Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Επένδυση σε ένα καλύτερο μέλλον ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους

Επένδυση για ένα καλύτερο μέλλον ως προς την υγεία και ανάπτυξη των παιδιών χαρακτήρισε τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους, το σύνολο των επιστημόνων που συμμετείχαν την Παρασκευή στην παρουσίασή του, στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Παιχνίδια στην αυλή του σχολείου

Της Μαργαρίτας Κουλεντιανού

Δυο παιδιά που παίζουν, συχνά αρχίζουν να σπρώχνονται ή να δέρνονται. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο ανάμεσα στα αδέρφια, αλλά και στην παιδική χαρά ή στη σχολική αυλή. Οι μεγάλοι συνήθως παρεμβαίνουν όταν οξύνονται τα πράγματα (π.χ. όταν το ένα παιδάκι αρχίζει να κλαίει). Οι ψυχολόγοι συνιστούν στους γονείς να αφήνουν τα παιδιά να «τα βρουν μόνα τους» και να μην παίρνουν μεροληπτικά μέρος στον καβγά, εκτός αν τα πράγματα γίνουν επικίνδυνα. Στην περίπτωση αυτή, η πειθαρχία θα πρέπει να επιβάλλεται εξίσου στους καβγατζήδες.

Ο παιδικός εφιάλτης δεν είναι «απλά ένα όνειρο»

Ο δρ. Κέλι Μπέρκλεϊ, συγγραφέας του βιβλίου «Children΄s Dreams», μας μυεί στον κόσμο των ονείρων της παιδικής ηλικίας. 

Είναι μεσάνυχτα και το παιδί σας πετάγεται ξαφνικά στον ύπνο του, τρομαγμένο από εικόνες και συναισθήματα που λίγο νωρίτερα έμοιαζαν τόσο αληθινά. Δείχνει αναστατωμένο και σχεδόν τρομοκρατημένο. Το μυαλό του κατακλύζεται απόαπορίες και ερωτηματικά: Τι συνέβη; Πού βρισκόμουν; Δεν μου έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο… Δεν μπορεί να το διαχειριστεί και ξεσπάει σε λυγμούς καλώντας σας απεγνωσμένα. Εσείς, τρέχετε μέσα στο σκοτάδι, μισοκοιμισμένοι, προσπαθώντας να σκεφτείτε πώς να το ηρεμήσετε. Και είναι πολύ πιθανό να κάνετε αυτό που συνηθίζουν οι περισσότεροι γονείς σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Να του πείτε: «Μην ανησυχείς, μωρό μου, ήταν απλά ένα όνειρο».

Πρωτιά για έλληνες μαθητές σε διαγωνισμό της Microsoft

Το πρώτο βραβείο απέσπασε η ελληνική ομάδα μαθητών σε διεθνή διαγωνισμό της Microsoft που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Οι μαθητές Πάνος Οικονόμου και Γεώργιος Νικηφόρος Αυγουστίδης, βραβεύτηκαν για το παιχνίδι Behind the Red, το οποίο είναι βασισμένο στην εξερεύνηση του Άρη.

Το παιδικό θέατρο βγαίνει από τη «γυάλα»

Το παιδικό θέατρο αποκτά και ενήλικο λόγο. Δεν στέκεται αποκλειστικά σε νεράιδες και μάγισσες, αλλά εντάσσει στο ρεπερτόριό του το ρεαλισμό. Πρόκειται για μια τάση που παρατηρείται εδώ και μερικά χρόνια στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα κάνει δειλά – δειλά την εμφάνισή της. 

Εννέα λάθη που κάνουμε στην διατροφή των παιδιών

Τα λάθη που κάνουν οι γονείς για τη διατροφή του παιδιού τους είναι πολλά, κατά κανόνα ορμώμενοι από την αγάπη. Οταν διαιωνίζονται, όμως, ανοίγει ο δρόμος για μια ζωή γεμάτη διατροφικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν τα παιδιά σε πολλά δεινά, από την παχυσαρκία έως την ανορεξία.