πολλές φορές επικίνδυνες .

Εσάς ο πατέρας σας είναι αυτός που νομίζετε;

Η απρόσμενη ανακάλυψη προ ημερών -έπειτα από τεστ DNA- από τον επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι Τζάστιν Γουέλμπι ότι ο πραγματικός πατέρας του δεν ήταν αυτός που θεωρούσε σε όλη τη ζωή του, αλλά κάποιος άλλος και μάλιστα ο προσωπικός γραμματέας του Ουίνστον Τσόρτσιλ, φέρνει στο προσκήνιο ένα ευαίσθητο ζήτημα. Πόσοι άνθρωποι άραγε έχουν άλλον βιολογικό πατέρα από αυτόν που νομίζουν;

Κίνδυνος παιδικού αυτισμού λόγω αλλεπάλληλων κυήσεων

Το μικρό διάστημα ανάμεσα σε δύο κυήσεις ίσως αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού στους απογόνους, αποφαίνεται μεγάλη έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Μελετώντας διαθέσιμα στοιχεία για περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια παιδιά, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όσο περισσότερος χρόνος μεσολαβούσε ανάμεσα σε δύο κυήσεις (πάνω από πέντε χρόνια) επίσης αυξάνονταν οι πιθανότητες αυτισμού. 

Εργαστήρια Ρομποτικής και Ψηφιακών Τεχνών για παιδιά στο Δημόκριτο

Tο Εργαστήριο Ολοκληρωμένων Συστημάτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» (Αγία Παρασκευή) διοργανώνει την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου 2016 δύο εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά από 14 έως 18 ετών. H προθεσμία υποβολής αιτήσεων εγγραφής λήγει τηνΠαρασκευή 15 Απριλίου 2016.

Νατάλια Βοντιάνοβα: Η γυναίκα που θέλει να αλλάξει τον κόσμο

«Πάντα ήθελα να προσφέρω, από τότε που ήμουν μικρό κορίτσι. Ακόμη και τότε μοιραζόμουν ό,τι είχα. Και όταν άρχισα την καριέρα μου στο μόντελινγκ και ήμουν τόσο τυχερή που γνώρισα όλους αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους, συνειδητοποίησα ότι ήθελα να δώσω πίσω ακόμη περισσότερα. Γι’ αυτό η σύσταση του ιδρύματος Νaked Heart ήταν απλά σωστή, ήταν μια φυσική επιλογή για μένα. Μου δόθηκαν τόσο πολλά στη ζωή και θα ήθελα απλώς να βοηθήσω τους λιγότερο τυχερούς, αυτοί είναι που με ενέπνευσαν».

Βραζιλία: 5χρονος ζυγίζει 75 κιλά

Ένα παιδί πέντε ετών κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του από το υπερβολικό πάχος, αφού είναι τρεις φορές βαρύτερο από τα άλλα παιδιά της ηλικίας του, φτάνοντας τα 75 κιλά. 

Η αναπνοή του Μισαήλ Καλντόνο Αμπρέ που πάσχει από ένα σύνδρομο που δεν του επιτρέπει να σταματήσει να τρώει, σταματά κατά τη διάρκεια του ύπνου και οι γονείς φοβούνται ότι κάποια ημέρα ο γιος τους δεν θα ξυπνήσει.