Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Κανένα παιδί δεν πρέπει να στερείται την εμπειρία της μεγαλόφωνης ανάγνωσης στο σχολείο.

Στο κλασικό παιδικό βιβλίο Miss Nelson is Missing, τα παιδιά στην τάξη 207 συμπεριφέρονται με άσχημο τρόπο. Μια δασκάλα που δεν ανέχεται χαζομάρες, τιμωρεί την τάξη φωνάζοντας «Σήμερα δεν έχει ανάγνωση ιστορίας». Και με αυτή τη δήλωση τα παιδιά χάνουν μια από τις αγαπημένες τους εκπαιδευτικές δραστηριότητες : τη μεγαλόφωνη ανάγνωση ιστοριών/ λογοτεχνίας από τον/ την εκπαιδευτικό. Μολονότι το σενάριο αυτό εμφανίζεται σε λογοτεχνικό βιβλίο, τέτοιου είδους καταστάσεις συμβαίνουν πολύ συχνά και στην πραγματικότητα. Η δυνατή ανάγνωση χάνει συνεχώς την θέση της μέσα στις σύγχρονες τάξεις. Σύμφωνα με έρευνα (Scholastic, 2017) η συχνότητα μεγαλόφωνης ανάγνωσης σε παιδιά Δημοτικού έχει μειωθεί σημαντικά από το 2014. Και μολονότι το 77% των εκπαιδευτικών αφήνει γενικά χρόνο για μεγαλόφωνη ανάγνωση, μόνο το 36% φροντίζει να γίνεται κάτι τέτοιο σε καθημερινή βάση. Πολλοί εκπαιδευτικοί με καλές προθέσεις (που ακολουθούν το αναλυτικό πρόγραμμα και τα επιβαλλόμενα διαγωνίσματα) πιέζονται πολύ χρονικά. Έρευνα της εθνογράφου Shirley Brice Heath (1982) δείχνει τους κινδύνους και τις συνέπειες όταν δεν διαβάζουμε στα μικρά παιδιά. Τα παιδιά που προέρχονται από οικογενειακά περιβάλλοντα με φτωχές αναγνωστικές εμπειρίες δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις πρακτικές της τάξης σε οργανωμένα, επίσημα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

ΚΥΑ για Λύκεια: χωρίς απουσίες οι μαθητές που είναι ή συνοικούν με ευπαθή άτομα

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα απουσίας από τη δια ζώσης διδασκαλία και συμμετοχή σε διαδικτυακό τμήμα όσων ανήκουν σε ευπαθή ομάδα ή συνοικούν με άτομo που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.

Οι απουσίες των μαθητών αυτών δεν θα προσμετρηθούν και ισχύει κανονικά η απόφαση που ίσχυε ήδη από το 1ο τετράμηνο του σχολικού έτους.

Προβολή: "Η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο και ο ρόλος της εκπαίδευσης"


Στο πλαίσιο του έργου “SopHiSM - Μία απάντηση στη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο μέσα από την ενίσχυση της υψηλής ποιότητας επαγγελματικής δημοσιογραφίας και της δημοσιογραφίας των πολιτών” διοργανώθηκε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: "Η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο και ο ρόλος της εκπαίδευσης" 

ΗΠΑ: Βιβλία κατά του ρατσισμού στο στόχαστρο καταγγελιών από γονείς

Κάθε χρόνο, η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών (ALA) δίνει στη δημοσιότητα μία λίστα με τα βιβλία για τα οποία υποβλήθηκαν οι περισσότερες καταγγελίες και τα περισσότερα αιτήματα για απόσυρσή τους από τα ράφια των βιβλιοθηκών κατά το προηγούμενο έτος. Συνήθως στη λίστα αυτή κυριαρχούν βιβλία με ομοφυλοφιλικό περιεχόμενο, όμως στη λίστα για το 2020 καταγράφεται μία διαφορετική τάση: ασυνήθιστα πολλές καταγγελίες για βιβλία κατά του ρατσισμού.

«Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το σεισμικό φαινόμενο

Επιχειρεί να εντάξει τη σεισμολογία στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών - Η εγκατάσταση σεισμογράφων στις σχολικές μονάδες φιλοδοξεί να μετατρέψει τα σχολεία σε κόμβους εκπαίδευσης, καινοτομίας και πληροφόρησης

Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα με τους ισχυρούς σεισμούς σε Σάμο και Θεσσαλία έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη ανησυχία στον πληθυσμό. Όμως ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο με το οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε. Άλλωστε είμαστε σε μια από τις πιο σεισμογενής περιοχές του πλανήτη.

Μαζί για το Παιδί: Γεύματα σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά

Φέτος το Πάσχα, το Μαζί για το Παιδί μας προσκαλεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να στηρίξουμε οικογένειες με ανήλικα παιδιά που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα λόγω της κατακόρυφης αύξησης της ανεργίας ως συνέπεια της πανδημίας.

Τι αλλάζει με τα σχολικά γεύματα -Τα γεωγραφικά τμήματα -κοινωνικά κριτήρια

Σε αύξηση κατά 15% στον αριθμό των σχολικών γευμάτων που λαμβάνουν οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και σε ταυτόχρονη διεύρυνση των γεωγραφικών τμημάτων, προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά την πρώτη αύξηση στο πρόγραμμα τον Μάρτιο του 2020, η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, το ενισχύει κι άλλο, εξασφαλίζοντας αυξημένη ετήσια χρηματοδότηση από 74 εκατ. ευρώ σε 85 εκατ. ευρώ.

