Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

5.000 μαθητές συμμετείχαν στα προγράμματα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων

Η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων ως μια σύγχρονη, εξωστρεφής, ανθρωποκεντρική Βιβλιοθήκη, σε ανοιχτό δίαυλο με την εκπαιδευτική κοινότητα, υλοποίησε και φέτος με συνεχή ροή και μεγάλη συμμετοχή, σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, εκπαιδευτικά προγράμματα για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Για τη σχολική χρονιά 2023 – 2024 σχεδιάστηκαν δύο εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν μέσω πλατφόρμας Webex: Το“Σιγά σιγά, μία συγγνώμη τη φορά» και«Οι μάχες που δίνουμε», και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Διαδρομές στη Βιβλιοχώρα της Ζωσιμαίας» που υλοποιήθηκε διά ζώσης. Επίσης, αξιοποιήθηκε το ήδη υπάρχον εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό…» μέσω πλατφόρμας Webex.

Τα προγράμματα παρακολούθησαν 4.783 μαθητές από 170 σχολεία.

Τα σχολεία, στην πλειοψηφία, ήταν από όλους τους νομούς της Περιφέρειας Ηπείρου. Συμμετείχαν πολλά σχολεία και από άλλους νομούς, όπως της Αττικής, Κορινθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Θεσσαλονίκης, Κρήτης κλπ. Φέτος, η Βιβλιοθήκη, βγαίνοντας από τα σύνορα της χώρας, είχε την ευκαιρία να υλοποιήσει,μέσω πλατφόρμας, για πρώτη φορά,εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ευρωπαϊκό Νηπιαγωγείο Βρυξελλών.

Εκδηλώσεις, ξεναγήσεις, και δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού πλαισίωσαν τη συνολική παρουσία της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης στο χώρο της εκπαίδευσης και στο κοινό της. Τη Βιβλιοθήκη επισκέφτηκαν 476 μαθητές/τριες από 21 σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δημιουργήθηκαν επετειακά και θεματικά αφιερώματα, σε μορφή εκπαιδευτικού βίντεο και reel. Από 1 Σεπτεμβρίου 2023 έως αρχές Ιουνίου 2024 έγιναν 6.469 προβολές στα Βίντεο που δημιουργήθηκαν και 3.833 προβολές στα Reel που αναρτήθηκαν στο λογαριασμό της Βιβλιοθήκης στο Facebook.

Στο παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης λειτούργησαν εποχικά εικαστικά εργαστήρια, ανοιχτά στο κοινό, ενώ υλοποιήθηκαν εργαστήρια για ενηλίκους με θέμα τα ψηφιακά εργαλεία στην εκπαίδευση.

Με ενθουσιασμό και σύμφωνα με τη φιλοσοφία της, η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη υπέγραψε το Νοέμβριο του 2023 Διετές Σύμφωνο Συνεργασίας και Διάδρασης με το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων. Στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας συμμετείχαν όλες οι τάξεις του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις της Βιβλιοθήκης καθώς και εκπαιδευτικοί του σχολείου σε εργαστήρια ενηλίκων.

Η «Βιβλιοθήκη Γνώσης και Συναισθημάτων» της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων εναρμονισμένη με την αξία της συμπερίληψης όλων των ατόμων στα προγράμματα και τις δράσεις της, εμπλούτισε με τη νοηματική γλώσσα τα βίντεο που δημιουργήθηκαν, συνεργάστηκε με τη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα», υλοποίησε δράση στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σωματικά Αναπήρων Παίδων (ΣΑΠ), ξενάγησε στο χώρο της Βιβλιοθήκης το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Ιωαννίνων, το 4ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνωνκαι υλοποίησε εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω πλατφόρμας Webex στο ΚΔΑΠ Τρίπολης ΑΜΕΑ.

Την περίοδο αυτή θα υλοποιηθούν στο χώρο της Βιβλιοθήκης Θερινά εργαστήρια για παιδιά, από 25 Ιουνίου μέχρι 25 Ιουλίου του 2024.

Η διεύθυνση της Βιβλιοθήκης ευχαριστεί τους εκπαιδευτικούς για τη θετική ανταπόκριση και συνεργασία τους καθώς και τους μικρούς φίλους και φίλες, τους/τις εφήβους για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα, στις εκδηλώσεις αλλά και για τα καλλιτεχνήματά τους στα εργαστήρια του παιδικού τμήματος της Βιβλιοθήκης.

Το σχεδιασμό και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δράσεων, εκδηλώσεων, ξεναγήσεων και εργαστηρίων επιμελήθηκαν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί Αρετή Λαγού ΠΕ60, Σοφία Γκέρτζου ΠΕ06 και Ελένη Καμποσιώρη ΠΕ86-ΠΕ70 με σημαντική συμβολή και των φοιτητών/τριών από το Τμήμα Πρακτικής Άσκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα zosimaialib.gr και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης.

Πηγή: neoiagones

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου