Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Με μια απλή σελίδα διασκεδάζουμε για ώρες

Μερικές φορές ένας μπομπιράκος 3 ετών σού θυμίζει πόσο εύκολο είναι να περάσεις ευχάριστα και δημιουργικά τις ώρες σου με κάτι τόσο απλό, όπως ένα φύλλο χαρτί.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη ανάρτηση ήταν μια σελίδα από τις δραστηριότητες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του βιβλίου «Όταν είναι να φύγει ο τρένο» του Ευγένιου Τριβιζά. Με βάση τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, κάθε λιλιπούτειος (και μη) μαθητής του ΚΕΑ σκέφτηκε και ένα διαφορετικό παιχνίδι. Εμείς απλά σας τα παρουσιάζουμε με χαρά και περηφάνεια και σας ευχόμαστε ατελείωτες ώρες χαράς και δημιουργικής απασχόλησης.

Ε.Σ.Ρ.: Ενημέρωση ατόμων με αναπηρίες (ΑΜΕΑ)

Από την 1η Μαρτίου 2022 η ιστοσελίδα του Ε.Σ.Ρ. είναι πλήρως προσβάσιμη για τα ΑΜΕΑ, βάσει του διεθνούς προτύπου προσβασιμότητας Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 https://www.w3.org/WAI/standards-guidelines/wcag/glance.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 10 του Ν. 4779/2021 αλλά και με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ΑΜΕΑ, ανετέθη στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης η ευθύνη: α) ενημέρωσης των ανωτέρω προσώπων σχετικά με τα προσβάσιμα σε αυτά τηλεοπτικά προγράμματα και τα προγράμματα των κατά παραγγελία υπηρεσιών και β) παροχής σε αυτά της δυνατότητας υποβολής συναφούς καταγγελίας.

Τα βραβεία του ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2021

Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Βιβλίου ανακοινώνει
α) τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση βιβλίων έκδοσης 2021 και
β) τα βραβεία προώθησης της φιλαναγνωσίας σε φυσικά πρόσωπα και φορείς.

Αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής: Πότε πρέπει να επικαιροποιήσουν φακέλους στο ΟΠΣΥΔ

Πότε θα είναι η καταλληλότερη στιγμή, ώστε οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ να προβούν σε σχετικές ενέργειες ελέγχου και επικαιροποίησης των φακέλων τους

Σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση των τ.αιρετών ΚΥΣΕΕΠ Γεωργίας Μπουλμέτη και Βασίλη Βούγια για θέματα εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, η κατάλληλη στιγμή ώστε οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ να προβούν σε σχετικές ενέργειες ελέγχου και επικαιροποίησης των φακέλων τους, θα είναι όταν, μετά την έκδοση των προκηρύξεων ΑΣΕΠ, εκδοθεί η αναλυτική Εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία θα παρέχονται οδηγίες και κατευθύνσεις σχετικά με την κατάθεση των δικαιολογητικών των υποψηφίων. Αναλυτικά:

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγ. Δημητρίου στο 3ο Διεθνές φεστιβάλ Ραδιοφωνικού Θεάτρου Ελλάδα- Κύπρος -Αυστραλία

Στην πρωινή εκπομπή του LimnosFM100 «Έχουμε Θέμα» φιλοξενήθηκε η εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου κ. Μαρία – Ιωάννα Καλιδάκη, η οποία μαζί με τα παιδιά της Ά και Β΄ τάξης του σχολείου στο πλαίσιο του μαθήματος της θεατρικής αγωγής δημιούργησαν ένα καταπληκτικό ραδιοφωνικό θεατρικό έργο.

Τα παιδιά της Α΄ και Β΄ Δημοτικού του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου Λήμνου, παρουσιάζουν μια αληθινή ιστορία, έτσι όπως την έγραψε η Jeanette Winter με τίτλο Η Βιβλιοθηκάριος της Βασόρας.

«Ως παιδί ένιωθα ανυπόφορα αδέξια: Στα εννέα χρόνια μου διαγνώστηκα με αυτή την κοινή αλλά άγνωστη διαταραχή»

Όλοι γνωρίζουμε τη δυσλεξία, αλλά πόσοι από εμάς ξέρουμε τη δυσπραξία; Η αναπτυξιακή διαταραχή κινητικού συντονισμού (ΑΔΚΣ), όπως είναι ο δόκιμος επιστημονικός όρος της, είναι αρκετά κοινή, αν και λιγότερο γνωστή από άλλες διαταραχές. Μια γυναίκα που έχει διαγνωστεί με αυτήν από τα εννέα χρόνια της μοιράστηκε τη μαρτυρία της με το Marie Claire USA, φέρνοντάς μας σε επαφή με τα συμπτώματα και την αντιμετώπισή της. Όπως γράφει, μεταξύ άλλων:

Ρέθυμνο: Δράση ενημέρωσης μαθητών και μαθητριών σε θέματα διακρίσεων φύλου

Εκδήλωση με θέμα ενημέρωση μαθητών και μαθητριών για την ισότητα των φύλων, διοργανώνεται τη Δευτέρα στο Ρέθυμνο.

Η εκδήλωση με θέμα: «Η ισότητα μέσα από τα μάτια των μαθητών και μαθητριών του 2ου Γυμνασίου» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2022 ώρα 18.00-20.00 στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο. 

Συνάντηση του γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης με κωφούς και βαρήκοους μαθητές πρόσφυγες από την Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γεώργιος Σταμάτης, επισκέφθηκε σήμερα το Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Αργυρούπολης και συναντήθηκε με τους Ουκρανούς μαθητές, τους οποίους το σχολείο έχει εντάξει στο δυναμικό του, αμέσως μόλις έφτασαν στη χώρα μας μετά την έναρξη του πολέμου.

Ημερίδα «Σεξουαλική – Αναπαραγωγική Υγεία σε παιδιά – Άτομα με Αναπηρία. Διαστάσεις και Προβληματισμοί στο πλαίσιο της οικογένειας»

Σε ημερίδα με θέμα: «Σεξουαλική / Αναπαραγωγική Υγεία σε παιδιά / Άτομα με Αναπηρία. Διαστάσεις και Προβληματισμοί στο πλαίσιο της οικογένειας» καλεί η ΕΣΑμεΑ, υποστηρίζοντας δράση του υπουργείου Υγείας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της ΕΣΑμεΑ (Λ. Ελ. Βενιζέλου 236, 16341, Ηλιούπολη, Αττική), την Τρίτη 5 Απριλίου 2022, ώρες 9.00 - 16.30.

Ημερίδα στο Ωραιόκαστρο για το θέμα της εξαφάνισης ανηλίκων

Ημερίδα στο Ωραιόκαστρο για το επίκαιρο θέμα της εξαφάνισης ανηλίκων συνδιοργανώνουν το Νηπιαγωγείο «Ο Μικρός Μαέστρος», η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ωραιοκάστρου και το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Η ημερίδα με τίτλο «Εξαφανίσεις ανηλίκων, πρόληψη και ενημέρωση» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 4 Απριλίου 2022, από τις 17.00 ως τις 19.00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου.

ΑΠΘ: Πενταπλάσιος ο αριθμός των φοιτητών που λαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη σε σχέση με την προ covid περίοδο

Συνολικά 250 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας υποστηρίζονται σήμερα από τους δύο ψυχολόγους της δομής του ΑΠΘ, η οποία παρέχει δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης

Σχεδόν πενταπλάσιος σε σχέση με την προ της πανδημίας περίοδο, είναι ο αριθμός των φοιτητών του ΑΠΘ που λαμβάνουν υποστήριξη μέσω ατομικών συνεδριών με ψυχολόγο στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥΨΥ) του Ιδρύματος.

