Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Οι περισσότεροι ειδικοί δεν γνωρίζουν πολλά για το Σύνδρομο του Εύθραυστου Χ

Το Σύνδρομο του Εύθραυστου Χ είναι μια από τις συνηθέστερες αιτίες κληρονομικής νοητικής καθυστέρησης που συχνά συνυπάρχει με αυτισμό. Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι πολλοί εκπαιδευτικοί και θεραπευτές γνωρίζουν ελάχιστα για το συγκεκριμένο σύνδρομο. 

Οι 16άρηδες διεκδικούν εκλογικό δικαίωμα

Μπορεί μια κοινωνία γερόντων να εκφράσει πολιτικά τα συμφέροντα των νέων; «Όχι» απαντούν οι νέοι που δραστηριοποιούνται υπέρ του δικαιώματος του εκλέγειν από το 16ο έτος και προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.

«Ζητούμενο για εμάς δεν είναι να μπουσουλάνε τα παιδιά του παιδικού σταθμού στις κάλπες, αλλά να μειωθεί το όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στις εκλογές στα 16 ή ίσως και στα 14 χρόνια. Εάν ένα νέο παιδί, που δραστηριοποιείται πολιτικά επιθυμεί να ψηφίζει, θα πρέπει να του δίνεται η ευκαιρία», υποστηρίζει ο Φέλιξ Φινκμπάινερ.

«Το σπίτι των παιδιών», υλικό για την αντιμετώπιση της παιδικής επιθετικότητας

Από το ιστολόγιο Anna's Pappa Blog

«Το σπίτι των παιδιών» είναι ένα εκπαιδευτικό υλικό, που δημιούργησε η “Πυξίδα”, για παιδιά δημοτικού. Επεξεργάζεται θέματα που συνδέονται με την παιδική επιθετικότητα και την πρόληψη της. Το υλικό βασίζεται στη βιωματική προσέγγιση και χρησιμοποιεί δραστηριότητες ενεργητικής μάθησης, κατάλληλες για τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Η πρώτη μελέτη της ΕΕ για τις πολιτικές σίτισης στο σχολείο

Για να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη μάχη κατά της παιδικής παχυσαρκίας, το Κοινό Κέντρο Ερευνών, που είναι η εσωτερική επιστημονική υπηρεσία της, δημοσίευσε την πρώτη ολοκληρωμένη έκθεση σχετικά με τις πολιτικές σίτισης στα σχολεία της Ευρώπης.

Cyberkid: Εφαρμογή για παιδιά που κινδυνεύουν στο Διαδίκτυο

H νέα εφαρμογή (application) «Cyberkid» παρουσιάστηκε σήμερα Τετάρτη από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδου με την παρουσία του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλη Σφακιανάκη. Στην παρουσίαση παρέστησαν ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλεξάνδρος Δερμεντζόπουλος και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος.

Παραμύθι κόντρα σε στερεότυπα

Η πριγκίπισσα «ξύπνησε» αλλά πέρασαν πέντε αιώνες στο μεταξύ. Κι αυτήν τη φορά πρέπει να βρει και να σώσει κι αυτήν με τη σειρά της τον πρίγκιπά της, προκειμένου να βρουν την αγάπη...

Το ευαίσθητο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους των Ξένιας Καλογεροπούλου και Θωμά Μοσχόπουλου «Η κοιμωμένη ξύπνησε» ανεβάζουν το «Θέατρο Νέου Κόσμου» και ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος αυτό το καλοκαίρι. Από σήμερα έως την Παρασκευή, θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και στο Θέατρο Κήπου, συμμετέχοντας στις «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου».

Αναζητούνται 24.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για τη νέα σχολική χρονιά

Αγώνα δρόμου για να προλάβει τα κενά με τη νέα σχολική χρονιά καταβάλλει το Υπουργείο Παιδείας, με την αναζήτηση σχεδόν 24.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ενώ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς τα χρήματα φτάνουν μόνο για 2.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Οι φίλοι μας είναι... οικογένειά μας!

