Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Κερδίζοντας την προσοχή των παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ) στην τάξη.

Αν το μάθημά σας δεν είναι ελκυστικό και ενδιαφέρον για τα παιδιά με ΔΕΠ/Υ, τότε δεν πρόκειται να κερδίσετε την προσοχή τους και να μάθουν. Για να τα καταφέρετε, μπορείτε να εφαρμόσετε τις παρακάτω στρατηγικές. Είναι πολύ διασκεδαστικές και θα αρέσουν πολύ στους μαθητές σας. 

Εκδήλωση υπουργείου για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, θα απευθύνει χαιρετισμό, στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Hμέρας Ασφαλούς Διαδικτύου που θα πραγματοποιηθεί, αύριο 08/02/11, στις 12:00, στο Υπουργείο. 

Συνέντευξη: Lynx


H Eileen Dombrowski, εκπαιδεύτρια του International Baccalaureate Theory of Knowledge, παίρνει συνέντευξη από τη  Lynx, μια διερμηνεά νοηματικής γλώσσας (της Νέας Ζηλανδίας) για τα γλωσσολογικά χαρακτηριστικά της νοηματικής. Η Lynx σχολιάζει τη διαφορετική φύση της επικοινωνίας μέσω νοηματικής, την επίδραση που η νοηματικής έχει στους κωφούς νοηματιστές και τη σχέση της με την κουλτούρα.

Εκδήλωση: Γνωρίστε τη Δρα Irit Rogoff

H Δρ. Irit Rogoff, καθηγήτρια στο τμήμα Visual Culture του Goldsmiths College, University of London, έρχεται στην Αθήνα για να παραδώσει διάλεξη σε σχέση με τις σύγχρονες μορφές συμμετοχής του κοινού σε εικαστικά περιβάλλοντα.

Μας άλλαξε τα φώτα η τεχνολογία

Φθάσαμε σε μια εποχή που δίπλα μας τα πάντα είναι τεχνολογικά άρτια. Ζούμε ανάμεσα σε χιλιάδες μικρές και μεγάλες εφευρέσεις, που αν και τώρα μάθαμε να… εξαρτιόμαστε από αυτές, κάποτε όχι μόνο δεν υπήρχαν, αλλά ούτε καν μπορούσαμε να τις φανταστούμε. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας που δεν είχαν κινητό τηλέφωνο, ηλεκτρονικό υπολογιστή, συνδέσεις στο διαδίκτυο, ηλεκτρική σκούπα, τηλεόραση, βίντεο, αυτοκίνητο, φωτογραφική και χιλιάδες άλλα αντικείμενα που εμείς θεωρούμε είδη πρώτης ανάγκης, πιστεύετε πως ήταν δυστυχισμένοι; Οι γρήγοροι ρυθμοί και ο καταιγισμός της τεχνολογίας κάποιους τους έχει τρομοκρατήσει, άλλους πάλι, το κάτι διαφορετικό και νέο, ακόμα και να μην το γνωρίζουν, τους κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Μυθολογία και γεωγραφία στον νυχτερινό ουρανό

Τι είναι οι αστερισμοί; Τι θα προκύψει αν ενώσουμε μερικά αστέρια μεταξύ τους; Ας οπλιστούμε με ένα φανταστικό τηλεσκόπιο και ας ταξιδέψουμε στη μυθολογία του διαστήματος.
Μικρή και Μεγάλη Αρκτος, Πήγασος, Ωρίων, Κασσιόπη και ακόμα 83 αστερισμοί που στολίζουν τον ουράνιο θόλο εντοπίστηκαν από τους κατοίκους της αρχαίας Μεσοποταμίας και στη συνέχεια υιοθετήθηκαν στη μυθολογία των αρχαίων Ελλήνων. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αστερισμών καθώς και τη μυθοπλασία που τους περιβάλλει και στη συνέχεια θα συνθέσουν και θα αναπαραγάγουν τις διατάξεις αστερισμών χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά. Μόνο στις 22/2, Πειραιώς 254, Ταύρος. Δηλώσεις συμμετοχής στο 212 254 0618.

