Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Προβολή: "The Real Santa" του Philippe Tempelman

 

Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώμάτα: 8 στους 10 έφηβοι έχουν γίνει μάρτυρες παραβίασης δικαιωμάτων των παιδιών

Το 82% των εφήβων και νέων δηλώνει ότι έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας κάποιας παραβίασης δικαιώματος άλλου παιδιού, ενώ είναι μικρός ο αριθμός των νέων που είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τα δικαιώματα των παιδιών, όπως αυτά διατυπώνονται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Τα παραπάνω προκύπτουν από δημοσκόπηση που έγινε μέσω της πλατφόρμας «U-Report Greece» της UNICEF και του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία δίνει βήμα σε έφηβους και νέους να εκφράσουν τις απόψεις τους για ζητήματα που τους αφορούν. Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση συμμετείχαν 384 έφηβοι και νέοι, ηλικίας 14-34 ετών, από όλη την Ελλάδα. Το 65% των συμμετεχόντων ήταν ηλικίας 15-19 ετών.

Ο Οδικός Χάρτης για την υλοποίηση της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην Περιφέρεια Ηπείρου

Ήπειρος: Ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά -μεταξύ των Περιφερειών της χώρας- στον δείκτη απασχόλησης των ατόμων με σοβαρή αναπηρία. Λιγότεροι από 2 στους 10 κατοίκους με σοβαρή αναπηρία εργάζονται. Περισσότεροι από 6 στους 10 κατοίκους της Ηπείρου με σοβαρή αναπηρία (18-64 ετών) βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας ή/και του κοινωνικού αποκλεισμού - 4ο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των Περιφερειών των χώρας. Πρόταση της ΕΣΑμεΑ για ένα περιφερειακό Σχέδιο Δράσης στην Ήπειρο.

Cinema… διάβασες; - 13oς Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Ταινιών

Τo EKOME συμμετέχει για 5η συνεχή χρονιά στο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους “Cinema… διάβασες;”, ως συν-διοργανωτής μαζί με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο –Σπίτι της Κύπρου.

Podcast: «Παιδιά και τέρατα»

«Παιδιά και τέρατα». Μια σειρά επεισοδίων για την παιδική κακοποίηση, με τη Μυρτώ Κάζη να φιλοξενεί συζητήσεις για το ζοφερό θέμα που αναδεικνύεται τόσο έντονα στις μέρες μας με αφορμή την υπόθεση του βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό και το κύκλωμα παιδεραστίας, που φαίνεται ότι κρύβεται από πίσω.. Μαθαίνουμε να ακούμε τα παιδιά όταν μιλούν για τέρατα, γιατί υπάρχουν και αληθινά που κρύβονται ακόμα και στο ίδιο μας το σπίτι.

Γρίπη στα παιδιά: Τι ισχύει με τις απουσίες των μαθητών

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα γρίπης στα παιδιά το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να αναρωτιούνται τι θα συμβεί με τις απουσίες των μαθητών στα σχολεία.

Η αυξητική τάση αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, που καταδεικνύουν σημαντική διασπορά των ιών της εποχικής γρίπης. Πολλοί είναι οι γονείς που σπεύδουν σε γιατρούς με τα παιδιά τους που εμφανίζουν συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό ή πονοκέφαλο ή μυαλγίες ή πονόλαιμο με βήχα, ή συνδυαστικά μεταξύ τους.

Κομβική η επιλογή διευθυντών για 14.000 σχολεία

Μετά την επιλογή τους για τη θέση και μόνον εάν το επιθυμούν οι ίδιοι, οι διευθυντές των σχολείων αποκτούν τις δεξιότητες που κρίνονται απαραίτητες για τη διοίκηση των σχολείων. Το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής διευθυντών για τις περίπου 14.000 σχολικές μονάδες των δύο βαθμίδων της χώρας, αλλά το σύστημα επιλογής επικρίνεται και καίριο είναι το ερώτημα πόσες δεξιότητες έχουν για τη διοίκηση ενός σχολείου οι εκπαιδευτικοί που θα επιλεγούν. Δεξιότητες όχι μόνο για το διοικητικό έργο και την οργάνωση του εκπαιδευτικού έργου, αλλά και για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας στο σχολείο ή και της συντήρησης των υποδομών του σχολείου. Ερωτήματα που έρχονται στην επικαιρότητα μετά το τραγικό περιστατικό του θανάτου του μαθητή δημοτικού σχολείου στις Σέρρες ύστερα από έκρηξη στο λεβητοστάσιο του κτιρίου.