Απλές και χρήσιμες οδηγίες για την προστασία μας από τον κορονοϊό στην νοηματική γλώσσα.
Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020
Τέλος η Θεματική Εβδομάδα - Έρχονται τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων από τη νέα σχολική χρονιά
Εγκαινιάζουμε επισήμως, σήμερα, την υλοποίηση των νέων θεματικών στα σχολεία, με την ανοιχτή πρόσκληση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για την υποβολή σχετικού εκπαιδευτικού υλικού.
•Πλατφόρμα Δεξιοτήτων: http://iep.edu.gr/el/skill_labs
•Ανοιχτή Πρόσκληση: http://iep.edu.gr/images/IEP/skill-labs/2019-2020/prosklisi_26_02_2020_1.pdf
Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, όπως τιτλοφορούνται, εντάσσονται πιλοτικά στο υποχρεωτικό, εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα από το Σεπτέμβριο του 2020, με κεντρικό στόχο οι μαθητές να εφοδιαστούν με δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες και δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού (δεξιότητες του 21ου αιώνα).
Αποβολή μαθητών για κατανάλωση αλκοόλ στο σχολείο
Μονοήμερη αποβολή επέβαλε ο σύλλογος διδασκόντων στο 1ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας σε 18 μαθητές που φέρονται να κατανάλωσαν αλκοόλ εντός του σχολείου κατά την εθιμική γιορτή της Τσικνοπέμπτης.
Συγκεκριμένα, όπως περιέγραψε χθες στην «Κ» ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Περαντώνης, την περασμένη Τετάρτη ο σύλλογος γονέων του σχολείου ζήτησε να τσικνίσουν μαζί με τα παιδιά την Τσικνοπέμπτη. Οι γονείς θα έψηναν σουβλάκια με τη βοήθεια των μελών του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου, όπως του ελέχθη. Ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου δεν αντιμετώπισε θετικά το αίτημα. Ενας λόγος ήταν ότι κατά το παρελθόν –προ εξαετίας– στο σχολικό πάρτι της Τσικνοπέμπτης, μαθητές κατανάλωναν αλκοόλ. Βεβαίως, όπως παραδέχθηκε ο κ. Περαντώνης, στο σχολείο έγινε και πέρυσι ανάλογο πάρτι. Να σημειωθεί, επίσης, ότι το ίδιο γίνεται και σε πολλά σχολεία της χώρας.
“Rhodes4family” από τον Όμιλο Επιχειρηματικότητας «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»
Μια ταξιδιωτική εφαρμογή με τίτλο "Rhodes4family" για οικογένειες που επισκέπτονται το νησί μας για διακοπές δημιούργησε για τη φετινή χρονιά ο Όμιλος Επιχειρηματικότητας των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».
Η ιδιαίτερα πρωτότυπη ιδέα έχει σκοπό να ενημερώνει τις οικογένειες που ταξιδεύουν στο νησί μας σχετικά με τις επιλογές που έχουν για τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία τους, τα μέρη που μπορούν να επισκεφθούν κ.α. Στην εφαρμογή αυτή, την οποία ο ταξιδιώτης θα μπορεί να την κατεβάσει στο κινητό του ή και να περιηγηθεί σε αυτήν μέσω του υπολογιστή του, υπάρχουν διάφορες χρήσιμες πληροφορίες για δραστηριότητες που μπορούν να έχουν οι οικογένειες (εξωτερικές και εσωτερικές), εστιατόρια που μπορούν να επισκεφθούν με παιδική χαρά κ.λπ., παιδότοπους κ.α.
Άποψη: Λ. Παπαδημητρίου "Εχεις χρόνο να φας σαν άνθρωπος;"
Παρότι τα νέφη καπνού δεν έχουν ακόμα διαλυθεί από την Τσικνοπέμπτη (όταν ακόμη και σχολεία μετατράπηκαν πάλι σε χασαποταβέρνες), το ερώτημα διακρίνεται ξεκάθαρα: Ποιος προλαβαίνει, τις υπόλοιπες μέρες, να τρώει καλά;
Ενα βράδυ, προ καιρού, βγήκα για ποτό με μία σινγκλ φίλη. Ηταν καθημερινή, έπρεπε να το λήξουμε νωρίς, είχαμε και οι δύο πρωινό ξύπνημα. «Πρέπει να πάω να φτιάξω και τα φασολάκια που καθάρισα» μου είπε ενώ πληρώναμε. Κοίταξα το ρολόι, ήταν 11 μ.μ. «Για ποιο λόγο;» τη ρώτησα σκεπτόμενη τον εαυτό μου· όταν λείπουν τα παιδιά από το σπίτι, το σκορβούτο το έχω στο τσεπάκι. «Μα για να φάω αύριο!». Μου έκανε εντύπωση ο οικοκυρικός αυτός «ψυχαναγκασμός». Θαύμασα την πειθαρχία της να εξοικονομεί χρόνο για να ετοιμάσει και να καταναλώσει σπιτικό φαγητό, από τα χεράκια της, κάθε μέρα, όπως μου εξήγησε. Στον πλανήτη του «όχι απλώς δεν προλαβαίνω να μαγειρέψω, αλλά δεν προλαβαίνω να φάω» μου φάνηκε μία μικρή πράξη αντίστασης.
