Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Αυτισμός και δεξιότητες για το μέλλον.

Ο απώτερος στόχος στην εκπαίδευση κάθε μαθητή είναι να τον βοηθήσουν να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό, ανεξάρτητο και πετυχημένο μέλος της κοινότητας. Να γίνει υπεύθυνος και ανεξάρτητος πολίτης που θα μπορεί να κάνει συνειδητές επιλογές. Ίσως, εμείς ως εκπαιδευτικοί και γονείς, πρέπει να αναρωτηθούμε τι δεξιότητες θα πρέπει να αναπτύξουν οι μαθητές στο φάσμα του αυτισμού τα πρώτα χρόνια της ζωής τους προκειμένου να τα καταφέρουν στην καθημερινή και επαγγελματική τους ζωή αργότερα. 

Με αυτό στο μυαλό, οι γονείς και το εκπαιδευτικό προσωπικό πρέπει να φτιάξουν ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για το παιδί που υποστηρίζουν. Το σχολείο είναι το μέρος όπου κάθε μαθητής θα αποκτήσει τα εργαλεία που θα χρειαστεί όταν γίνει ενήλικας. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις ακαδημαϊκές, κοινωνικές, επικοινωνιακές και καθημερινές/ «πρακτικές» δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τη μελλοντική ζωή του μαθητή. 

Μουσείο Tηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: τα παιδιά μαθαίνουν το θαύμα της επικοινωνίας

Το έχουμε δει όλοι και μας έχει εντυπωσιάσει… παιδιά μικρότερα των δύο ετών έχουν περίπου ιδέα πώς πρέπει να χειριστούν ένα smart phone ή ένα tablet, μιμούμενα τις κινήσεις που κάνουν τα δάχτυλα των μεγάλων. Η εξοικείωση δε από τα τρία έτη και μετά, δεν είναι απλώς ζήτημα μίμησης. Τα νήπια είναι απολύτως εξοικειωμένα με την τεχνολογία. Ξέρουν ακριβώς πώς πρέπει να πληκτρολογήσουν σε οθόνη αφής έναν τηλεφωνικό αριθμό ή τι σημαίνει «στέλνω γραπτό μήνυμα».

Μισισιπή: Με δικαστική απόφαση ο τερματισμός του φυλετικού διαχωρισμού σε σχολεία

Αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε τις εκπαιδευτικές αρχές μιας πόλης της πολιτείας Μισισιπή να προχωρήσει στη συγχώνευση των δευτεροβάθμιων σχολείων της, προκειμένου να τερματιστεί ο φυλετικός διαχωρισμός ο οποίος ακόμη εφαρμόζεται στην πράξη, δήλωσαν αξιωματούχοι χθες.

Aφήστε τα παπούτσια σας έξω από το σπίτι!

Έχετε παρατηρήσει ότι σε όλες σχεδόν τις τηλεοπτικές σειρές, οι πρωταγωνιστές κυκλοφορούν μέσα στα σπίτια τους με τα παπούτσια (και ντυμένοι με ρούχα για το γραφείο, μακιγιαρισμένοι και χτενισμένοι, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία);

Κραυγή αγωνίας από τον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδας

Χωρίς προγράμματα απασχόλησης, αλλά και τη δυνατότητα υποστηριζόμενης διαβίωσης, κινδυνεύουν να μείνουν εκατοντάδες παιδιά με σύνδρομο Down, μετά την αδυναμία του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος να αντεπεξέλθει στα έξοδα που απαιτούνται για τη λειτουργία του κτιρίου, όπου στεγάζεται το Κέντρο διημέρευσης- ημερήσιας φροντίδας και στέγη ατόμων με σύνδρομο Down στην Καλαμαριά.

Φεστιβάλ για την Υγεία και την Αναπηρία: Διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματα

Το Δίκτυο Συλλόγων για την Υγεία, Β. Ελλάδος σε συνεργασία με το Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ. και την Πανελλήνια Επιτροπή (πρώην) Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής διοργανώνουν τριήμερο προβολών και δράσεων.