Οι φίλοι μας είναι μακρινοί συγγενείς μας! Τελικά φαίνεται πως πράγματι «οι φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγεις», όπως λένε, αφού οι φίλοι μας μοιάζουν γενετικά μαζί μας περισσότερο από ό,τι οι ξένοι, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα με επικεφαλής τον διακεκριμένο ελληνοαμερικανό καθηγητή κοινωνιολογίας και ιατρικής του Πανεπιστημίου Γιέηλ Νικόλα Χρηστάκη και τον σταθερό συνεργάτη του Τζέημς Φάουλερ, καθηγητή ιατρικής γενετικής και πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Σαν Ντιέγκο.

H χαρά τού να μη θέλεις παιδιά

Στον παγκόσμιο χάρτη η ατεκνία παραμένει κάτι ελαφρώς πιο επονείδιστο από τον κοροναϊό MERS. Οι υπόγειες εχθροπραξίες ανάμεσα στις μητέρες και στις childfree (δηλαδή τις κατ' επιλογήν άτεκνες), μια δημογραφική ομάδα που αριθμεί αργά αλλά σταθερά όλο και πιο πολλά μέλη, συνεχίζουν να μαίνονται. Μόνο που τώρα πλέον οι δεύτερες είναι που «βγαίνουν μπροστά» για να υπενθυμίσουν ότι η ευτυχία στη ζωή δεν καθορίζεται αποκλειστικά από το αποτέλεσμα της β-χοριακής. Στο πρόσφατο άρθρο της «None is Εnough» (Κανένα είναι αρκετό) στο «Time», η Λόρεν Σάντλερ εξερευνά τον εσωτερικό κόσμο των γυναικών που δεν θέλουν κανένα παιδί. Γυναίκες αυτάρκεις, ισορροπημένες, δημιουργικές, με συντρόφους, καριέρες και ένα εκτενές δίκτυο κοινωνικών σχέσεων.

3η Διεθνής συνάντηση εργασίας «Η σχολική μονάδα ως ένας οργανισμός που μαθαίνει»

Η Σχολική Μονάδα ως ένας «Οργανισμός που Μαθαίνει» 3η Διεθνής Συνάντηση Εργασίας SCHOOLS as LEARNING ORGANIZATIONS
Η Σχολική Μονάδα ως ένας «Οργανισμός που Μαθαίνει» Προσεγγίσεις και εφαρμογές
12, 13, 14 Σεπτέμβρη 2014, ΑΘΗΝΑ
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων - Αμφιθέατρο "Αντώνης Τρίτσης"
Ακαδημίας 50, 10679 Αθήνα
Πηγή: diorismos

ΥΠΕΣ: Νέες προδιαγραφές για τις δημοτικές παιδικές χαρές

Υπουργική απόφαση για την οργάνωση και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των ΟΤΑ, τροποποιητική και συμπληρωματική της προηγούμενης απόφασης του 2009, εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Πλέον, για να κατασκευάσει ένας δήμος παιδική χαρά, είναι απαραίτητη η ύπαρξη πιστοποιητικού λειτουργίας.

«Le MATH»: Συνδυάζοντας την μάθηση με τη διασκέδαση, μέσω της επικοινωνίας

Η Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία σε συνεργασία με πανεπιστήμια και οργανισμούς από 10 Ευρωπαϊκές χώρες, εισάγει στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, νέους παράγοντες επικοινωνίας για την εκμάθηση των μαθηματικών.

Φυσιολογικός τοκετός και μετά την καισαρική

Μία φορά καισαρική, πάντα καισαρική. Το ρητό αυτό ίσχυε ως πρόσφατα για όλες τις γυναίκες στην Ελλάδα οι οποίες για διαφορετικούς λόγους η καθεμία έπρεπε να γεννήσουν το πρώτο τους παιδί με καισαρική τομή. Η τακτική αυτή, συνεπικουρούμενη και από την καλαίσθητη χαμηλή οριζόντια τομή στην κοιλιακή περιοχή (παλαιότερα η τομή ήταν κάθετη), συντέλεσε στην αύξηση των καισαρικών τομών στη χώρα μας τις τελευταίες δύο-τρεις δεκαετίες.