Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Κάλαντα χωρίς τρίγωνο, αλλά με πολύ κέφι!

Τι γίνεται αν δεν μπορείς να κρατήσεις και να χτυπήσεις το παραδοσιακό τρίγωνο; Πάνε τα κάλαντα; Όχι φυσικά. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια μπαγκέτα με καμπανάκια ή μαράκες ή ακόμα και ένα μπρελόκ με πολλά κλειδιά. Πιάστο από ένα σημείο, κούνησε το χέρι σου και ένα υπέροχος ήχος θα δημιουργηθεί για να συνοδεύσει το τραγούδι σου ή το τραγούδι των άλλων. Λοιπόν, έτοιμοι για πρόβα;

Άγιος Βασίλης: H αποκάλυψη ενός μύθου. Τί να πείτε στο παιδί σας.

Αν και ο Άγιος Βασίλης είναι μια μυθική φιγούρα, η δημιουργία του βασίζεται εν μέρει σ’ έναν σπουδαίο Χριστιανό ονόματι Άγιο Νικόλαο, ο οποίος έζησε τον 4ο αι. μ.Χ. Γεννήθηκε από Χριστιανούς γονείς που του άφησαν την περιουσία τους όταν πέθαναν, την οποία μοίρασε στους φτωχούς. Έγινε ιερέας σε νεαρή ηλικία και ήταν γνωστός για τη συμπόνια και τη γενναιοδωρία του. Είχε τη φήμη ότι έδινε δώρα ανώνυμα και ότι πέταγε τσάντες με χρήματα στα σπίτια των ανθρώπων (μερικές φορές από τις καμινάδες) κατά τη διάρκεια της νύχτας για να μην τον παίρνουν είδηση.

Σας χαμογελά το παιδί σας όταν του χαμογελάτε;

«Του αρέσει να παίζετε κρυφτό και “κου-κου-τσα”;». «Χρησιμοποιεί τον δείκτη του χεριού του για να ζητήσει κάτι;». «Σας κοιτάει στα μάτια για περισσότερο από ένα-δύο δευτερόλεπτα;». «Σας χαμογελάει όταν του χαμογελάτε;». «Αν του δείξετε ένα παιχνίδι στην άλλη άκρη του δωματίου, θα το κοιτάξει;». «Αν κάνετε μια γκριμάτσα, το παιδί θα τη μιμηθεί;».

Ο Όλιβερ Τουίστ... βρυκολακιάζει!

Η 11η Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε και της UNICEF, έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Μάλιστα στο πλαίσιο του ετήσιου εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής μίλησε στη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η UNICEF στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ. Η συνέντευξη διοργανώθηκε με αφορμή την Ημέρα του Παιδιού και τα γενέθλια του οργανισμού στις 11 Δεκεμβρίου καθώς και του Τηλεμαραθώνιου Αγάπης που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου.

Μπορεί άραγε η τηλεόραση να κάνει… καλό στα μικρά παιδιά;

Κανένας γονιός δεν είναι ευχαριστημένος όταν το παιδί του επιμένει να περνάει όλο τον ελεύθερο χρόνο του μπροστά στη μικρή οθόνη. Από την άλλη, είναι για όλους μας πολύ δελεαστική η ιδέα να το αφήσουμε να δει μια ωρίτσα, μέχρι να απλώσουμε το πλυντήριο, να κάνουμε εκείνο το σημαντικό τηλεφώνημα ή απλά να αράξουμε στον καναπέ ξεφυλλίζοντας το περιοδικό μας με την ησυχία μας.

Συμπόσιο "Η Κεραμική Τέχνη στην Εκπαίδευση" στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Σας ενημερώνουμε για το 3ήμερο Συμπόσιο με Θέμα «Η Κεραμική Τέχνη στην Εκπαίδευση» που διοργανώνει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Πανεπιστημίου Πάτρας και σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του. Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις 15-16-17/12/2016 και η παρακολούθηση των εργασιών του είναι ελεύθερη.

«Τα παιδιά της Ριτσώνας» συνεχίζουν να παίζουν...

«Σα να γύριζα πίσω στον χρόνο, όταν έπαιζα μικρός στις αλάνες μαζί με τους φίλους μου χωρίς να σκεφτόμαστε τίποτα και χωρίς να έχουν συνέχεια οι μάνες μας τα μάτια τους πάνω μας».
Αυτές ήταν οι πρώτες εικόνες, που όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο φωτογράφος Βασίλης Νίκας τον συγκίνησαν αμέσως μόλις μπήκε στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στην Ριτσώνα.
Διαβάστε τη συνέχεια στην ιστοσελίδα του  Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, από όπου και το παραπάνω απόσπασμα.

Θανάσιμος κίνδυνος ο αερόσακος του συνοδηγού για παιδιά κάτω των 13 ετών

Σύμφωνα με δημοσίευση του επιστημονικού εντύπου «The Journal of Trauma, Injury, Infection and Critical Care», μελέτη που διεξήχθη από Ιάπωνες επιστήμονες διαπίστωσε ότι οι αερόσακοι των αυτοκινήτων στις μπροστινές θέσεις αποτελούν κίνδυνο για τα μικρά παιδιά.

SMARTPHONE ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ | Νέα έρευνα για την χρήση τους από τους μαθητές

Τα smartphone ανήκουν πλέον στη σχολική πραγματικότητα. Τελευταία έρευνα για την χρήση τους από εφήβους και νέους ηλικίας από 12 έως 19 χρονών έδειξε ότι το 95% των μαθητών επιτρέπεται να πηγαίνει στο σχολείο μαζί με το κινητό. Βέβαια υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Σε 22% εξ αυτών επιτρέπεται η χρήση του κατά τη διάρκεια του μαθήματος, στο 30% μόνο στα διαλείμματα και στο 40% απαγορεύεται κάθε χρήση. Πόσο σκόπιμη είναι μια τέτοια απαγόρευση; Δύο παιδαγωγοί ειδικευμένοι στο θέμα, η Πάουλα Μπλέκμαν και ο Στέφαν Αουφενάνγκερ υποστηρίζουν διαφορετικές απόψεις.

Τα εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2017

Για την ενημέρωση των μαθητών της τελευταίας τάξης ΓΕΛ σχολικού έτους 2016-2017 και των αποφοίτων - υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ 2017 σχετικά με τα εξεταζόμενα μαθήματα σε πανελλαδικό επίπεδο, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε σχετική εγκύκλιο.
Πηγή: Βήμα