Το «ταξίδι» ενός μαθητή στο Διάστημα: «Σου κοβόταν η ανάσα, κόκκινα βουνά και εξωγήινοι παντού γύρω μας»

Hταν 12 Απριλίου του 1961, τέτοιες μέρες, όταν ο Ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν βγήκε από την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο Διάστημα. «Κοιτάζω τη Γη και είναι τόσο όμορφη…» ήταν η ιστορική φράση που εκστόμισε κατά την επικοινωνία του με το διαστημικό κέντρο του Μπαϊκονούρ.

Κατάχρηση ηλεκτρονικών συσκευών: Ψυχολογικά προβλήματα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που χρησιμοποιούν συχνά ηλεκτρονικές συσκευές με οθόνες, όπως παιγνιδοκονσόλες, κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα συναισθηματικά και συμπεριφοράς, σύμφωνα με μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα.

Πότε θα ανοίξουν Γυμνάσια και Δημοτικά – «Οδηγός» τα self test και ο εμβολιασμός εκπαιδευτικών

Με οδηγό το άνοιγμα των Λυκείων και «όπλο» τα self test, και τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση και δη το υπουργείο Παιδείας, σχεδιάζει την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν και από τις εισηγήσεις των ειδικών, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και την εικόνα της πανδημίας του κοροναϊού.

Σχολεία: Καθηγητές ζητούν προστασία από γονείς αρνητές των self tests και τις μηνύσεις

Οι λυκειάρχες δηλώνουν ότι είναι ακάλυπτοι, απέναντι στις περιπτώσεις γονέων, οι οποίοι αρνούνται τα self test για τα παιδιά τους κι επιμένουν να γίνονται δεκτά στις τάξεις είτε με απειλές είτε με μηνύσεις κατά των εκπαιδευτικών

Νομικά ακάλυπτοι, δηλώνουν καθηγητές και διευθυντές των Λυκείων απέναντι σε περιπτώσεις γονέων, οι οποίοι αρνούνται τα self test για τα παιδιά τους και επιμένουν να γίνονται δεκτά στις τάξεις είτε με απειλές είτε με μηνύσεις κατά των εκπαιδευτικών.

Ψηφιακή δράση ΑΜΘ: Πλάθω ένα ειδώλιο από ζύμη

Η νέα δράση του μουσείου εμπνέεται από τα νεολιθικά ειδώλια!

Πλάθουμε ένα ειδώλιο από ζύμη και κατασκευάζουμε μοναδικά διακοσμητικά και δώρα για τις γιορτές!

Πότε πρέπει να σας ανησυχεί η λευκή γλώσσα στο παιδί

Τι μπορεί να σημαίνει η λευκή γλώσσα στο παιδί; Είναι φυσιολογικό αποτελέσματα από υπολείμματα τροφών ή είναι κάτι σοβαρό; Ενα απλό «σκούπισμα» της γλώσσας με ένα βρεγμένο σφουγγαράκι θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν το λευκό επίχρισμα φεύγει τόσο απλά. Αν δεν συμβεί αυτό, ή αν το σκούπισμα προκαλέσει ερεθισμό της γλώσσας, είναι πιθανό να υπάρχει κάποια λίγο πιο σοβαρή υποκείμενη αιτία για την λευκή γλώσσα.

Ηνωμένο Βασίλειο: Η ΛΟΑΤ+ νεολαία μένει άστεγη μετά από σεξουαλική κακοποίηση στο σπίτι

Η ΛΟΑΤ+ νεολαία του Ηνωμένου Βασιλείου εξαναγκάζεται σε αστεγία μετά από σεξουαλική κακοποίηση από μέλη της οικογένειας, σύμφωνα με έκθεση του φιλανθρωπικού ιδρύματος akt.

Σχεδόν το 1/5 (17%) των ΛΟΑΤ+ νεαρών ατόμων που ερωτήθηκαν, από το σύνολο των ΛΟΑΤ+ νεαρών ατόμων που είναι άστεγα, δήλωσε ότι ένιωθαν σαν να έπρεπε να κάνουν περιστασιακό σεξ για να βρουν κάπου να μείνουν ενώ ήταν άστεγοι. Ένας παρόμοιος αριθμός (16%) είπε ότι εργάστηκε στο σεξ ως άμεσο αποτέλεσμα της αστεγίας τους.

Εκτοξεύτηκαν οι γεννήσεις διδύμων παγκοσμίως - Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Περίπου 1,6 εκατομμύρια δίδυμα γεννιούνται πλέον κάθε χρόνο στον κόσμο και 1 στα 42 παιδιά που γεννιέται ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.

Σε σχέση με τη δεκαετία του 1980, τα ποσοστά των γεννήσεων διδύμων στο σύνολο των γεννήσεων παγκοσμίως έχουν αυξηθεί κατά το ένα τρίτο, από εννέα σε 12 ανά 1.000 τοκετούς μέσα στα τελευταία 50 χρόνια.

Παιδιά Νεάντερταλ που έπαιζαν στην άμμο άφησαν πατημασιές στην Ισπανία

Είναι μια μικρή, καθημερινή ιστορία που γράφτηκε στην άμμο πριν από περίπου 100.000 χρόνια: πατημασιές από παιδικά πατουσάκια που χοροπηδούσαν στην αμμώδη ακτή μιας λίμνης στη νότια Ισπανία.

«Σε ορισμένα σημεία βρήκαμε ομάδες μικρών αποτυπωμάτων σε χαοτική διάταξη» λέει στο LiveScience ο Εδουάρδο Μαγιοράλ, μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας που παρουσιάζει τα ευρήματα στο Scientific Reports, μια επιθεώρηση των εκδόσεων Nature.