Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

5 λόγοι για τους οποίους το αυτιστικό παιδί σας μπορεί να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο, στο πάτωμα ή στα έπιπλα.

Πολλά αυτιστικά άτομα προβαίνουν σε αυτοτραυματικές συμπεριφορές. Το χτύπημα του κεφαλιού είναι μια από τις πιο συνηθισμένες. Μπορεί να χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο ή στο πάτωμα ή σε κάποιο έπιπλο. Κάνουν κακό στον εαυτό τους. Αλλά γιατί; 

Γιατί είναι αυτή η αυτοτραυματική συμπεριφορά τόσο συχνή στον Αυτισμό; 

Υπάρχουν πέντε πιθανές αιτίες που μπορεί να προκαλούν αυτή την συμπεριφορά. Η κατανόηση των αιτιών που κρύβονται πίσω από αυτή την συμπεριφορά είναι σημαντική. Αν καταφέρετε να προσέξετε τι προηγείται της συγκεκριμένης συμπεριφοράς πολύ πιθανόν να καταφέρετε να βρείτε και τι την προκαλεί, ιδίως στα μη λεκτικά παιδιά. 

Πρόσωπο: Αργυρώ Λεβέντη ("Κάθε 3η Δεκέμβρη θυμάμαι την Αργυρώ Λεβέντη")

Η αρχιτέκτων Αργυρώ Λεβέντη ήταν η πρώτη που ασχολήθηκε με την πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στην Ελλάδα, ήταν η γυναίκα που έκανε την αναπηρία της παράγοντα δημιουργίας και καινοτομίας.

Η Αργυρώ ήταν απόφοιτος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Αυτοκινητιστικό ατύχημα την κατέστησε παραπληγική και χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου. Κατά την διάρκεια της αποκατάστασής της σε χώρα του εξωτερικού και με τη ματιά του αρχιτέκτονα, διαπίστωσε την μεγάλη διαφορά στην ποιότητα κίνησης και εξυπηρέτησης των ΑμεΑ εκεί και την ανυπαρξία πρόσβασης στην χώρα μας.

Με τίτλο «ΚΑΘΕ 3η ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ ΛΕΒΕΝΤΗ», με αφορμή την 3η Δεκέμβρη 2019, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ο Γιάννης Πολυχρονίου, εμπειρογνώμων Πρόσβασιμότητας τ.Προϊστ.Τμημ. Αρχιτ, Μελετων Μουσείων & Γραφ.Προσβασιμότητας δημοσιοποίησε κείμενο του, στο οποίο παρουσιάζει την πρωτοπόρο δράση της Αργυρώς Λεβέντη, ως στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας για την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ, ενώ διαπιστώνει ότι:

Παράταση έως τις 31.12 για το επίδομα γέννησης σε νέους γονείς - Ανακοίνωση ΟΠΕΚΑ

Οι νέοι γονείς, κατά παρέκκλιση της αρχικής τρίμηνης προθεσμίας και εφόσον για διαφορετικούς λόγους δεν πρόλαβαν να υποβάλουν την σχετική αίτηση ή δεν την υπέβαλαν οριστικά έως και τις 26.11.2020, έχουν πλέον μια δεύτερη ευκαιρία ως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να τους χορηγηθεί το επίδομα γέννησης.

Παρέμβαση 57 γυναικών πανεπιστημιακών και ερευνητών για τη συνεπιμέλεια

Τη θέση τους για το φλέγον θέμα της συνεπιμέλειας των παιδιών μετά από διαζύγιο, καταθέτουν 57 γυναίκες – πανεπιστημιακοί. Στο κείμενο που υπογράφουν αναφέρερουν:

Ως πανεπιστημιακοί και επιστήμονες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που διδάσκουμε, και ερευνούμε στον ευρύτερο χώρο της ψυχολογίας, των νευροεπιστημών, της ιατρικής, της βιολογίας, της κοινωνιολογίας, των παιδαγωγικών, αλλά και των σπουδών φύλου επιθυμούμε να συμμετέχουμε στον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει σχετικά με το θέμα της συνεπιμέλειας των παιδιών μετά από το διαζύγιο ή τη διακοπή συμβίωσης των γονέων τους.

«Ενός λεπτού σιγή για τις οικογένειες που παλεύουν και την εκπαίδευση που γίνεται ψυχρή πραγματικότητα»

Πάνε κιόλας δυο εβδομάδες που οι φυσικές σχολικές αίθουσες έχουν αντικατασταθεί με τις ψυχρές, ψηφιακές τάξεις και είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η προσπάθεια που γίνεται από τους μικρούς μαθητές, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς. Ωστόσο, αυτά που χάνουμε φέτος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που ζούμε είναι πολλά και, κάποια, αναντικατάστατα...

Γονείς χάρισαν απινιδωτή σε σχολείο."Μακάρι να μην το χρησιμοποιήσουμε ποτέ"

Προσφορά ζωής σε σχολείο της Λαμίας από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων.

Με πρωτοβουλία του συλλόγου και σε συνεργασία με την διεύθυνση το 8ο γυμνάσιο της Λαμίας στη Ροδίτσα έχει πλέον δικό του απινιδωτή.

