Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Γνωρίστε το Βρετανό αρχαιολόγο Ian Hodder

O Kαθηγητής Ian Hodder έρχεται στην Αθήνα με σκοπό να παραδώσει διάλεξη με θέμα «Εngaging communities: past and present at Çatalhöyük».

To αρχαιολογικό πρόγραμμα ανασκαφών στο Catalhoyuk της Τουρκίαςυλοποιείται εδώ και 25 χρόνια. Έχει αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για την αρχαιολογική έρευνα και ανασκαφή, καθώς και για τη διαχείριση και συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διαγωνισμός φωτογραφίας με τη χρήση κάμερας κινητού

Shoot_it για 2η χρονιά! Συνεχίζοντας την περυσινή επιτυχία, τα βραβευμένα shoot_it βίντεο ταξιδεύουν εκτός συνόρων για να συμμετάσχουν φέτος στο διαγωνιστικό μέρος του Hong Kong Mobile Video Awards! Ο διαγωνισμός εικόνας που βασίζεται στην αμεσότητα του κινητού τηλεφώνου και τη δημιουργική του χρήση ως μέσο έκφρασης, επανέρχεται με νέες ιδέες και συνεργασίες, και προσκαλεί το κοινό να παίξει με τη φαντασία και τη δημιουργία με νέο θέμα:

Όνειρα σε Κίνηση 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Βαφοπούλειου

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου 2011 (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος)

Πρόγραμμα παιδικών εκδηλώσεων

Πρόγραμμα παιδικών εκδηλώσεων Δήμου Θεσσαλονίκης - Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Κακοποίησης

Θέμα: «Νέες μορφές παιδικής και εφηβικής κακοποίησης : Δυνατότητες αντιμετώπισης και πρόληψης»

16 – 18 Μαΐου 2011, Αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι), Αθήνα

Η συμμετοχή θα είναι δωρεάν και θα υπάρξει βράβευση της καλύτερης εργασίας με το ποσό των 1000 ευρώ.

Η προθεσμία υποβολής Περίληψης για Στρογγυλή Τράπεζα είναι στις 25 Φεβρουαρίου 2011 και η προθεσμία υποβολής για Προφορική ή Αναρτημένη ανακοίνωση είναι στις 25 Μαρτίου 2011.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

Διεθνής Διαγωνισμός Συγγραφής Ραδιοφωνικού Θεατρικού Έργου

Είσαστε ήδη ή ξεκίνατε τώρα ως θεατρικός συγγραφέας; Σας ενδιαφέρει να γράψετε για το ραδιόφωνο; Δηλώστε συμμετοχή για το Διεθνή Διαγωνισμό Συγγραφής Ραδιοφωνικού Θεατρικού Έργου που διοργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο σε συνεργασία με το BBC. Προθεσμία υποβολής: 31 Μαρτίου 2011.

Η παιδική παχυσαρκία σε... δίαιτα

Στην Αργυρούπολη, τα παιδιά μαγείρεψαν υγιεινά πιάτα με τη βοήθεια σεφ και «σκάλισαν» μελιτζάνες και κολοκύθες δημιουργώντας νόστιμα και θρεπτικά... «γλυπτά». Στην Κόρινθο, οι μαθητές των δημοτικών σχολείων έστησαν μία υπαίθρια λαϊκή αγορά στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης και προσέφεραν στους περαστικούς λαχανικά και ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με τα οφέλη τους. Στο Πέραμα, τα πιτσιρίκια του Ά παιδικού σταθμού φύτεψαν έναν λαχανόκηπο στην αυλή του σχολείου τους και στην Αμφισσα τα παιδιά των νηπιαγωγείων στόλισαν για τις γιορτές το χριστουγεννιάτικο... φρουτο-λαχανό δεντρο.

Οδηγός ή ουραγός το αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα;

του Vivek Wadhwa
Η Αμερική έχει ένα κόμπλεξ κατωτερότητας σχετικά με το εκπαιδευτικό της σύστημα. Ακούτε τις σειρήνες κάθε χρόνο, όταν το Πρόγραμμα Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών (PISA) του ΟΟΣΑ ανακοινώνει τα ετήσια αποτελέσματα των εξετάσεών του. Η Φινλανδία, η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη συνήθως έρχονται πρώτες. Αρχίζουμε τότε να κατηγορούμε τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το ότι δεν διδάσκουν αρκετά μαθηματικά και επιστήμες. Επίσης αρχίζουμε να ανησυχούμε για τα εκατομμύρια των μηχανικών και επιστημόνων αποφοίτων της Κίνας και της Ινδίας.

Ο αποκλειστικός θηλασμός το πρώτο εξάμηνο μπορεί να βλάψει το μωρό

Από το 2001 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει συμβουλεύσει επισήμως τις μητέρες όλου του κόσμου να θηλάζουν αποκλειστικά τα μωρά τους επί έξι μήνες για να ωφελήσουν την υγεία τους. 

