Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Ευγένιος Τριβιζάς: Ο Βρουμ Ντρουμ Ρομποστρούμ και η Ντόζα Φουριόζα Δαγκανόζα

Ο εγκληματολόγος και αγαπημένος σε μικρούς και μεγάλους συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς γράφει ένα νέο παραμύθι αποκλειστικά για «Το Βήμα»

Ήταν κάποτε, κάπου πιο κοντά από μακριά, πιο μακριά από κοντά και λίγο παραπέρα, ένας κόκκινος οδοστρωτήρας και μια κίτρινη μπουλντόζα που τσακώνονταν κάθε μέρα.

Τον κόκκινο οδοστρωτήρα τον λέγανε Βρουμ Ντρουμ Ρομποστρούμ και ήταν βάναυσος και αγριωπός. Την κίτρινη μπουλντόζα τη λέγανε Ντόζα Φουριόζα Δαγκανόζα και ήταν αρπαχτική και δαγκανιάρα.

Απόστολος Γαρούφος: Μετέγραψε το «Μονόγραμμα» του Ελύτη για τους τυφλούς

Η μεγάλη αγάπη του για τα άτομα με προβλήματα όρασης τον οδήγησε στην εκμάθηση της γραφής Braille (Μπράιγ). Η γνώση της, σε όλες τις γλώσσες πλην αυτών με χαρακτήρες-λέξεις όπως τα κινεζικά, τού γέννησαν την επιθυμία να νιώσει τη δύναμη αυτού του κώδικα. «Μόλις έκλεισα τα μάτια μου μ’ ένα πανί, προσπάθησα να περάσω ένα ολόκληρο 24ωρο σαν άτομο με πρόβλημα όρασης. Ο χρόνος με κλειστά μάτια πέρασε πολύ εύκολα, σχετικά, καθώς με τη Braille μπορούσα να χειριστώ την τηλεόραση, τον υπολογιστή, αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι το οποίο ήταν ζωτικής σημασίας για εμένα: να διαβάσω μόνος μου λογοτεχνία. Ούτε να μου διαβάσει κάποιος υπολογιστής, αλλά ούτε και να μου το διαβάσουν άλλοι».

Tutobo: το ελληνικό ρομπότ – παιχνίδι που ήρθε για να ενθουσιάσει τα παιδιά

​«Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προσφέρουμε στα παιδιά του σήμερα τα εφόδια που χρειάζονται για έναν κόσμο που αλλάζει με απίστευτη ταχύτητα». Αυτή η επιθυμία οδήγησε τον Γιάννη Υπατίδη στη δημιουργία της Tutobo, μίας ελληνικής εταιρείας με πάθος για τη ρομποτική, τα παραμύθια και τα παιχνίδια, στοιχεία που έχει καταφέρει να συνδυάσει στους Max & Tobo!

Animal friendly βιβλία για παιδιά (ίσως και για μεγάλους)

Η ιδέα γι αυτό το post μου ήρθε όταν πήγα για φαγητό σήμερα στο Mama Tiera (ναι ναι στο μικρό vegan εστιατόριο της Ακαδημίας με τον καταπληκτικό μουσακά) και είδα στη βιβλιοθήκη του δίπλα στα τραπέζια μερικά animal friendly βιβλία για παιδιά. Επίσης, πρόσφατα διάβασα πως στο εξωτερικό θα κυκλοφορήσει στις 10 Μαϊου το πρώτo περιοδικό για vegan γονείς και παιδιά, το οποίο και θα λέγεται Raise Vegan. Οπότε η αλλαγή έρχεται και όπως κάθε αλλαγή θέλει σωστή ενημέρωση και μόρφωση.

Ιδού, λοιπόν μερικά βιβλία για μικρά παιδιά, που θα φέρουν μεγάλες αλλαγές:

Μητέρες στα Παιδικά Χωριά SOS: Τα παιδιά καταλαβαίνουν αν τα νοιαζόμαστε αληθινά

Ζουν σ’ ένα σπίτι γεμάτο παιδιά. Δεν τα έχουν γεννήσει, αλλά για τις ίδιες αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Καθημερινά τους προσφέρουν απλόχερα ό,τι προσφέρει μια «κανονική» μαμά στα δικά της: αγάπη, φροντίδα, τρυφερότητα, μόρφωση, παιχνίδι. Η έγνοια τους είναι αυτά τα παιδιά, που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να ζήσουν με τους βιολογικούς τους γονείς, να μεγαλώσουν σ’ ένα περιβάλλον ασφάλειας που θα καλύπτει όλες τις φυσικές, ψυχοσυναισθηματικές και κοινωνικές τους ανάγκες, ώστε, όταν ενηλικιωθούν, να ενταχθούν ως ανεξάρτητα και δημιουργικά άτομα στην κοινωνία. Η Γιώτα Βράχα και η Γεύση (Γεσθημανή) Αγγέλογλου είναι Μητέρες SOS, στα Παιδικά Χωριά Βάρης και Πλαγιαρίου Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα. Τις συνάντησα πριν από λίγες μέρες και κουβεντιάζοντας μαζί τους συνειδητοποίησα πόσο δίκιο είχε η πρωτοπόρος Αμερικανίδα παιδαγωγός και συγγραφέας Ντόροθι Κάνφιλντ Φίσερ όταν έλεγε πως «Η λέξη “μητέρα” είναι ρήμα. Είναι αυτό που κάνεις, όχι απλώς αυτό που είσαι»...

Η σωματική επιθετικότητα των παιδιών εξασθενεί μέχρι τα 4 έτη

Τα παιδιά γίνονται όλο και πιο επιθετικά μέχρι να φτάσουν τα τρεισήμισι έτη και μετά βαθμιαία ηρεμούν, υποστηρίζει νέα έρευνα. Τα νήπια επιδεικνύουν σωματική επιθετικότητα που μειώνεται πριν φτάσουν στις πρώτες σχολικές τάξεις. Κάποια όμως συνεχίζουν να φέρονται το ίδιο μέχρι και την εφηβεία. Συνήθως πρόκειται για τις περιπτώσεις που είναι πιο επιρρεπείς σε βίαια εγκλήματα και χρήση ουσιών. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερα μέτρα πρόληψης για την εξάλειψη της εγκληματικότητας.

Πανελλαδικές εξετάσεις: Τι αλλάζει στα μηχανογραφικά δελτία

Σημαντικές αλλαγές στο μηχανογραφικό τους δελτίο θα βρουν φέτος οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ καθώς θα ενταχθούν σε αυτό δεκάδες νέα τμήματα, αλλά και πρωτοποριακά επιστημονικά πεδία όπως Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ή Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου, τα οποία θα «ανήκουν» στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, αλλά θα έχουν έδρα στα Ψαχνά Ευβοίας.