Ένα μηχάνημα απλό στη χρήση, που μπορεί να σώσει όμως μια ανθρώπινη ζωή.

«Βουτιά» στις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2021, έχουμε μείωση 0,69% στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 33,38% στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (από τα 85 στα 56 εκατ. ευρώ) και 7,77% στην ανώτατη εκπαίδευση. ● Η αύξηση κατά 200 εκατ. του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων φανερώνει ότι το υπουργείο θέλει να παγιωθεί το καθεστώς των συμβασιούχων εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντί των μόνιμων διορισμών.

Αν εξετάσει κανείς την εξέλιξη των δημοσίων δαπανών για την εκπαίδευση στη χώρα μας θα διαπιστώσει ότι διακρίνονται από μια μόνιμη «σταθερά»: την ανεπάρκεια.

Με παύση λειτουργίας απειλείται η Παιδοψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου

Αποψιλώνεται λόγω κορωνοϊού το προσωπικό της κλινικής που μαζί με την αντίστοιχη μονάδα του Ιπποκρατείου καλύπτει σχεδόν τη μισή Ελλάδα.

Χωρίς εξειδικευμένη υποστήριξη κινδυνεύουν να μείνουν παιδιά και έφηβοι της Βόρειας Ελλάδας που αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχικά προβλήματα.

Αιτία είναι οι δυσλειτουργίες που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στην Παιδοψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου, τη μία από τις δύο εξειδικευμένες μονάδες της Βόρειας Ελλάδας που εξυπηρετούν τέτοιου είδους περιστατικά.

Ευχοστολίδια: Πώς με λίγα κλικ θα χαρίσετε τη μαγεία των Χριστουγέννων σε χιλιάδες παιδιά που έχουν ανάγκη

Ο Αγιος Βασίλης θα μπορέσει να επισκεφθεί κι εφέτος τα παιδιά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τα Παιδικά Χωριά SOS και την ΕΛΕΠΑΠ, αν όλοι βοηθήσουμε να γεμίσει το σάκο του με Ευχοστολίδια.

Τι πρέπει να κάνουμε για να χαρίσουμε Ευχοστολίδια; Επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα www.euxostolidia.gr ή κατεβάζουμε δωρεάν την εφαρμογή «Ομάδα Προσφοράς ΟΠΑΠ» και επιλέγουμε μία από τις ζωγραφιές, όπου τα παιδιά έχουν αποτυπώσει τις ευχές τους για τα Χριστούγεννα. Τα δώρα που ζητούν είναι προσιτά σε όλους. Έτσι, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μία ή και περισσότερες παιδικές ευχές, αν ακολουθήσουμε τα βήματα που περιγράφονται στο παρακάτω βίντεο:

Στην Ελλάδα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Κωφών Ανδρών και Γυναικών το 2023.

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, το 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κωφών Ανδρών και Γυναικών θα διεξαχθεί το 2023 στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

"Με μεγάλη χαρά, η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, ανακοινώνει την ανάληψη του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Κωφών Ανδρών & Γυναικών 2023, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης. 

Μια μικρή… βετεράνος της οθόνης

Στο διάλειμμα, οι συμμαθητές της Αναστασίας τής ζητούν συχνά να τους δείξει εικόνες από την περιοχή όπου βρίσκεται. Το 8χρονο κορίτσι στρέφει με προθυμία την κάμερα προς το παράθυρο. «Είδατε, σας είπα ότι ο ήλιος δεν ανατέλλει ούτε δύει εδώ ποτέ!» είπε στα παιδιά τις προάλλες, αφού πράγματι στο Τρόμσο της Νορβηγίας ο ήλιος δεν ανεβαίνει ποτέ πάνω από τον ορίζοντα αυτή την εποχή του χρόνου. Μοιάζει να απολαμβάνει τη μικρή αυτή προσοχή από τους συμμαθητές της και το γεγονός ότι χάρη στην ιδιαίτερη συνθήκη ζωής όλο και κάτι ενδιαφέρον έχει να καταθέσει μέσω webex, της εφαρμογής που την κρατά «συνδεδεμένη» με την Ελλάδα. 

Χωρίς υπολογιστές ή βοήθεια, μέσα σε κοντέινερ. Η τηλεκπαίδευση για τους μαθητές διαπολιτισμικών σχολείων.

Μπορεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να έχει σημαντικές προκλήσεις για μια μεγάλη μερίδα μαθητών όλων των βαθμίδων, ωστόσο για τα παιδιά που φοιτούν στη διαπολιτισμική εκπαίδευση, οι δυσκολίες συχνά αποτελούν εμπόδια στη συμμετοχή τους στην τηλεκπαίδευση.

Απουσία τεχνολογικού εξοπλισμού, μαθήματα στα λίγα τετραγωνικά των κοντέινερ, αλλά και αύξηση των περιστατικών βίας στα σπίτια και τις κοινότητές τους, στα οποία συχνά τα παιδιά γίνονται μάρτυρες, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαθητές που φοιτούν σε διαπολιτισμικά σχολεία και δομές υποδοχής και εκπαίδευσης προσφύγων.

