Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Teachrock.org: Διδάσκοντας το ροκ στα σχολεία.

Διδάσκεται το ροκ; Φυσικά. Το Teachrock.org, το οποίο ξεκίνησε από τον Stevie Van Zandt σε συνεργασία με το Founders Board των Bono, Jackson Browne, Martin Scorsese και Bruce Springsteen, παρέχει δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό, με σκοπό να βοηθήσει εκπαιδευτικούς, μαθήτριες και μαθητές, αλλά και τις οικογένειές τους να το πετύχουν.

«Τα πιο ευάλωτα παιδιά πέφτουν πιο εύκολα θύματα»

Τα βίαια περιστατικά ανάμεσα σε ανηλίκους έχουν εξελιχθεί σε ένα από τα πιο καυτά κοινωνικά θέματα, καταλαμβάνοντας μόνιμη θέση στην ατζέντα των ειδήσεων.

Η βία αυτή εξαπλώνεται σε όλο το φάσμα της παραβατικότητας/εγκληματικότητας και περιλαμβάνει από τη χειροδικία –τελευταία μάλιστα πληθαίνουν τα περιστατικά και ανάμεσα σε κορίτσια–, τον εκφοβισμό, τον διασυρμό μέσα από προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο, την καταστροφή υποδομών και τα ναρκωτικά, μέχρι τη σεξουαλική βία.

Podcast: «Όταν βραδιάζει, τα πανεπιστήμια είναι νεκρά. Κι αυτό είναι ντροπή»


Ποια είναι τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και με ποιους τρόπους μπορούν να επιλυθούν; Τι πάει λάθος με τα πανεπιστήμια; Και γιατί χρειάζονται προστασία; Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ, Βάσω Κιντή, απαντά.

Θύμα σεξουαλικής βίας ένα στα πέντε παιδιά

Ενα στα πέντε παιδιά παγκοσμίως θα πέσει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας από τη στιγμή της γέννησης μέχρι την ενηλικίωσή του, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο κίνδυνος δεν έρχεται από τον απειλητικό «άλλο», ούτε από τον «επικίνδυνο ξένο», αλλά από άτομα του οικείου περιβάλλοντος, με τα οποία τα θύματα ένιωθαν ασφάλεια, εγγύτητα και εμπιστοσύνη. Εννέα στις δέκα φορές ο δράστης προέρχεται από το στενό συγγενικό και φιλικό περιβάλλον του παιδιού.

Πώς αλλάζει η σχέση γονεών-παιδιού στην εφηβεία

Η εφηβεία αφορά τη φυσική μετάβαση από την οικογενειοκεντρική στη φιλοκεντρική ή την εγωκεντρική κατάσταση.

Ως γονιός, παύετε να είστε το άτομο στο οποίο θα στραφεί το παιδί σας, καθώς οι φιλίες γίνονται όλο και πιο σημαντικές και οι κοινωνικές δεξιότητες εξασκούνται όταν καθρεφτίζεται στους συνομηλίκους του. Τώρα ο έφηβος μαθαίνει να διαβάζει και να κατανοεί τον εαυτό του και τους άλλους και να αλληλεπιδρά με ανθρώπους που δεν είναι ήδη οικείοι.

Σχεδόν 10.000 οι παραβάτες που εμπόδιζαν με τα οχήματά τους την κίνηση ΑμεΑ και πεζών στη Δυτική Ελλάδα

Περίπου στις 10.000 έφθασαν οι παραβάσεις που βεβαίωσε η αστυνομία το πρώτο δεκάμηνο του 2023 σε οδηγούς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι εμπόδιζαν με τον τρόπο που είχαν σταθμεύσει τα αυτοκίνητά τους και τα δίκυκλά τους, τόσο την ελεύθερη κίνηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, όσο και των πεζών.

Μελατονίνη σε παιδιά: Τι προειδοποιούν οι ειδικοί

Ολοένα και περισσότερα παιδιά και προ-έφηβοι παίρνουν μελατονίνη για να κοιμηθούν καλύτερα, διαπίστωσε μια νέα μελέτη.