H 77χρονη Ευθυμία Στεργίου συμμετέχει στις Πανελλήνιες κυνηγώντας ένα παιδικό της όνειρο

Η 77χρονη Ευθυμία Στεργίου από τη Σαμοθράκη, μαθήτρια του Εσπερινού Λυκείου Αλεξανδρούπολης, συμμετέχει στις φετινές πανελλήνιες, κυνηγώντας την εκπλήρωση ενός παιδικού της ονείρου. 

Παιδική κερκίδα από τον ΟΠΑΠ

Με δεκάδες παιδικά χαμόγελα από λιλιπούτιους φιλάθλους γέμισε η πρώτη παιδική κερκίδα ΟΠΑΠ στη θύρα 6 της Λεωφόρου, στο παιχνίδι των play off ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ. Η πρεμιέρα της παιδικής κερκίδας ΟΠΑΠ άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους μικρούς φιλάθλους καθώς ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία με πολλές εκπλήξεις. Συνοδεία των γονιών τους πήραν μέρος στη νέα μεγάλη πρωτοβουλία του ΟΠΑΠ που δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά και γονείς, σε όλη την Ελλάδα, να παρακολουθήσουν την ποδοσφαιρική τους ομάδα. Στην ειδικά διαμορφωμένη κερκίδα είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το παιχνίδι και παράλληλα να συμμετέχουν σε ευχάριστες δραστηριότητες που περιελάμβαναν face painting, φωτογράφιση, διαγωνισμούς και άλλα.

ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία)

Το ΘΕ.ΑΜ.Α. είναι το μοναδικό επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα που αποτελείται από ηθοποιούς με κινητικές αναπηρίες στην κύρια σύνθεσή του.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζει τους Πέρσες του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου και σε ταυτόχρονη μετάφραση στη νοηματική γλώσσα. 

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν την επιθετικότητα των παιδιών

H περίληψη συμπληρωμάτων με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη διατροφή των παιδιών μπορεί να μειώσει την αντικοινωνική και επιθετική τους συμπεριφορά.

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς βοηθούν να μειωθεί η υπερβολική τους επιθετικότητα.

Εκπαιδευτική εκδήλωση «Η Τέχνη εμπνέει τη διδασκαλία» στις 21 Μαΐου

Η Τέχνη εμπνέει την διδασκαλία είναι ο τίτλος της εκπαιδευτικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί από τους φοιτητές και τις φοιτήριες των μεταπτυχιακών κύκλων σπουδών «Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική» και «Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Ανάπτυξη Ανθρωπίνων Πόρων στο Αμφιθέατρο του Μαρασλείου Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης το Σάββατο στις 21 Μαΐου 2016.

Αθλητές με αναπηρία όρασης σε αγώνα τοξοβολίας

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο αγώνες τοξοβολίας με την συμμετοχή ατόμων με αναπηρίες όρασης. Πέντε αθλητές με ολική ή μερική αναπηρία διαγωνίστηκαν στην ρήξη βελών εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκόμενους και δίνοντας μαθήματα ζωής. 

Διατροφή χωρίς γλουτένη: Ποιους κινδύνους κρύβει για τα παιδιά

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη κερδίζουν σταθερά έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς τα προτιμά περίπου το 25% των καταναλωτών.

Η γλουτένη δεν πρέπει να καταναλώνεται από τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη, μία σπάνια αυτοάνοση πάθηση που πλήττει περίπου το 1% των ενηλίκων.

Φρανσουά Κρεπό: Τα παιδιά δεν πρέπει να κρατούνται για θέματα μετανάστευσης

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών επισκέφθηκε την Αθήνα, την Ειδομένη, τη Λέσβο και τη Σάμο και μιλά για τις συνθήκες κράτησης

Η έλλειψη πληροφόρησης προς πρόσφυγες και μετανάστες σε ολόκληρη την Ελλάδα και η κράτηση ιδίως ανηλίκων προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι τα δύο κυριότερα προβλήματα που εντόπισε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών Φρανσουά Κρεπό που επισκέφθηκε την Αθήνα, την Ειδομένη, τη Λέσβο και τη Σάμο για πέντε μέρες. «Η έλλειψη ακριβούς πληροφόρησης για το ποιος κάνει τι και πότε καθώς και για το τι θα συμβεί στον καθένα πρόσφυγα προσωπικά αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα ανησυχίας» είπε ο κ. Κρεπό σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, στο τέλος της επίσκεψής του καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει την πληροφόρηση των προσφύγων.

Κατοχύρωση δικαιωμάτων σε παιδιά ομόφυλων ζευγαριών ζητεί ο Συνήγορος του Πολίτη

Τον προβληματισμό του για τα νομικά και γενικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας (17 Μαΐου). 

Επιπλέον ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει και για την καθυστέρηση της Πολιτείας ως προς τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. 

Προσφυγόπουλα στον Πειραιά ζωγραφίζουν μνήμες και όνειρα

«Είμαι μόνος εδώ. Όλη μου η οικογένεια είναι στη Συρία. Πολλές φορές κλείνω τα μάτια και νιώθω σαν να είμαι σπίτι». Ο 12χρονος Αχμάντ ζει στο λιμάνι του Πειραιά. Εκεί τις τελευταίες εβδομάδες προσφυγόπουλα παίρνουν χρώματα και ζωγραφίζουν τις μνήμες τους, τη ζωή τους και τα όνειρά τους. «Αυτό που θέλω είναι να τους δώσω φωνή, να πουν τις ιστορίες τους» λέει στο in.gr ο Αντρέ Ναντέο, δημοσιογράφος από τη Βραζιλία που έχει οργανώσει το project «I am immigrant».

#EmergencyLessons για παιδιά που πλήττονται από συγκρούσεις και καταστροφές

Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού, που πραγματοποιείται μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στοχεύει στο να προσεγγίσει είκοσι εκατομμύρια Ευρωπαίους, ιδιαίτερα εκείνους που είναι 25 ετών και κάτω, στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να τους εμπνεύσει να ενώσουν τις φωνές τους, εκ μέρους των εκατομμυρίων παιδιών και εφήβων των οποίων η εκπαίδευση έχει διακοπεί εξαιτίας καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, αναφέρεται στην ανακοίνωση της UNICEF. 

Θετική στάση ζωής πρέπει να έχουν τα άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Με το μήνυμα «Προορισμός: Μια καλύτερη Ζωή. Σκέψου θετικά!» και εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας (25η Μαΐου), ξεκινά η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, η οποία υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας, ενώ φέρει και τη στήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. 

Με το νι και με τον τόνο

Συχνά και τα φαινομενικώς μικρά θέματα στη γλώσσα έχουν τη σημασία τους, όταν λύνουν μεγαλύτερα ή μικρότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει καθημερινώς στον γραπτό λόγο του ο ομιλητής τής ελληνικής γλώσσας. Θα συζητήσω δύο τέτοια προβληματικά σημεία και θα συστήσω στους αναγνώστες τού κειμένου μου να εφαρμόσουν κι αυτοί στον δικό τους γραπτό λόγο τις πρακτικές λύσεις που προτείνω. Οσοι γράφουν την Ελληνική ίσως βρουν χρήσιμες, σκόπιμες και λειτουργικές τις παρατηρήσεις μου με πιθανή προοπτική να υιοθετηθούν γενικότερα στην προσεκτική χρήση τού γραπτού λόγου τής Ελληνικής. Διασαφώ ότι οι παρατηρήσεις μου παραμένουν στο πλαίσιο τής μονοτονικής γραφής και αποσκοπούν στη βελτίωσή της.

Συνέχεια των Πανελλαδικών με μαθήματα κατεύθυνσης

Με την εξέταση μαθημάτων ομάδας προσανατολισμού (με το νέο σύστημα) και κατεύθυνσης (με το παλιό σύστημα), για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων και ΕΠΑΛ (ομάδα Β') που δίνουν με το παλιό σύστημα, συνεχίζονται την Τετάρτη οι πανελλαδικές εξετάσεις.