Άποψη: Άρης Αλεξανδρής - Το χειρότερο έγκλημα

Η απώλεια παιδιών είναι από τα θέματα που δεν ξεσηκώνουν πλουραλιστικές αναλύσεις: η φρίκη είναι τόσο άμεση και καθολική που διαπερνά κάθε επιμέρους κρίση και κριτική, καταλήγοντας σε μια πλειοψηφική, αν όχι ενιαία, κοινωνική στάση. Μπροστά σε γεγονότα όπως είναι οι θάνατοι των μικρών κοριτσιών στην Πάτρα, οι άνθρωποι συσπειρώνονται με σπάνια ομοψυχία και βιώνουν ακούσια συναισθηματική εμπλοκή. Το φαινόμενο οφείλεται στις αναρίθμητες μορφές που μπορεί να πάρει η ταύτιση: όποιος έχει παιδιά, φαντάζεται τα παιδιά του στη θέση των αδικοχαμένων· όποιος δεν έχει παιδιά, φαντάζεται τα παιδιά που θα μπορούσε να έχει· όποιος δεν μπορεί να κάνει παιδιά ή έχει χάσει το παιδί του, αισθάνεται κατάφωρα αδικημένος. Ακόμη κι αυτοί που δεν έχουν καμία εγγύτητα προς την παιδικότητα, βλέπουν στον παιδικό θάνατο τη βάναυση προσβολή μιας άτυπης κοσμικής τάξης και δικαιοσύνης. Οταν, δε, το τοπίο του θανάτου είναι ομιχλώδες και εγκληματικό, η οργή εξελίσσεται σε μίσος. Το ζήτημα είναι πολιτισμικό. Και, όπως όλες οι εκφάνσεις πολιτισμού, έχει και αυτό τα όριά του.

Διεθνής επιτυχία Ελλήνων καθηγητών Φυσικών Επιστημών

Ομάδα Ελλήνων εκπαιδευτικών κέρδισε ένα από τα επτά βραβεία (European STEM Teacher Award) στο 12ο Πανευρωπαϊκό φεστιβάλ «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο» (Science on Stage), που φιλοξενήθηκε από το Elixir do škol στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Clarion στην Πράγα της Τσεχίας, από τις 24 Μαρτίου 2022 έως 27 Μαρτίου 2022. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από Science on Stage Czech Republic με την κύρια υποστήριξη του Δήμου της Πράγας, του ιδρύματος Česká spořitelna, του ιδρύματος The JABLOTRON και σε συνεργασία με Science on Stage Europe. Ήταν υπό την αιγίδα της Mariya Gabriel, European Commissioner for Innovation, Research, Culture, Education and Youth και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας της Τσεχίας.

Μεταφέρουν αιφνιδιαστικά 6.000 φοιτητές και 3 τμήματα Μηχανικών από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες - Διοίκηση: «Η απόφαση έχει παρθεί»

Αναβρασμός επικρατεί στο πρώην Αλεξάνδρειο ΤΕΙ της Σίνδου και νυν παράρτημα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), καθώς φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί στο αμφιθέατρο και μαζί με τους καθηγητές τους συζητούν τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν μετά την αιφνιδιαστική εισήγηση που έγινε γνωστή χθες, Πέμπτη 31 Μαρτίου και σύμφωνα με την οποία η Διοικούσα Επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος προτίθεται να μεταφέρει τα τρία τμήματα της Σχολής Μηχανικών της Θεσσαλονίκης, στις Σέρρες.

Παιδιά από την Ουκρανία καταφθάνουν καθημερινά

Μαζί με κάποιον συγγενή, γείτονα ή οικογενειακό φίλο φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα παιδιά και έφηβοι από την εμπόλεμη Ουκρανία. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 53 χωρισμένοι ανήλικοι στο φυλάκιο του Προμαχώνα. Στην πύλη εισόδου οι άρτι αφιχθέντες συμπληρώνουν μια φόρμα με τις απαραίτητες πληροφορίες, οι οποίες διαβιβάζονται στον Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανήλικων του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: «Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά»

«Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα». Επίκαιρο όσο ποτέ το φετινό μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2/4).

Σε μια περίοδο που η πανδημία ταλαιπωρεί ακόμη τον κόσμο μας κι έναν παράλογο πόλεμο να μαίνεται στη γειτονιά μας, λογοτέχνες, συγγραφείς παιδικών βιβλίων, παραμυθάδες μιλώντας στις “διαδρομές” υπενθυμίζουν πως το διάβασμα είναι ελευθερία, είναι ανάσα, επιτρέπει στο πνεύμα σου να ονειρεύεται, κάτω και από τις πιο δύσκολες συνθήκες.