Απινιδωτής (AED) στο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάδας
Στο 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ και 2ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ αγοράστηκε και τοποθετήθηκε AED(Απινιδωτής) για την παροχή Α’ Βοηθειών, επειδή ο πρώτος κρίκος στην αλυσίδα επιβίωσης είναι η άμεση αναγνώριση της καρδιακής ανακοπής και η ενεργοποίηση του συστήματος πρώτων βοηθειών.
Ρομά και ΑμεΑ, ανάξιοι να γίνουν Έλληνες;
Κοινό Δελτίο Τύπου με τίτλο: «Ρομά και ΑΜΕΑ: Ανάξιοι να γίνουν Έλληνες;», δημοσίευσαν ΕΣΑμεΑ, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Generation 2.0 RED.
Το σχέδιο νόμου «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των ΟΤΑ, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή στις 21 Φεβρουαρίου 2020, επιφέρει διαδικαστικές αλλά και ουσιαστικές αλλαγές στην κτήση της ελληνικής ιθαγένειας.
Σύμφωνα με το άρθρο 41 του νομοσχεδίου, αναστέλλεται για ένα εξάμηνο η εφαρμογή του άρθρου 32 του ν. 4604/2019, που είχε μεταρρυθμίσει τη διαδικασία εξακρίβωσης των ουσιαστικών προϋποθέσεων πολιτογράφησης. Ελλείψει μεταβατικής πρόβλεψης, αυτό σημαίνει, μέχρι νεωτέρας, πάγωμα αγνώστου αριθμού εκκρεμών αιτήσεων πολιτογράφησης ανεξάρτητα από το σημείο στο οποίο είχε φθάσει κάθε μία.
Σχολικές υποδομές στο Δήμος Χανίων: Στόχος η εξυπηρέτηση των ΑμεΑ
Στη βελτίωση των σχολικών υποδομών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να εξυπηρετούνται άτομα με αναπηρία και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβασή τους στους χώρους των σχολείων, προχωρά ο δήμος Χανίων, μια εξαίρετη πρωτοβουλία ανθρωπιάς από το δήμο για την αποτελεσματικότερη στήριξη των ατόμων με αναπηρία σε σημαντικούς τομείς της καθημερινότητάς τους.
«Εφυγε» ο εκδότης Κυριάκος Παπαδόπουλος, που σφράγισε το παιδικό βιβλίο
Οι εκδόσεις δεν μοιάζουν με άλλες επιχειρήσεις. Τουλάχιστον, δεν έμοιαζαν στο παρελθόν. Τότε, για να μπεις σε αυτόν τον χώρο χρειαζόταν παιδεία και εκλέπτυνση, έναν γενναιόδωρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο, την πατριωτική διάθεση να αναδείξεις, να διασώσεις, να προσφέρεις στις πνευματικές υποθέσεις της χώρας σου, δίχως σπουδαία οικονομική εξασφάλιση. Ολα αυτά τα διέθετε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος (1931- 2020), που έφυγε προχθές από τη ζωή, έχοντας αφήσει τη δική του σφραγίδα στο ελληνικό παιδικό βιβλίο και όχι μόνο.
«Νοητικές ασκήσεις» σε βιβλίο για άτομα με μνημονικά προβλήματα
Στη στήριξη ατόμων με ήπια άνοια και ηλικιωμένων με ήπια νοητική δυσλειτουργία, που δεν μπορούν να επισκεφθούν τα Κέντρα Ημέρας της Εταιρείας Alzheimer, στοχεύει το εγχειρίδιο με τίτλο «Νοητικές ασκήσεις» της προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας N. Alzheimer, καθηγήτριας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μάγδας Τσολάκη και των συνεργατών της, το οποίο αποτελεί «καρπό» εικοσαετούς έρευνας, η οποία βασίστηκε σε δοκιμές που έγιναν σε χιλιάδες ασθενείς.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)