Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Δεξιότητες που επηρεάζει η δυσπραξία.

Η δυσπραξία επηρεάζει τα παιδιά μέσα και έξω από την αίθουσα διδασκαλίας. Δείτε μερικές από τις δεξιότητες στις οποίες δυσκολεύονται τα παιδιά με δυσπραξία. 

Α) Δεξιότητες λεπτής κινητικότητας 

Τι σημαίνει: ο εγκέφαλος στέλνει σήματα στο σώμα να κάνει μικρές κινήσεις, συνήθως με τα χέρια. 
Επηρεάζεται η ικανότητα του παιδιού:
  • να πιάνει σωστά το μολύβι και να γράφει ή να σχεδιάζει με ταχύτητα και ακρίβεια, 
  • να κουμπώνει και να ξεκουμπώνει τα ρούχα του, 
  • να χρησιμοποιεί ψαλίδι, 
  • να γράφει στο πληκτρολόγιο του ηλεκτρονικού υπολογιστή, 
  • να χρησιμοποιεί εργαλεία μαγειρικής. 

Μαμά, τι είναι εκλογές;


Αυτές τις μέρες μια μητέρα με ρώτησε πώς θα ήταν σωστό να απαντήσει στην ερώτηση του μικρού της «Μαμά τι είναι εκλογές; Γιατί ψηφίζουμε;» Και ακολούθησαν και άλλες ερωτήσεις της. «Να απαντήσουμε αν μας ρωτήσει τι ψηφίζουμε; Και αν φανατιστεί; Και αν το πει σε κάποιο άλλο παιδάκι;» 

Κολλημένα στην τηλεόραση τα παιδιά: Ανησυχητικά αποτελέσματα έρευνας

Από όλες τις οθόνες που διεκδικούν την προσοχή των παιδιών (τηλεόραση, υπολογιστής, κινητό κ.ά.), αυτά συνεχίζουν να προτιμούν -και μάλιστα με διαφορά- την τηλεόραση, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.

Άποψη: Λ. Παπαδημητρίου "Το τίμημα της τελειότητας"

Μια φίλη πόσταρε προ ημερών στη σελίδα της στο Facebook μια φωτογραφία που εστίαζε στα ευμεγέθη ράμματα που έκανε ο εξάχρονος γιος της στο πιγούνι. «Το αδέξιο αγόρι μου» έγραφε η λεζάντα. Η φωτογραφία μού έκανε εντύπωση γιατί ήταν, για τα δεδομένα των social media, ιδιαζόντως νατουραλιστική. Ο μικρός δεν χαμογελούσε, αλλά υπέμενε στωικά το μαρτύριο (υποθέτω της φωτογράφισης). Δεν θύμιζε σε τίποτα τα αψεγάδιαστα καρέ από τα ψηφιακά οικογενειακά άλμπουμ που παρελαύνουν εσχάτως. Διότι τώρα όλες οι αναμνήσεις είναι τέλειες (όσες δεν είναι καταλήγουν στον κάδο ανακύκλωσης). Δεν υπάρχουν πλέον οι ιταλικού νεορεαλισμού κακοτεχνίες του αναλογικού σύμπαντος. Κανένα από τα παιδιά της νέας χιλιετίας δεν θα βρει στο μέλλον μία φωτογραφία του που να το απεικονίζει να κλαίει υστερικά με φόντο το χριστουγεννιάτικο δέντρο, να τραβάει ντυμένο τσολιάς τα μαλλιά της μικρότερης αδελφής του στην ταβέρνα, να ποζάρει με κόκκινο, πετσετέ σορτσάκι και αμφιβόλου αισθητικής αθλητική σαγιονάρα στην αυλή της γιαγιάς στο χωριό.

Παιδί και εφηβεία: Βάλτε όρια χωρίς να το απομακρύνετε!

Η εφηβεία είναι μια περίοδος που δημιουργεί συχνά στην οικογένεια δυσκολίες και συγκρούσεις. Ο προβληματισμός για τους κανόνες, την πειθαρχία, την ελευθερία, την εμπιστοσύνη, τις ευθύνες βρίσκεται στο προσκήνιο και οι γονείς προβληματίζονται για το πού αρχίζουν και πού σταματούν τα όρια των εφήβων.

Όριο ηλικίας για τους αποφοίτους γυμνασίου στις Σχολές Καλών Τεχνών

Όριο ηλικίας έθεσε το Υπουργείο Παιδείας στους εισακτέους στις Σχολές Καλών Τεχνών στην κατηγορία της ιδιαίτερης καλλιτεχνικής προδιάθεσης που είναι κάτοχοι απολυτηρίου τριτάξιου Γυμνασίου κλπ . Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση το όριο που τέθηκε είναι αυτό της ηλικίας των 20 ετών. 

Στήριξη σε εκπαίδευση και καινοτομία από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διαδραστικούς πίνακες, βίντεο για προβολές ταινιών, scanners, fax, εκτυπωτές, φωτοτυπικά, αλλά και βιβλία εξοπλίστηκαν συνολικά τριακόσια εννέα δημόσια σχολεία ανά την Ελλάδα από το 2007 έως και σήμερα. Οι δωρεές, που έφτασαν το συνολικό ποσό των 2.848.300 ευρώ, έγιναν από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στο πλαίσιο του προγράμματος «Υποστήριξη Σχολείων». Στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας ήταν η συμβολή στη δημιουργία των καλύτερων τεχνολογικών προϋποθέσεων, που θα αποτελoύσαν τη βάση για τη βέλτιστη ακαδημαϊκή εξέλιξη των μαθητών, καθώς τα τεχνολογικά εργαλεία αποτελούν πλέον αναπόσπαστο τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ωστόσο, το εν λόγω πρόγραμμα κάλυψε και τις σημαντικές ελλείψεις τεχνολογικού εξοπλισμού των διοικήσεων των σχολείων.