7ο Κοινό Ευρωπαϊκό Θερινό Σχολείο για τη Μάθηση μέσω των ΤΠΕ

7ο ΚΟΙΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, 30 Μαΐου – 3 Ιουνίου 2011, Πλατανιάς (Ελλάδα). Προκαταρκτικές δραστηριότητες στις 29 Μαΐου. Το θερινό σχολείο παρέχει ένα μαθησιακό περιβάλλον στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ερευνητικές τους δεξιότητες, να διευρύνουν τη βάση γνώσεών τους, να συνεργαστούν με άλλους συμμετέχοντες στον δικό τους καθώς και σε συμπληρωματικούς τομείς έρευνας, να πάρουν μέρος σε συζητήσεις, να έρθουν σε επαφή με ειδικούς στον τομέα τους και να παρουσιάσουν τη δική τους εργασία. Λήξη προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής: 18 Μαρτίου 2011.

Βρετανικό Συμβούλιο: εκδηλώσεις για το Διεθνές Έτος Χημείας

Με αφορμή το Διεθνές Έτος Χημείας το Βρετανικό Συμβούλιο σας προσκαλεί σε μία μοναδική σειρά εκδηλώσεων που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και έχουν ως στόχο:
  • Να αυξηθεί η εκτίμηση του κοινού για τη Χημεία ως μέσο για την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών
  • Να αυξηθεί το ενδιαφέρον των νέων για τη Χημεία
  • Να προβληθεί το δημιουργικό μέλλον της Χημείας
  •  Να εορτασθεί η 100ή επέτειος του βραβείου Nobel Χημείας στη Marie Skłodowska Curie και της ίδρυσης της Διεθνούς Ένωσης Χημικών Κοινοτήτων, IACS.

Σεμινάριο: "Παιδικές φοβίες- ανάλυση σχολικής άρνησης"

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες και φοιτητές από το χώρο των κοινωνικών, ανθρωπιστικών και παιδαγωγικών επιστημών, αλλά και από το χώρο των επιστημών υγείας (δασκάλους, νηπιαγωγούς, λογοπεδικούς, ψυχολόγους, ιατρούς, εκπαιδευτικούς, εργοθεραπευτές, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κ.ά). Έχει εκπαιδευτικό και βιωματικό χαρακτήρα. Εκτός από την ανάπτυξη και ανάλυση θεωριών, αποβλέπει στην ενεργό συμμετοχή των ίδιων των συμμετεχόντων.

Πρόσωπο: Kevin Laue


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη ζωή κάποιες φορές μας δίνουν δύναμη και κουράγιο. Η περίπτωση του μονόχειρα Κέβιν Λόου το επαληθεύει με το παραπάνω, αφού το πρόβλημα αναπηρίας δεν τον εμπόδισε να έχει μία θέση στο ρόστερ του Μανχάταν.

Χορήγηση ειδικής κάρτας στάθμευσης από 15/2

Από την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου θα μπορούν οι κάτοχοι ειδικών θέσεων να προμηθεύονται το ειδικό σήμα στάθμευσης, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων. Η παραλαβή θα γίνεται από τα γραφεία της Διεύθυνσης Ελεγχόμενης Στάθμευσης (Αγ. Κωνσταντίνου 14, τηλ. 210/3259080, fax: 210/3259076), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (Δευτέρα-Παρασκευή 08:00-14:00).
Η προθεσμία για την παραλαβή της κάρτας εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου 2011, ενώ ειδικά δε για τους δικαιούχους των ειδικών αναπηρικών θέσεων καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η Τρίτη 15 Μαρτίου 2011.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση της ειδικής κάρτας στάθμευσης, η οποία θα εκδίδεται χωρίς επιβάρυνση και θα έχει ετήσια ισχύ, είναι η προσκόμιση επικυρωμένου αντιγράφου της σχετικής άδειας, που ήδη έχει στην κατοχή του ο αιτών και η οποία πρέπει να είναι σε ισχύ, ανεξάρτητα από τον φορέα έκδοσής της (Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων ή Τροχαία Αθηνών).
Όσον αφορά στις ειδικές θέσεις για συγκεκριμένα οχήματα ατόμων με αναπηρίες και σε περίπτωση κωλύματος αυτών να προσέλθουν στη Διεύθυνση Ελεγχόμενης Στάθμευσης, απαιτείται και εξουσιοδότηση νομίμως θεωρημένη.

