Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Σαββατιάτικο ανάγνωσμα

(Ξανα)Διαβάζουμε το τεύχος Σεπτεμβρίου της Σχεδίας, με άρθρα για τη συνεκπαίδευση στην Ελλάδα, τους γονείς - ελικόπτερα και τα επιτραπέζια παιχνίδια, περιμένοντας το νέο τεύχος.

Χ. Λαγαρία: Οι ανάπηροι πρέπει να έχουν καίρια θέση στο σχεδιασμό καινοτόμων ιδεών

Η Χρυσέλλα Λαγαρία, co-founder της Black Light, μιας Κοιν.Σ.Επ. που διοικείται από τυφλά - κυρίως - άτομα, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για την «ετοιμότητα» που δείχνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στο συγκεκριμένο ευαίσθητο τομέα, τον ρόλο της καινοτομίας στην προσβασιμότητα και την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας.

Sex Education: Η νέα σειρά με podcasts για εφήβους, από την Στέγη

Πώς είναι η πρώτη φορά; Υπάρχει καλό και κακό πορνό; Πόσο εύκολα ή δύσκολα κάνεις coming out στην κοινωνία του σήμερα; Λειτουργεί το χάπι της επόμενης μέρας; Μια σειρά του pod.gr, σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με 12 επεισόδια για παιδιά που μαθαίνουν όλα όσα δεν συζητούν με τους γονείς τους και δεν τους λένε στο σχολείο, έρχεται σε όλες τις πλατφόρμες που φιλοξενούν podcasts από την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου.

Νέο σχολικό περιβάλλον και διαζύγια τα ζητήματα που θέτουν γονείς στους ειδικούς

Πληθώρα τηλεφωνικών κλήσεων, που ξεπερνούν τις 6.000 ετησίως, καταγράφονται στην τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης 11525 με πολλούς γονείς από τη Μαγνησία και όλη την Ελλάδα να εκφράζουν προβληματισμούς, που ζητούν απαντήσεις. Το τελευταίο διάστημα, το «Μαζί για το παιδί» δέχεται κλήσεις γονέων που σχετίζονται με το νέο σχολικό περιβάλλον που δημιούργησε η πανδημία, αναδεικνύοντας παράλληλα, προβλήματα που οξύνθηκαν στη διάρκεια της καραντίνας.

Αποδέκτες προβλημάτων και προβληματισμών από γονείς και εφήβους, οι ειδικοί ψυχικής υγείας που πλαισιώνουν την λειτουργία της συγκεκριμένης τηλεφωνικής γραμμής, προσφέροντας διεξόδους σε προβλήματα που μοιάζουν άλυτα.

Κάλεσμα του ΕΟΑΝ για συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (21-29 Νοεμβρίου 2020)

Με κοινό σύνθημα «Αθέατα Απόβλητα – Ποιο είναι το πραγματικό βάρος σου?», οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιες αρχές, ενώσεις, επιχειρήσεις, συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ευαισθητοποιημένοι πολίτες καλούνται να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (21-29 Νοεμβρίου 2020), τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή καμπάνια του είδους.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να μην χάνει τα πράγματά του;

Πολλά είναι τα παιδιά που τείνουν να χάνουν τα πράγματά τους ή που δεν μπορούν να θυμηθούν που τα έχουν αφήσει. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σχεδόν σε κάθε παιδί ενώ άλλα ξεχνούν περισσότερο κι άλλα λιγότερο. Σε κάθε περίπτωση, είναι στο χέρι των γονιών να δώσουν στο παιδί τα απαραίτητα εργαλεία της οργάνωσης και του σωστού σχεδιασμού, είτε πρόκειται για το διάβασμά τους και την σωστή οργάνωση του χρόνου τους είτε πρόκειται για το δωμάτιο και τα προσωπικά τους αντικείμενα. Οι καλύτερες πρακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βοηθήσετε το παιδί να οργανωθεί, περιλαμβάνουν:

Κ. Γιαννόπουλος: Πολλές οι παράπλευρες συνέπειες της πανδημίας

Υπάρχει μια πλευρά της πανδημίας αθέατη, όπου παιδιά και οικογένειες περιθωριοποιούνται και εγκαταλείπονται ως «παράπλευρες» απώλειες. Σε αυτά τα φαινόμενα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος στη Διαδικτυακή εκπομπή με θέμα «Οι παράπλευρες απώλειες της πανδημίας», τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα τόνισε την αγωνιώδη προσπάθεια του οργανισμού να δώσει λύσεις στα ολοένα αυξανόμενα σοβαρά προβλήματα των παιδιών και των οικογενειών τους.

Αρχίζει το πρόγραμμα επιμόρφωσης υποψηφίων αναδόχων και θετών γονέων από την ΠΚΜ

Από το Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι ξεκινά το πρόγραμμα εκπαίδευσης-επιμόρφωσης σε ομάδες υποψηφίων θετών και υποψήφιων αναδόχων γονέων, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το στάδιο της κοινωνικής έρευνας.

Οδηγίες για Γονείς: "Εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο σχολείο: Εργαλεία - Συμβουλές - Ψυχολογική υποστήριξη μαθητών"

Επιμορφωτικό σεμινάριο για γονείς σε εργαλεία και πλατφόρμες ασύγχρονης και σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Συμβουλές για σωστή χρήση και Ψυχολογική Στήριξη μαθητών.

Άποψη: Ιωάννου Οδυσσέας "Αφησε τα παιδιά σου ήσυχα!"

Προτείνω να αφήσουμε τα παιδιά έξω από τις νευρώσεις μας. Τις παντός είδους εμμονές, ενοχές και προσπάθειες ετεροχρονισμένης διαφοροποίησης ή επίπλαστης επαναστατικότητας.

Πολλοί γονείς έχουν αποφασίσει να μη βαφτίσουν τα παιδιά τους με την αιτιολογία πως δεν θα τα βάλουν με το ζόρι και ερήμην τους μέσα στην αγέλη της θρησκείας. Οι ίδιοι βέβαια είναι βαφτισμένοι. Δεν έζησαν ποτέ ούτε στο σχολείο ούτε πουθενά αλλού τη «διαφοροποίηση» και δεν ένιωσαν εκείνη τη διάκριση στην οποία υποβάλλουν τα παιδιά τους (ερήμην πάλι των παιδιών). Βγάζουν επάνω στα παιδιά τα μεράκια τους. Τον όποιο εμφιαλωμένο αντικομφορμισμό δεν αξιώθηκαν οι ίδιοι τον φορτώνουν στις πλατούλες των παιδιών τους.

Υπ.Παιδείας: Εκλογές καθηγητών το Σάββατο για να μην κλείνουν τα σχολεία

Κλειστά σχολεία... τέλος καθημερινές λόγω των εκλογών των καθηγητών με νόμο που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας, που μεταφέρει τις περίφημες αρχαιρεσίες το Σάββατο αντί για εργάσιμη μέρα.

Εγκύκλιος: Εξ αποστάσεως υποστήριξη μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Εγκύκλιο για την εξ αποστάσεως υποστήριξη μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, υπέγραψε σήμερα η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Πλήρης ανακατασκευή τεσσάρων Παιδικών Χαρών από τον Δήμο Ιλίου

Τέσσερις (4) πλήρως ανακατασκευασμένες παιδικές χαρές, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος ΙΙ” του Υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 144.673,28 €, παρέδωσε σε παιδιά και γονείς ο Δήμος Ιλίου.