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι γονείς συχνά αγνοούν ορισμένους κινδύνους για την μελατονίνη στα παιδιά, ιδιαίτερα για την μακροχρόνια χρήση.

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Η ιστορία της Τζο – Πώς να φροντίζεις έναν τετράποδο φίλο» της Elena Bulay

Το πολύ προσωπικό και ταυτόχροα απόλυτα χρηστικό βιβλίο της Βρετανίδας εικονογράφου Έλενα Μπιούλεϊ είναι μια πρόσκληση γνωριμίας με την αγαπημένη σκυλίτσα της, τη Τζο, και βέβαια η παρουσίαση της σχέσης τους. Κυρίως όμως είναι ένα βιβλίο για παιδιά για να διαβαστεί από κάθε οικογένεια είτε σκέπτεται να αποκτήσει είτε έχει ήδη ένα τετράποδο μέλος, καθώς αναδεικνύει σε όλες του τις διαστάσεις τι σημαίνει υιοθετώ ένα σκυλάκι, το φροντίζω, το μεγαλώνω, μοιράζομαι τη ζωή μου και επικοινωνώ μαζί του. Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας λοιπόν, από αδέσποτο κουτάβι, περνά από μια ανάδοχη οικογένεια, ώσπου τελικά να φτάσει στη Λένα και να γίνει η Τζο.

Ζαμπέλ Μουρατιάν: «Αυτό που οι μεγάλοι θεωρούν ότι είναι η γνώση, δεν είναι. Πρέπει να ακούμε τα παιδιά και να μαθαίνουμε από αυτά»

Η Ζαμπέλ Μουρατιάν, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, μιλάει στο JennyGr για το όραμα του Παιδικού Μουσείου, το πώς επηρεάζει την πολύπλευρη εκπαίδευση και ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και πώς η ίδια έχει εξελιχθεί μέσα από τις εμπειρίες της με τα παιδιά

Σήμα κινδύνουν από φοιτητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά λόγω έλλειψης... καθηγητών

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν φοιτητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς δεν έχουν καθηγητές να τους διδάξουν βασικά μαθήματα και όπως λένε κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους και οι τελειόφοιτοι να μην πάρουν τα πτυχία τους. Η καταγγελία γίνεται από τους φοιτητές του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι οποίοι δηλώνουν το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί, λόγω περικοπών στη χρηματοδότησή του, με αποτέλεσμα να μην έχουν προσληφθεί καθηγητές και πολλά βασικά μαθήματα να μην πραγματοποιούνται.

Οι αισθητηριακά φιλικές κινηματογραφικές προβολές έρχονται ξανά στα Village Cinemas!

Το TheHappyAct  ανακοίνωσε την επανέναρξη των αισθητηριακά φιλικών προβολών ταινιών, μια πρωτοβουλία σε συνεργασία με τα Village Cinemas. Αυτές οι προβολές είναι ειδικά σχεδιασμένες για άτομα στο φάσμα του αυτισμού και άτομα με νοητική αναπηρία, δημιουργώντας μια πιο φιλική και άνετη εμπειρία κινηματογράφου.

ΕΟΔΥ για ιό κοξάκι: Αυξάνονται τα κρούσματα σε παιδιά- Τα μέτρα πρόληψης

Αυξάνονται τα κρούσματα με ιό κοξάκι στα παιδιά σε όλη τη χώρα, επεσήμανε ο ΕΟΔΥ, που με ανακοίνωση ενημερώνει για τον τρόπο μετάδοσης και τα μέτρα πρόληψης. 

Ο ΕΟΔΥ κάνει λόγο για αύξηση των λοιμώξεων από ρινοϊούς/εντεροϊούς σε όλη την Ελλάδα τους τελευταίους δύο μήνες. Αύξηση που αφορά και λοιμώξεις από ιούς κοξάκι.