Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

6 απλοί τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.

Δείτε έξι απλούς τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. 

1) Ακούστε τα, ρωτήστε τα για τα συναισθήματά τους και βοηθήστε τα να νιώσουν ότι κάποιος τα ακούει.

2) Εξασκηθείτε μαζί σε στρατηγικές χαλάρωσης.

3) Δώστε τους χώρο και χρόνο για να συνέλθουν, να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.

Ένα "ευχαριστώ" με 600 ξυλάκια για τους γιατρούς του νοσοκομείου από τα παιδιά του ΚΔΑΠμεΑ Γιαννιτσών

Εξακόσια γλωσσοπίεστρα (ξυλάκια) χρησιμοποίησαν μαθητές του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ Γιαννιτσών (ΚΔΑΠμεΑ) της ΔΗΚΕΠΑΠ του δήμου Πέλλας για να φτιάξουν τον δικό τους χρωματιστό κόσμο και να τον παραδώσουν στους γιατρούς και το προσωπικό του Νοσοκομείου Γιαννιτσών θέλοντας κατ' αυτόν τον τρόπο να τους ευχαριστήσουν για τη φροντίδα που έδειξαν στον εμβολιασμό τους.

«Ο χρωματιστός μας κόσμος» είναι ο τίτλος του πίνακα που έφτιαξαν οι μαθητές ζωγραφίζοντας πάνω στα γλωσσοπίεστρα. Πλέον, ο ξεχωριστός αυτός πίνακας θα βρίσκεται τοποθετημένος σε χώρο του νοσοκομείου, με την ευχή η αισιοδοξία των χρωμάτων του να προσφέρει περισσότερη ελπίδα και υγεία στην ψυχή και το σώμα μας.

Έρευνα: Μεγάλες πληγές η έλλειψη υποστήριξης των μαθητών με αναπηρία στη β’ βάθμια και η επαγγελματική τους εκπαίδευση

- Οι μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν στην γενική και ειδική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ανέρχονται σε 101.683 μαθητές, αποτελώντας το 7% του μαθητικού πληθυσμού της χώρας. O μαθητικός πληθυσμός των ΣΜΕΑΕ αποτελείται κυρίως από μαθητές με νοητική αναπηρία σε ποσοστό 35%, μαθητές με αυτισμό (31,4%) και μαθητές με πολλαπλές αναπηρίες (12,1%).

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού καινοτομίας The New Now

Η υποβολή των αιτήσεων για τον διαγωνισμό καινοτομίας “The New Now” που διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα, το Flux Laboratory Athens / Fluxum Foundation και το Inartis Foundation, ολοκληρώθηκε επιτυχώς ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Οι Έλληνες αγκάλιασαν τον διαγωνισμό, που στόχο έχει να αναδείξει και να επιβραβεύσει καινοτόμες ιδέες που θα αφήσουν θετικό κοινωνικό αποτύπωμα στον χώρο της υγείας στην Ελλάδα, υποβάλλοντας περισσότερες από 200 προτάσεις έτοιμες να συμβάλλουν στην διαμόρφωση του μέλλοντος. Οι υποψηφιότητες, που ξεπέρασαν κατά 50% τον αρχικό στόχο των 100 προτάσεων, αντανακλούν τη διάθεση για δημιουργία και ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών προτάσεων και επιβεβαιώνουν την δυναμική του διαγωνισμού και της σύμπραξης Ελλάδας- Ελβετίας.

Γιατί δεν πρέπει να απαγορεύετε τα γλυκά στα παιδιά

Αν ένα παιδί έχει φυσιολογικό βάρος και είναι κινητικό (παίζει, τρέχει, κ.λπ.), μπορεί να τρώει ένα μικρό γλυκό, κατά προτίμηση ως απογευματινό σνακ, όχι όμως αντικαθιστώντας το κανονικό του γεύμα. Ωστόσο, ακόμη και αν ένα παιδί έχει υπερβάλλον σωματικό βάρος, και πάλι δεν μπορούν να αποκλειστούν τελείως τα γλυκά από τη διατροφή του, κυρίως επειδή στα παιδιά η απαγόρευση έχει αντίθετα αποτελέσματα και κάνει την τροφή ακόμα πιο επιθυμητή.

Πρώτο βραβείο κέρδισε ιστοσελίδα μαθητών για τον Ποντιακό Ελληνισμό

Με τα λόγια του πολιτικού Λεωνίδα Ιασωνίδη, «να μας ξεραθεί το στόμα, αν σε λησμονήσουμε, πατρική γη του Πόντου», η Κατερίνα Ερμείδου, η Λυδία Βλασακίδου και ο Φάνης Χατζηιορδάνου καλωσορίζουν τον επισκέπτη στην ιστοσελίδα που δημιούργησαν για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Επικαλούμενοι τους αρχαίους συγγραφείς Ησίοδο και Πίνδαρο μιλούν για την προέλευση της λέξης «Πόντος» ενώ τον εντοπίζουν στον γεωγραφικό χάρτη και αφηγούνται «ηλεκτρονικά» την ιστορία του από τη μυθολογία μέχρι σήμερα. Εξετάζουν ακόμη τα ποντιακά επώνυμα, παρουσιάζουν αποκόμματα παλιών εφημερίδων και συστήνουν στο ευρύ κοινό γνωστές προσωπικότητες από τον Ποντιακό Ελληνισμό και αγίους της Εκκλησίας. Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στην Παναγία Σουμελά και παραθέτουν μαρτυρίες προσώπων που εξιστορούν τα γεγονότα της Γενοκτονίας. Αποκαλύπτουν, τέλος, τις συνταγές για το πολίτικο τσουρέκι, τον τανωμένο σουρβά, τα ωτία και τα πισία και δεν παραλείπουν να αφιερώσουν μια ενότητα στα ποντιακά έθιμα, το «μας», την «κοσσάρα», το Πάσχα των νεκρών και τους Μωμόγερους.

Πανελλαδικές 2021: Την Παρασκευή οι βαθμολογίες και μέσω κινητού

Την Παρασκευή 9 Ιουλίου αναμένεται από το υπουργείο Παιδείας η ανακοίνωση των βαθμολογιών των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η ανακοίνωση θα γίνει, για πρώτη φορά, και στα κινητά τηλέφωνα των υποψηφίων. Κατόπιν θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, η οποία φέτος θα είναι ένα… πέμπτο μάθημα προς εξέταση, κυρίως για τους υποψηφίους με χαμηλή βαθμολογία.

Τα υγιεινά σνακ που θα ενθουσιάσουν τα παιδιά

Ο κανόνας των 5 γευμάτων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής, τόσο της δικής μας όσο και των παιδιών. Σύμφωνα με τον κανόνα αυτόν λοιπόν, ανάμεσα στα 3 κύρια γεύματα (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό), θα πρέπει να υπάρχουν 2 ενδιάμεσα μικρά γεύματα (δεκατιανό-απογευματινό), έτσι ώστε να διατηρείται σταθερό το σάκχαρο στο αίμα και αμείωτη η ενέργεια του οργανισμού.

Εκδήλωση: Πώς η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση προλαμβάνει την κακοποίηση;


- Πώς η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση προλαμβάνει την κακοποίηση; 
- Ποιος είναι ο ρόλος των γονέων; Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να μιλήσω στο παιδί μου; 
- Από πού έρχονται τα παιδιά; 

Βρετανία: Το κόλπο των πιτσιρικάδων για να βγαίνουν θετικά τα self test τους

Τον δικό τους τρόπο να… γλιτώνουν το σχολείο φέρονται να έχουν βρει οι μαθητές στη Βρετανία, αλλοιώνοντας τα self tests που διεξάγονται εκεί με τη χρήση… αναψυκτικών.

Ο τύπος του self test που χρησιμοποιείται στη Βρετανία και είναι γνωστός με την ονομασία lateral flow test (LFT), είναι ευάλωτος σε αλλοίωση από ουσίες όπως οι χυμοί και τα αναψυκτικά, ενώ στις οδηγίες χρήσης του αναφέρεται ότι τα τελευταία 30 λεπτά πριν το τεστ δεν πρέπει να καταναλώνεται καμία τροφή.

Παιδικοί φόβοι: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί;

Ο φόβος είναι η φυσιολογική αντίδρασή μας σε γεγονότα που φαίνεται να απειλούν την προσωπική ασφάλειά μας. Συγκεκριμένα στα παιδιά συνδέεται με καταστάσεις που δημιουργούν το αίσθημα της ανασφάλειας και της ανησυχίας όταν βρίσκονται μπροστά σε κάτι άγνωστο, ξαφνικό ή απρόβλεπτο. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν ως γονείς όταν το παιδί λέει ότι φοβάται;

Ηράκλειο: Εργαστήρια για γονείς από το ΚΕΣΑΝ

«Επικοινωνία στην οικογένεια - Ενίσχυση Γονεϊκού ρόλου»
-Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν–

Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου Κρήτης (Κ.Π. ΟΚΑΝΑ), στο πλαίσιο του προγράμματος MOVERE: Ένα πρόγραμμα για τα συναισθήματα, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Καινοτομίας Δήμου Ηρακλείου, στο πλαίσιο των δράσεων «Ηράκλειο: Η Πόλη που Μαθαίνει» του Παγκοσμίου Δικτύου της UNESCO, διοργανώνει δύο εργαστήρια, με θέμα: «Επικοινωνία στην οικογένεια - Ενίσχυση Γονεϊκού ρόλου», για γονείς παιδιών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (4-11 ετών) και γονείς παιδιών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (12-17 ετών).

Το στίγμα του ψυχικά ασθενούς ανθρώπου μέσα από την ιστορία της Britney Spears

Γράφει η Μαρία Μαυροματίδου στο infotainmentwise

«Όλα τα μέλη μιας κοινωνίας είναι παίκτες στο παιχνίδι του στίγματος. Καθένας μας έχει το δικό του στίγμα και το μόνο που τον διαφοροποιεί από κάποιον άλλο είναι το είδος του στίγματος που έχει βιώσει προσωπικά. Όλοι, ακόμα και οι πιο τυχεροί φυσιολογικοί, έχουν βρεθεί σε κοινωνικές περιστάσεις αλληλεπίδρασης όπου δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στα ισχύοντα κανονιστικά πρότυπα, με αποτέλεσμα να νιώθουν περιθωριοποιημένοι και στιγματισμένοι». (Goffman, 1963)

Στα πλαίσια της προσπάθειας της Britney Spears να απελευθερωθεί από τα δεσμά της εποπτείας/κηδεμονίας του πατέρα της, παρακολουθούμε την υφήλιο να φωνάζει #FreeBritney. Διάσημες και μη προσωπικότητες, είτε αναρτούν μηνύματα στήριξης υπέρ της τραγουδίστριας στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε βγαίνουν στους κεντρικούς δρόμους των Η.Π.Α και διαδηλώνουν για την ανάγκη του τερματισμού αιχμαλωσίας της Spears. Παράλληλα, ειδησεογραφικές πηγές και ειδήμονες των νομικών και ψυχολογικών ζητημάτων μελετούν με ενδιαφέρον και συνέπεια στην επιστήμη την υπόθεση της Spears, παρουσιάζοντας λεπτομερώς την έννοια “conservatorship” και τις περιπτώσεις όπου χρειάζεται να εφαρμοστεί. Εμείς ρίχνουμε μία πιο ενδελεχή ματιά στην ιστορία της Spears, παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο η ίδια έχει απεικονιστεί στα Μ.Μ.Ε, γεγονός το οποίο έχει συμβάλλει σημαντικά στον σχηματισμό μίας συγκεκριμένης εικόνας για την τραγουδίστρια. Άραγε, οδήγησαν οι ψυχολογικές καταρρεύσεις της Spears στον κοινωνικό στιγματισμό της;