Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Παγκόσμιο «δωρεάν πανεπιστήμιο»


Είναι γνωστά σε όλους μας τα διλήμματα που τίθενται στα παιδιά και στους γονείς τους όταν αυτά μπαίνουν στο τούνελ των εξετάσεων που οδηγεί από το σχολείο στο πανεπιστήμιο: «Ποια σχολή να διαλέξω; Μήπως το επίπεδο εκείνης της σχολής είναι καλύτερο από αυτής; Θα μου δώσει το συγκεκριμένο πτυχίο δουλειά; Αφήνει ανοιχτές τις προοπτικές μετεκπαίδευσης; Τι κόστος θα έχουν όλα αυτά; Θα το αντέξουμε;..».

Διαλέξεις στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου συνεχίζει για τέταρτη χρονιά, και με μεγάλη επιτυχία, το πρόγραμμα διαλέξεων Ιστορίας της Τέχνης για το ευρύ κοινό.

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων για άτομα με προβλήματα όρασης.

Συμμετέχοντας για έβδομη συνεχή χρονιά στην πρωτοβουλία «Οκτώβριος - Μήνας ευαισθητοποίησης για τυφλά ή με μειωμένη όραση άτομα», το Εθνικό ΑρχαιολογικόΜουσείο προτείνει στα μέλη των σωματείων Τυφλών (Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, Φάρος Τυφλών Ελλάδος, Μουσείο Αφής), καθώς και σε μεμονωμένα άτομα, σειρά πέντε ξεναγήσεων στην Περιοδική Έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το πλοίο - οι θησαυροί - ο μηχανισμός».

Άρθρο: Αδρή κινητικότητα παιδιών με κώφωση, βαρηκοΐα και φυσιολογική ακοή

Σκοπός της μελέτης των Γιαννικοπούλου, Τσιμάρα και Αγγελοπούλου-Σακαντάμη ήταν η εκτίμηση και η σύγκριση των επιπέδων αδρής κινητικότητας παιδιών με κώφωση, βαρηκοΐα και φυσιολογική ακοή. Δημοσιεύτηκε στην Παιδιατρική Βορείου Ελλάδος (2006). Μπορείτε να μεταφορτώσετε το άρθρο από εδώ.

Γεύμα στο σκοτάδι

Από το ιστολόγιο Με άλλα μάτια

Σας προσκαλούμε την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τυφλών, σ’ ένα γεύμα διαφορετικό από τα άλλα!

Ινδία: Τουαλέτες και πόσιμο νερό σε όλα τα σχολεία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας διέταξε σήμερα όλα τα σχολεία της χώρας να εγκαταστήσουν τουαλέτες και να παράσχουν πόσιμο νερό στους μαθητές τους μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Από την αρχαία Αίγυπτο τα πρώτα προσθετικά μέλη

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν προσθετικά δάχτυλα - και ακόμα και σήμερα είναι λειτουργικά, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Κοινωνικά απρεπείς

Υπάρχει ένα εστιατόριο στην Αθήνα που ανέφερε παλιότερα στις διαφημιστικές του καταχωρίσεις: «Παράκληση, όχι παιδιά». Πριν από λίγα χρόνια όμως άλλαξε πολιτική: ενημέρωνε τους πελάτες του ότι τις Κυριακές μπορούν κατ' εξαίρεση να φέρνουν τα παιδιά τους μαζί τους. Στις παρέες γίνονταν πάντα ζωηρές συζητήσεις για το κατά πόσον η ιδιοκτήτρια έχει το «δικαίωμα» να επιβάλλει τέτοιες απαγορεύσεις. Θα μπορούσε, ας πούμε, να απαγορεύει και την είσοδο των μαύρων; Ή των παχύσαρκων; Τελευταία, πάντως, το μέτρο φαίνεται να έχει ατονήσει. Η κρίση, προφανώς. Εκτός αν η κυρία έχει για κάποιους λόγους μαλακώσει.

Ελληνικά πανεπιστήμια θα συντάξουν βιβλία για σχολεία της Β. Ηπείρου

Πολύ σημαντική είναι η πρωτοβουλία των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Κρήτης, να επιμεληθούν τη συγγραφή συνολικά 15 σχολικών εγχειριδίων για τους ομογενείς μαθητές στη Βόρειο Ήπειρο.