Όμως, μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει την ορθότητα αυτής της αντίληψης, υποστηρίζοντας ότι ο αποκλειστικός θηλασμός για τόσους μήνες μπορεί τελικά να βλάψει το νήπιο, γι' αυτό δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τους τέσσερις μήνες το πολύ και ο απογαλακτισμός να ξεκινά αρκετά πριν από το εξάμηνο. 

Π. Μανδραβέλης: "Κι όμως υπάρχει ελπίς..."

Οσοι παρακολούθησαν Παρασκευή και Σάββατο διαδικτυακά το συνέδριο της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) πρέπει να απογοητεύτηκαν. Ο κανόνας ήταν κενές ρητορείες που δεν προτείνουν λύσεις στα προβλήματα, αλλά γκρεμίζουν την ελπίδα ότι από τους ex officio εγγράμματους μπορεί να πυροδοτηθεί η προκοπή σ’ αυτόν τον τόπο. Στον σωρό όμως των αριστερίστικων ανοησιών (κάποιος πρότεινε «δυναμική συμπαράσταση» στους αγώνες των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, δηλαδή να κλείσουν τα πανεπιστήμια για να μπορούν να παίρνουν πάνω από 4.000 ευρώ οι οδηγοί του ΗΣΑΠ) υπήρξαν και ομιλίες-διαμάντια. Μία από αυτές ήταν του επίκουρου καθηγητή στο Οικονομικό πανεπιστήμιο κ. Μάνου Ματσαγγάνη.

Παιδιά και άσκηση

Στο πλαίσιο του υγιούς τρόπου ζωής των παιδιών, άλλη μία σημαντική παράμετρος υγείας είναι και η σωματική δραστηριότητα.

Είναι εξαιρετικής σημασίας η ενασχόληση του παιδιού με κινητικές δραστηριότητες και αθλοπαιδιές, σε ερασιτεχνικό επίπεδο, χωρίς το άγχος και την πίεση για διάκριση.

Το μίξερ παίζει...μουσική!

Παιχνίδια, ηλεκτρονικά μέσα, παλιοί δίσκοι βινυλίου, ηλεκτρικές σκούπες, μίξερ και, γενικά, ο,τιδήποτε μπορεί να παράξει ήχο θα χρησιμοποιήσουν τα παιδιά που θα λάβουν μέρος στο εργαστήριο των Staalplat Soundsystem προκειμένου να κατασκευάσουν πρωτότυπα μουσικά όργανα. Το αποτέλεσμα του εν λόγω εργαστηρίου - όπου θα χρησιμοποιηθούν τα όργανα που έφτιαξαν τα παιδιά στην διάρκεια της ίδιας ημέρας- θα παρουσιαστεί σε συναυλία στο πλαίσιο του Hertz Festival ,το οποίο θα διοργανωθεί στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου "Παρνασσός" στις 28 και 29 Ιανουαρίου.

Τα βιντεοπαιχνίδια «μπορούν να επιδεινώσουν ψυχικά προβλήματα στους εφήβους»

Τα παιδιά που «εθίζονται» στα βιντεοπαιχνίδια παρουσιάζουν ως αποτέλεσμα επιδείνωση ψυχικών προβλημάτων που προϋπάρχουν, όπως κατάθλιψη, άγχος και κοινωνική φοβία. Το συμπέρασμα προκύπτει από νέα αμερικανική μελέτη, η οποία πάντως δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους ειδικούς.

Εκδηλώσεις στο κατάστημα Public

Το Public στη στοά Χιρς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καλωσορίζει το 2011 και περιμένει μικρούς και μεγάλους, για να διασκεδάσουν μαζί. 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:
20/01/2011 19.00 Βιβλίο: Τα σακιά της Ιωάννα Καρυστιάνη
29/01/2011 13.00 Παιδικό: Μαικ ο Φασολάκης της Μαρί Κυριακού
17/02/2011 19.00 Βιβλίο: Πώς να κρυφτείς της Αμάντα Μιχαλοπούλου

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε σχολεία από τον ΟΤΕ

Ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τεχνολογικό εξοπλισμό διένειμε σε σχολεία και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ο ΟΤΕ για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Το εν λόγω πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας του ΟΤΕ, με τίτλο «Σχέση Ευθύνης», στοχεύει στο να φέρει σε επαφή κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν ανάγκες με την Κοινωνία της Πληροφορίας, με γνώμονα τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και την εξοικείωση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων με την τεχνολογία. 

Μουσείο σοκολάτας παρουσιάζει η σοκολάτα υγείας Παυλίδη

Ένα διαφορετικό μουσείο παρουσιάζει η σοκολάτα υγείας Παυλίδη, που γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια της. Στις 29 και 30 Ιανουαρίου δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να επισκεφθούν το πρωτότυπο μουσείο πίσω από το Εργοστάσιο Παυλίδη.