Πηγή: ΕΣΑμεΑ

Ο εμβολιασμός σώζει ζωές. Εσείς; Ακόμα περιμένετε;

Γράφει ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρόεδρος της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας

Η τεράστια συμβολή των εμβολίων στη δημόσια υγεία γίνεται αντιληπτή αν αναλογιστεί κανείς ότι με τον μαζικό εμβολιασμό ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα, ο τέτανος, η ευλογιά και πολλές άλλες έχουν, αν όχι εξαφανιστεί, μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και σίγουρα δεν είναι πλέον απειλητικές για τη ζωή. Αυτό πια ισχύει και για μια μορφή καρκίνου, εκείνη του τραχήλου της μήτρας. Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου αποτελεί μία από τις επιστημονικές εξελίξεις που ευδοκίμησαν να περάσουν από τα ερευνητικά εργαστήρια στα ράφια των φαρμακείων, χαρίζοντας στα κορίτσια και τις νεαρές κοπέλες προστασία από τη νόσο.

Βιβλίο: Χημεία, ένα συναρπαστικό παιχνίδι

«Χωρίς πείραμα η διδασκαλία της χημείας γίνεται άχρωμη, άοσμη και άγευστη και κάθε προσπάθεια να φέρουμε σε επαφή τον μαθητή με τον συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης αυτής αποβαίνει μάταιη» αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου στον πρόλογό του και έχει βέβαια δίκιο. Μόνο που αγγίζει έτσι και κάτι σχετικό με την εκπαίδευση στο ελληνικό σχολείο. Και αυτό πονάει εξαιρετικά διότι θέλουμε να παράγουμε καινούργια πράγματα γιατί αλλιώς χανόμαστε, όπως λέγεται παντού, αλλά οι μικροί μαθητές βλέπουν μια χημική αντίδραση καθαρά γραμμένη, τακτοποιημένη στον πίνακα και δεν έχουν συνειδητοποιήσει καν ότι στην πραγματικότητα και τα αντιδρώντα σώματα και τα προϊόντα από την αντίδραση αυτή «βράζουν μαζί», αν όχι στο ίδιο καζάνι, στον ίδιο δοκιμαστικό σωλήνα πάντως σίγουρα.

Ο Χάρι Πότερ πάει πανεπιστήμιο

Θυμάστε τον μαγικό χάρτη του Χάρι Πότερ που του επέτρεπε να εντοπίζει πού βρίσκονται οι ήρωες μέσα στο σχολείο; Με το κινητό ή το laptop ο καθένας μας θα μπορεί σε λίγο να κάνει το ίδιο.

Η Μαρία Παπαδοπούλη (όρθια δεξιά) με την ερευνητική της ομάδα. Στις οθόνες διακρίνεται η εφαρμογή εντοπισμού.Ενα πρωτοποριακό σύστημα εντοπισμού θέσης εσωτερικού χώρου για παροχή ολοκληρωμένων πληροφοριών στο χρήστη με φορητές ασύρματες υπολογιστικές συσκευές δημιουργήθηκε και εφαρμόζεται στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ). Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρία Παπαδοπούλη εξηγεί στην «Κ.Ε.» τη σημασία της εφαρμογής.

Συνέντευξη: Μαριάννα Μόσχου (πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ )

Περισσότερα από 100.000 παιδιά με αναπηρία έχει δεχτεί στην «αγκαλιά» της η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ) στα 74 χρόνια λειτουργίας της. Και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Μαριάννα Μόσχου, εργαζόμενοι και εθελοντές αγωνίζονται ώστε να μη στερήσουν τα «βήματα ζωής» από το παιδί με αναπηρία! 