Τη διάθεση της πρώτης αντιρετροϊκής θεραπείας ειδικά προσαρμοσμένης στα παιδιά ανακοίνωσε η Unitaid

Τα παιδιά φορείς του HIV στις αναπτυσσόμενες χώρες θα διαθέτουν πλέον μία θεραπεία καλύτερα προσαρμοσμένη στην ηλικία τους, με γεύση φράουλα, αλλά κυρίως τέσσερις φορές φθηνότερη, ανακοίνωσε η Unitaid, με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας καταπολέμησης της μάστιγας του AIDS.

Η τιμή του νέου φαρμάκου, το οποίο είναι ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών, κατεβαίνει από τα 480 στα 120 δολάρια ετησίως, έπειτα από συμφωνία με τις παραγωγούς γενοσήμων Viatris και Mcleods, δήλωσε εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού που ανήκει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη.

Μηνιγγίτιδα στα παιδιά

Από την Καλλιόπη Κοντούλη, Παιδίατρο – Διδάκτωρ Παιδιατρικής Πνευμονολογίας

Η πανδημία από τον κορωνοϊό (SARS-COV-2) που μαστίζει την χώρα μας και όλον τον πλανήτη, ήρθε να μας υπενθυμίσει πόσο σημαντική είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας από τα λοιμώδη νοσήματα. Μαθαίνουμε την υψηλή σημασία των μέτρων προφύλαξης για την μείωση της διασποράς της νόσου και την σπουδαιότητα της πρόληψης των επιδημιών από τα λοιμώδη νοσήματα μέσω του εμβολιασμού. Ως παιδίατροι, είμαστε στην ευτυχή θέση τα παιδιά να νοσούν συνήθως ήπια ή να είναι ασυμπτωματικά από την λοίμωξη με τον ιό SARS-COV-2. Δεν πρέπει όμως να αγνοήσουμε άλλα σοβαρά λοιμώδη νοσήματα, όπως η μηνιγγίτιδα, που μπορεί να απειλήσουν την υγεία των παιδιών. Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους γονείς για την βαρύτητα της νόσου, τον τρόπο μετάδοσης της και τους τρόπους προστασίας των παιδιών τους από την μηνιγγίτιδα.

Η πρόταση επιστημόνων για ανοιχτά σχολεία: Μάσκες προσώπου με αποστειρωμένο αέρα για τους μαθητές

Ένα πρωτότυπο σύστημα σχεδίασαν επιστήμονες από την Ισπανία, το οποίο υποστηρίζουν ότι εμποδίζει την εξάπλωση του κορονοϊού στα σχολεία. Οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες θα μπορούσαν σύντομα να έχουν μια παροχή αποστειρωμένου αέρα στις μάσκες, που θα είναι συνδεδεμένη με τα θρανία τους.

Οι ειδικοί έχουν σχεδιάσει ένα σύστημα που περιλαμβάνει σωληνώσεις σε κάθε θέση μέσα στη σχολική αίθουσα. Ο αποστειρωμένος αέρας, καθαρός από μολυσμένα σωματίδια κορονοϊού, θα εισέρχεται στο σύστημα από μια κεντρική αντλία και ο καθένας θα έχει τη δική του παροχή μέσω μιας μάσκας.

ΟΗΕ : Χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο 1,3 δισεκατομμύριο παιδιά ηλικίας 3 με 17 ετών

Τα δύο τρίτα των παιδιών σχολικής ηλικίας παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ στο σπίτι τους την ώρα που η πανδημία του κοροναϊού έχει καταστήσει την τηλεκπαίδευση σχεδόν τον μόνο τρόπο πρόσβασης στην εκπαίδευση, υπογράμμισε ο ΟΗΕ σήμερα.

Συνολικά 1,3 δισεκατομμύριο παιδιά ηλικίας 3 με 17 ετών δεν έχουν σύνδεση στο ίντερνετ στο σπίτι τους, διευκρινίζεται σε κοινή έκθεση της Unicef και της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (UIT). Στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών, το ποσοστό αυτών που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από το σπίτι τους είναι 63%.

ΗΠΑ: Τα φτωχά παιδιά εν μέσω πανδημίας χάνουν τα μαθήματά τους - Προσφυγή μαθητών κατά των αρχών

Οι οικογένειες 15 μαθητών δημόσιων σχολείων προσέφυγαν εναντίον των αρχών της πολιτείας της Καλιφόρνιας επειδή απέτυχαν να προσφέρουν ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση σε φτωχά παιδιά και παιδιά μειονοτήτων κατά την πανδημία.

Στους φτωχούς μαθητές, που φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες δηλ. από νηπιαγωγείο ως λύκειο, και αναφέρονται μόνο με τα μικρά τους ονόματα στα δικαστικά έγγραφα, δεν εξασφαλίστηκαν υπολογιστές ή άλλες συσκευές και πρόσβαση στο internet για να μπορούν να παρακολουθούν on line τα μαθήματά τους, όπως επισημαίνεται στην προσφυγή που είναι και η πρώτη τέτοιας φύσεως που κατατίθεται στις ΗΠΑ.