Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Σχολικός κήπος Βρασνών (1957)


Η διευθύντρια (Ευλαμπία, η γιαγιά μας)
 και ο δάσκαλος (Σταμάτης, ο παππούς μας)  
μαζί με τους μαθητές τους,
περιποιούνται τον κήπο του Δημοτικού Σχολείου Βρασνών.

«Παγκάκια φιλίας» κατά της σχολικής μοναξιάς στα Δημοτικά Σχολεία της Ηλιούπολης

Πολύχρωμα παγκάκια που αποτελούνται από μεγάλες χρωματιστές ξυλομπογιές ξεκίνησαν να τοποθετούνται στα Δημοτικά Σχολεία της πόλης από τον Δήμο Ηλιούπολης.

Πρόκειται για τα γνωστά «παγκάκια της φιλίας», τα οποία ενισχύουν τους δεσμούς ανάμεσα στα παιδιά, καθώς όταν ένα παιδί νιώθει μόνο του στο διάλειμμα, χωρίς παρέα και φίλους, ή για κάτι που το απασχολεί κ.λπ., κάθεται στο παγκάκι αυτό. Με τον τρόπο αυτό, «ειδοποιεί» ότι θέλει παρέα!

Για να μη σας ακούν σαν boomers στα αμφιθέατρα

Πόσο εύκολο είναι να επιστρέψει ένας πανεπιστημιακός στα φοιτητικά έδρανα για να «μετεκπαιδευθεί» στις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας; Μη μας ξεγελούν πιθανές δηλώσεις των πανεπιστημιακών, ότι «τρέφονται από τη μάθηση» και είναι ανοιχτοί στην ανανέωση των μεθόδων τους. Είναι δύσκολο ένας καταξιωμένος καθηγητής να παραδεχθεί πως ο τρόπος που διδάσκει δεν αγγίζει τους φοιτητές του και χρειάζεται να τον φρεσκάρει. Eτσι, λοιπόν, καθηγητές που οργανώνουν τα Κέντρα Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης (ΚΕΔΙΜΑ) των ελληνικών ΑΕΙ για να πείσουν τους συναδέλφους τους να εκσυγχρονίσουν τις μεθόδους διδασκαλίας, τους λένε ότι «οι 20χρονοι φοιτητές μας –παιδιά της generation Z– μας αποκαλούν baby boomers, αφού μιλάμε μία “γλώσσα” ξένη για αυτούς».

Μεγάλη ζήτηση για δωρεάν σχολικά γεύματα στη Θεσσαλία

Σε «αναστολή» έχει τεθεί η καθημερινότητα για χιλιάδες μαθητές που ζουν στις πληγείσες περιοχές, στη Θεσσαλία και τη Μαγνησία. Πλάι στα κατεστραμμένα σπίτια, στα «πνιγμένα» χωριά και στους διαλυμένους δρόμους, γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί αγωνιούν για την πορεία της σχολικής χρονιάς. «Μεταξύ των πάρα πολλών προβλημάτων που έχουν ανακύψει είναι και η καθημερινή διατροφή των μαθητών», αναφέρει καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Άποψη: Τάνια Γεωργιοπούλου Βίντεο το βίντεο, «σκοτώνεσαι»

Υπάρχει κάτι που συνδέει τις επιθέσεις εφήβων με την πτώση του ελικοπτέρου στην Εύβοια χθες (σημ. 28.09.2023);

Ναι, υπάρχει: Το θέαμα πού σοκάρει. Πρόκειται για περιστατικά βίας –με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά βέβαια– αλλά και στις δύο περιπτώσεις άνθρωποι κινδυνεύουν, βιώνουν το άγχος απειλής της σωματικής τους ακεραιότητας και στο βάθος καιροφυλακτεί η απειλή του θανάτου.

«Πρασίνισμα» των σχολείων – Νέα εκστρατεία της UNESCO

Οι νέες πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών για τον μετασχηματισμό της εκπαίδευσης παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ημερίδας της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης με θέμα «Climate Era». Η εκπρόσωπος της UNESCO στον τομέα της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη, Sarah Margono Samsudin και ο εκπρόσωπος στον τομέα της εκπαίδευσης του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), Pramod Kumar Sharma , στάθηκαν ιδιαίτερα στην εκστρατεία της UNESCO Greening Education Partnership (GEP) για το «πρασίνισμα» σχολείων, κολλεγίων και πανεπιστημίων παγκοσμίως, μέχρι το 2030.

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το "Τουρνουά Beach Volley για τη Συμπερίληψη"

Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου τα μέλη του σωματείου Best Buddies Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η Ακαδημία Beach Volley του Ολυμπιακού διοργάνωσε ένα διήμερο τουρνουά beach volley, λίγο διαφορετικό από τα υπόλοιπα, καθώς η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη στη Συμπερίληψη και τη Φιλία, δίνοντας το βήμα στους νέους με νευροαναπτυξιακές δυσκολίες να συμμετέχουν ενεργά στον αθλητισμό, γνωρίζοντας ένα καινούριο άθλημα.

Διευκρινίσεις περί μισθολογικής κατάταξης αναπληρωτών

Διευκρινίσεις περί μισθολογικής κατάταξης αναπληρωτών σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 169228/Ε2/13-10-2016 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας με θέμα:

Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του Ν 4354/2015 στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Από 01-01-2016 έχει τεθεί σε εφαρμογή ο Ν. 4354/2015 (ΦΕΚ 176/Α/16-12-2015) με τις διατάξεις του οποίου καθορίζεται, μεταξύ άλλων, ο χρόνος και τρόπος μισθολογικής εξέλιξης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σχολείο: Γιατί τα παιδιά τρέμουν τα Μαθηματικά;

Είμαι κακός στα Μαθηματικά”. Το ακούμε συνέχεια. Και απηυδήσαμε. Επειδή πιστεύουμε ότι η πίστη στην ιδέα των «μαθηματικών μυαλών» είναι μια από τις πιο αυτοκαταστροφικές ιδέες στις μέρες μας. Η αλήθεια είναι, ότι ενδέχεται να έχεις μαθηματικό μυαλό και πιστεύοντας το αντίθετο, απλώς περιορίζεις τις δυνατότητες εξέλιξής σου.

Δικαστική απόφαση- σταθμός για παιδιά ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα

Η δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα σχετικά με την αναγνώριση της ομόφυλης γονεϊκότητας. Στην συγκεκριμένη απόφαση, η επιμέλεια του παιδιού ενός ζευγαριού γυναικών, που είχαν πάρει διαζύγιο, ανατέθηκε κατ΄αποκλειστικότητα όχι στην βιολογική μητέρα του παιδιού αλλά στη δεύτερη μητέρα.