Η τέχνη βγαίνει στους δρόµους

Μεσοτοιχίες γκρεμισµένων κτιρίων, μουντζουρωµένοι τοίχοι σε κεντρικούς δρόμους και σχολεία που μοιάζουν με φυλακές μεταμορφώνονται σε όψεις ευφάνταστων οικοδομημάτων, δίνοντας φως στο γκρίζο της πόλης

Εθελοντές, εικαστικοί και γκραφιτάδες βάζουν χρώμα στη ζωή μας

Ημερίδα: «Ο ρόλος της οικογένειας και του νέου σχολείου στην εκπαίδευση των κωφών παιδιών»

«Τα δικά μου λόγια/ Έχουν κάτι απ’ το κύμα που παλεύει/ Δες τα χέρια μου πως κάνουν/ Δες ψηλά τις λέξεις φτάνουν/ Τα δικά μου λόγια/ Δες τα χέρια μου πως μπλέκουν/ Νήμα σκέψεις πως τα πλέκουν/ Τα δικά μου λόγια/ Λόγια της σιωπής.»
(από το τραγούδι της ταινίας «Λόγια της σιωπής» της Λουκίας Ρικάκη (στίχοι Γιώτα Βασιλακοπούλου).

Ο Σύλλογος Κωφών Ν. Ρεθύμνου διοργανώνει άλλη μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική ημερίδα το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου στο «Σπίτι του Πολιτισμού» από τις 18-21.

Παιδική χοληστερίνη: Τι να προσέχουμε

Αν και τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης ανιχνεύονται συνήθως στους ενήλικες, υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών – ακόμα και πολύ μικρών – που, δυστυχώς, αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. 

Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί αυτή την αύξηση των λιπιδίων;

Τι είναι το «νέο λύκειο»

Στο μοντέλο, που από τον Σεπτέμβριο θα αποτελέσει το «νέο λύκειο» αναμένεται να έχουν καταλήξει σε δύο μήνες τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Παιδείας. Ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Κλ. Ναυρίδης, ο οποίος σε ειδική εκδήλωση έκανε γνωστό ότι τον Απρίλιο θα είναι όλα έτοιμα για την ανακοίνωση του πλαισίου του νέου λυκείου, αναφέρθηκε στη φιλοσοφία των αλλαγών και μίλησε για τους στόχους του νέου τύπου λυκείου.

Επιλόχεια Κατάθλιψη..ανοιχτη εκδήλωση από τη ΜΚΟ Φαιναρετη

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ», συμπληρώνοντας δύο χρόνια από τη λειτουργία του πρώτου εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας για την περιγεννητική ψυχική υγεία, σας προσκαλεί σε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα « Επιλόχεια Κατάθλιψη: Πρόληψη και Φροντίδα στην Κύηση και στη Λοχεία » που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011 στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λ.Συγγρού 387, Π.Φάληρο) και ώρα 18.00.

Παρουσίαση βιβλίου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας και το Βιβλιοπωλείο ΕΠΙΚΑΙΡΟ, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του συμπολίτη μας εκπαιδευτικού κ. Γιάννη Γεωργουδάκη «Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Μύθοι και πραγματικότητες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΑΥΛΟΣ, την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011 στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης (Έλλης 8).

Ημερίδα: "Νέες τάσεις στην έρευνα της αρχαίας ελληνικής κωμωδίας"

Ημερίδα με θέμα "Νέες τάσεις στην έρευνα της αρχαίας ελληνικής κωμωδίας" θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011 (ώρα 09.00), στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο "Ξενία" (Σοφοκλή Βενιζέλου 16, Ρέθυμνο).

Περισσότερες πληροφορίες

Schoolwave Cyprus


Το καλοκαίρι του 2010, 12 μαθητικά συγκροτήματα απ' όλη την Κύπρο και 4 guests από την Ελλάδα (Septic Flesh, Rosebleed, Musica Ficta, Looming Titties) ήρθαν στη Λευκωσία για να παίξουν στο 1o Schoolwave Cyprus.
Σήμερα, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, κυκλοφορεί δωρεάν με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος" σε όλη την Κύπρο, ένα μοναδικό dvd, με 16 videoclips και πλούσιο backstage υλικό.
Όσα μαθητικά συγκροτήματα από την Κύπρο ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο 2o Schoolwave Cyprus, μπορούν να βρουν πληροφορίες εδώ.