Η δυσκολία στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις αποτελεί ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Αυτισμού. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες – και αντίστοιχα παρεμβάσεις- για τη δυσκολία αυτή. Το τελευταίο διάστημα έχει κάνει την εμφάνισή της μια νέα θεωρία που αντιμετωπίζει με έναν διαφορετικό τρόπο τις κοινωνικές δεξιότητες των ατόμων με αυτισμό. Οι υποστηρικτές μιας ιδέας που ονομάζεται «double empathy problem” («το πρόβλημα της διπλής ενσυναίσθησης») πιστεύουν ότι οι σοβαρές δυσκολίες επικοινωνίας μεταξύ αυτιστικών και μη αυτιστικών ατόμων είναι ένα πρόβλημα διπλής κατεύθυνσης που προκαλείται από τις δυσκολίες και των δύο πλευρών στην κατανόηση. Η θεωρία του «διπλού προβλήματος» αμφισβητεί τις θεωρίες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τις οποίες αποκλειστικά υπεύθυνες για την δυσκολία στις αλληλεπιδράσεις των ατόμων με αυτισμό είναι οι αδυναμίες τους στον κοινωνικό τομέα.
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
9 Δεκεμβρίου 1930: Ο Σπύρος Γιαννακόπουλος αρχίζει το γύρο του κόσμου με ένα πόδι
Ονομαζόταν Σπύρος Γιαννακόπουλος και είχε γεννηθεί το 1899 στην Καρύταινα. Συμμετείχε ως εθελοντής στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Εκεί τραυματίσθηκε στα υψίπεδα του Μπαλ Μαχμούτ, στις 21 Μαρτίου 1921, όταν έγινε η πρώτη επίθεση για την κατάληψη του Αφιόν Καραχισάρ. Μεταφέρθηκε στη Σμύρνη και έχασε το ένα πόδι του. Όταν τέλειωσε η Μικρασιατική εκστρατεία εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και διατηρούσε ένα μικρό εμπορικό κατάστημα.
Λάτρης των περιηγήσεων και απογοητευμένος προφανώς από τη στάση της Πολιτείας απέναντι στους ανάπηρους, πήρε τη μεγάλη απόφαση. Να κάνει το γύρο του κόσμου με το ένα πόδι και τις πατερίτσες του!
Χρήσιμες «οδηγίες» για γονείς: Πώς μεγαλώνουμε ευτυχισμένα παιδιά
Όταν ένας πατέρας βρέθηκε στο γραφείο του ψυχιάτρου, άρχισε να περιεργάζεται για αρκετή ώρα τη βιβλιοθήκη που βρισκόταν πίσω του. Λίγο αργότερα έδειξε ενδιαφέρον για δύο βιβλία γύρω από τις σχέσεις γονέων και παιδιών.
Στο ερώτημα του ψυχιάτρου αν θα τα διάβαζε, απάντησε: «γιατρέ, αν και δεν πολυδιαβάζω, έχω διαβάσει οδηγίες για τη σωστή χρήση διαφόρων πραγμάτων. Παρ' όλα αυτά δεν διάβασα κανένα βιβλίο για τα παιδιά μου. Αυτά θα τα διαβάσω».
2ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για τη Βιοηθική & την Τεχνοηθική: «Αναζητώντας την Ηθική Τεχνο-Επιστήμη»
Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, σε συνέχεια της διεξαγωγής του 1ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού για την Βιοηθική και Τεχνοηθική που διοργάνωσε το 2020 και ο οποίος έτυχε ευρείας αποδοχής και ανταπόκρισης από τα σχολεία της χώρας, ανακοινώνει την διεξαγωγή του 2ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα "Αναζητώντας την ηθική Τεχνο-Επιστήμη."
«Θα γίνουμε ποτέ καλά φέτος;»: Μέχρι και από σιρόπι Depon ξέμειναν τα φαρμακεία
Αντιμέτωπα με μια πρωτοφανή έλλειψη στα σιρόπια Depon βρίσκονται καθημερινά τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, με τους φαρμακοποιούς που βρίσκονται σε όμορους δήμους να προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους εκ του σύνεγγυς, ενώ το θέμα βρίσκεται ψηλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου πολλοί επαγγελματίες αναζητούν εναλλακτικά παυσίπονα που είναι διαθέσιμα.
Ήρωες ανάμεσά μας: Ο μαραθώνιος του «μαζί» έχει μόνο νικητές
Ο Κώστας Βαρουχάκης θυμάται κάθε λεπτομέρεια της επίσκεψης που του άλλαξε τη ζωή. Το τι είδε, αλλά κυρίως το τι ένιωσε όταν μπήκε στο ειδικό σχολείο όπου φοιτούν τα 13 παιδιά τα οποία έχουν διαγνωστεί με αναπηρία ή ειδικές ανάγκες. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ανακοινώσει στο οικογενειακό τραπέζι πως σκόπευε να κολυμπήσει από το ένα ακρωτήρι της Κισσάμου Χανίων στο άλλο για κάποιο καλό σκοπό, και η αδελφή του, που ήταν δημοτική σύμβουλος, του πρότεινε να τον πάει σε αυτό το σχολείο. Ο ίδιος δεν ήξερε καν την ύπαρξή του και φθάνοντας εκεί τρελάθηκε. Εμπαζαν τα παράθυρα νερό, έκανε κρύο – δεν είχε κεντρική θέρμανση, η τουαλέτα για ΑμεΑ ήταν έξω από το κτίριο με δύσκολη πρόσβαση. «Ηταν σαφώς ακατάλληλο για οποιονδήποτε, πόσο μάλλον για παιδιά με αναπηρία. Φεύγοντας ένιωθα ντροπή. Για την κατάσταση αλλά και την αίσθηση πως είχαμε εκεί τα παιδιά παρατημένα και απομονωμένα», εξηγεί στην «Κ». Το σχολείο βρίσκεται σε μια πλαγιά, χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο.
Αναβαθμίζεται το πρόγραμμα Λογοθεραπείας – Εργοθεραπείας για τους Δημότες Νέας Σμύρνης
Eγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις παροχής Υπηρεσιών Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας του Δήμου Νέας Σμύρνης επί της οδού Αρτάκης 78, προκειμένου να δοθεί περαιτέρω μέριμνα στα παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.
Η μεταφορά των Υπηρεσιών αυτών σε νέο χώρο αποκλειστικής χρήσης θα αναβαθμίσει το Πρόγραμμα Λογοθεραπείας – Εργοθεραπείας και θα πολλαπλασιάσει τις απαιτούμενες θεραπευτικές συνεδρίες.
Η πανδημία έφερε τις Φιλιππίνες στην α’ θέση παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης
Η χώρα έχει πλέον αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη πηγή διαδικτυακής σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στον κόσμο. Τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί στη χώρα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 280% φέτος, σύμφωνα με τη UNICEF, μετά από τα lockdown κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που άφησε πολλά παιδιά στο σπίτι ευάλωτα και εκτεθειμένα στον κίνδυνο. Πάνω από το 80% όσων εκμεταλλεύονται σεξουαλικά παιδιά είναι συγγενείς τους
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)