Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Βιβλιοπαρουσίαση: Something Happened in Our Town

 «Κάτι κακό συνέβη στην πόλη μας. Τα νέα ήταν στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στο διαδίκτυο. Οι μεγάλοι δεν σκέφτηκαν ότι τα παιδιά το γνώριζαν. Αλλά, τα παιδιά στη τάξη της κυρίας Γκαρσία είχαν ακούσει κάποια μεγαλύτερα παιδιά να μιλούν γι’ αυτό, και είχαν απορίες…» 

Πρώτο κουδούνι με αλλαγές στα σχολεία: Το ψηφιακό φροντιστήριο, τα κινητά και ο σχολικός εκφοβισμός

Με δέσμη 11 αλλαγών, που θα βελτιώσουν τη διδασκαλία και την καθημερινότητα στα σχολεία, θα αρχίσει το νέο ακαδημαϊκό έτος στις 11 Σεπτεμβρίου. Οι αλλαγές παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης του πρωθυπουργού με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και θα αφορούν κυρίως την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, τη χρήση της τεχνολογίας και τα θέματα συμπεριφράς των μαθητών στο χώρο του σχολείου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στη μεγάλη προσπάθεια που θα γίνει για να σταματήσουν οι μαθητές να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα στα σχολεία.

Σχολεία: Πότε ανοίγουν – Οι αλλαγές στο ωράριο των ολοήμερων

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, χτυπάει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, με τον καθιερωμένο αγιασμό.

Όσον αφορά καθηγητές και δασκάλους, θα πρέπει να είναι στην θέση τους τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες προετοιμασίες.

Θεσσαλονίκη: Οι μαθητές με αναπηρία άστεγοι και οι γονείς σε απόγνωση - Οι ειδικοί ανησυχούν για τον διαμοιρασμό

«Για όλους εσάς οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μπορεί να είναι απλά αριθμοί. Για εμάς είναι η Μαρία, ο Χρήστος, ο Γιώργος, η Κατερίνα που στις 11 Σεπτεμβρίου θα είναι μακριά από τους φίλους τους, τους δασκάλους τους...».

ΠΟΥ: Η χρήση προφυλακτικού μειώνεται «ανησυχητικά» από τους εφήβους στην Ευρώπη

Η χρήση προφυλακτικού μεταξύ των σεξουαλικά ενεργών εφήβων έχει μειωθεί σημαντικά στην Ευρώπη τα τελευταία 10 χρόνια, με «ανησυχητικά» ποσοστά σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2025

Από το 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, για να αναγνωρίσει και να τιμήσει την προθυμία, την ικανότητα και τις προσπάθειες των πόλεων της ΕΕ που δίνουν προτεραιότητα στην προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία.

Αγωνία πριν χτυπήσει το κουδούνι

Μαζεύουν απρόθυμα τα κουβαδάκια τους από την παραλία και πηγαίνουν, συνοδεία των γονέων, να διαλέξουν τη νέα τους σάκα. Η μετάβαση των παιδιών από τις καλοκαιρινές διακοπές στα θρανία δεν είναι απρόσκοπτη. «Τα παιδιά είναι πιθανό να βιώνουν ανάμεικτα συναισθήματα», αναφέρει στην «Κ» ο Γιάννης Ανέστης, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής της Γραμμής 115 25 και του συμβουλευτικού κέντρου του «Μαζί για το Παιδί». Η απόκτηση νέων φίλων αλλά και η διατήρηση της φιλικής σχέσης με τους παλιούς συμμαθητές, η αλλαγή δασκάλων και η αύξηση του όγκου του διαβάσματος για το σπίτι αγχώνουν τους μαθητές.

Παιδιά στοιβαγμένα σε αίθουσες: Οργή γονέων για τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία

Με σοβαρά προβλήματα θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά για χιλιάδες οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα καθώς μαθητές είτε θα στοιβαχτούν μέσα σε σχολικές αίθουσες, είτε θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε γειτονικά σχολεία και να αλλάξουν ξαφνικά σχολικό περιβάλλον. Αιτία για όλα αυτά αποτελεί η απόφαση του υπουργείου -μέσα στο καλοκαίρι- να προχωρήσει σε μαζικό κόψιμο ολιγομελών τμημάτων στα σχολεία όλων των βαθμίδων και στη συγχώνευσή τους με άλλα.

Δήμος Λαγκαδά: Υποτροφίες σε παιδιά οικογενειών με χαμηλό εισόδημα προσφέρει το Κοινωνικό Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών

Για ένατη χρονιά η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικών Δομών του δήμου Λαγκαδά, Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με Κέντρα Ξένων Γλωσσών του δήμου, συνεχίζει να προσφέρει υποτροφίες σε παιδιά των οποίων οι οικογένειες έχουν χαμηλό εισόδημα.

Η εικόνα του μαύρου παιδιού στο σύγχρονο ελληνικό παιδικό βιβλίο

Αφορμή για το κείμενο που ακολουθεί στάθηκαν μεταξύ άλλων οι καταθέσεις ψυχής Aφροελλήνων στην Ελλάδα του 2024 και μια δράση της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Στην ανάγκη ενίσχυσης της Μαύρης Ταυτότητας στην Ελλάδα του σήμερα ανταποκρίθηκε πρόσφατα η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας υλοποιώντας το έργο «Εμείς, οι Αφροέλληνες: η μαύρη λογοτεχνία ως γέφυρα πολιτισμών», που υποστηρίχτηκε οικονομικά με υποτροφία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εθνικών Βιβλιοθηκονόμων (CENL). Το έργο μεταξύ άλλων περιλάμβανε και τον εμπλουτισμό του Δανειστικού της Τμήματος της Βιβλιοθήκης, με μία νέα συλλογή βιβλίων μαύρης λογοτεχνίας παιδικών και ενηλίκων.

Lego: Τα εμβληματικά, πολύχρωμα τουβλάκια σε «πράσινη» μετάβαση

Στην πιο πρόσφατη προσπάθειά της να διασφαλίσει παιχνίδια πιο φιλικά προς το περιβάλλον, η Lego ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να παράγει το μισό πλαστικό για τα τουβλάκια της από ανανεώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά, αντί για ορυκτά καύσιμα, μέχρι το 2026.

Παιδίατροι: Δύο κρίσιμα ερωτήματα για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β

Αναπάντητα ερωτήματα άφησε η επικαιροποιημένη μορφή του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, σύμφωνα με την οποία ο εμβολιασμός για τη μηνιγγίτιδα Β θα είναι πλέον δωρεάν για τα παιδιά ηλικίας 2-18 μηνών. Σύμφωνα με σχετική επιστολή που αποστέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθερο-Επαγγελματιών Παιδιάτρων, οι όροι χρήσης αυτής της δυνατότητας δεν έχουν διευκρινιστεί επαρκώς, δημιουργώντας προβλήματα στην επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιάτρων.