Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Ξαναδιαβάζουμε το αγαπημένο "Mockingbird"

«Ελπίζοντας ότι θα μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο» γράφει στην πρώτη σελίδα. Και αυτή η απλή φράση συνοψίζει τη φιλοσοφία του βιβλίου.

Έχοντας αφετηρία δύο σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της, η Kathryn Erskine δίνει στην αμερικάνικη παιδική και εφηβική λογοτεχνία ένα πολύ δυνατό βιβλίο, το οποίο παρουσιάζει την προσπάθεια ενός κοριτσιού με Σύνδρομο Asperger να συμφιλιωθεί με την απώλεια του αδερφού της που έπεσε νεκρός μέσα στο σχολείο του σε μακελειό που προκάλεσε οπλισμένος μαθητής.

Ελεγχοι σε καταστήματα παιχνιδιών για ελλιπή μέτρα ασφαλείας

Καταγγελίες για προβληματικά πρωτόκολλα ασφαλείας την ώρα που χιλιάδες παιδιά θα περάσουν την πόρτα των καταστημάτων παιχνιδιών μέχρι τις Απόκριες

Πέρυσι, με την πανδημία να σαρώνει την αγορά, οι απώλειες στον τζίρο Φεβρουαρίου για αλυσίδες παιχνιδιών ξεπέρασαν το 30%. Ηταν η εποχή του Τριωδίου, οι Απόκριες οι οποίες για τα καταστήματα που πουλάνε παιχνίδια αποτελούν «μάννα εξ ουρανού».

Αλλάζουν οι διαδικασίες έγκρισης προγραμμάτων από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Σε συνέχεια της ανάκλησης της έγκρισης δράσης της «Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής», η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, παρενέβη για την αλλαγή των διαδικασιών έγκρισης προγραμμάτων από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η κ. Κεραμέως ζήτησε «την άμεση τροποποίηση των διαδικασιών και την ενίσχυση του ελέγχου κατά την εξέταση και έγκριση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων, που υλοποιούνται εκτός του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος», καθώς και «την επανεξέταση του στελεχικού δυναμικού του ΙΕΠ που συμμετέχει στις διαδικασίες έγκρισης των εν λόγω προγραμμάτων».

Εφαρμογή προσβασιμότητας περιεχομένου ιστοτόπου εγκαθιστά ο ΟΑΣΘ

Εντός του Φεβρουαρίου προγραμματίζεται να λειτουργεί σε πλήρη κλίμακα η εφαρμογή προσβασιμότητας περιεχομένου ιστοτόπου που «τρέχει» πιλοτικά ο ΟΑΣΘ.

«Ο ΟΑΣΘ πλέον "Λειτουργεί Για Όλους"», υπογραμμίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, καθηγητής Γιώργος Σκόδρας, επισημαίνοντας πως «αποτελεί χρέος όλων, η προσπάθεια βελτίωσης κάθε είδους υποδομής, ώστε να υπάρχει προσβασιμότητα για τους πάντες» και υπενθυμίζοντας ότι εδώ και χρόνια ο οργανισμός παρέχει δωρεάν μετακινήσεις στα άτομα με αναπηρία.

ΔικαίωμΑ: Διαδικτυακή νομική βάση για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό και επιμόρφωση του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε αυτά

Υλοποίηση δράσης ενημέρωσης στο πλαίσιο του έργου "ΔικαίωμΑ" από τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας
Τετ, 09/02/2022 - 08:00

Η πληθώρα διάσπαρτων νόμων και κανονιστικών διατάξεων δυσκολεύει την καθημερινότητα των ατόμων με ΔΑΦ και των οικογενειών τους σχετικά με τη διεκδίκηση και την εφαρμογή των δικαιωμάτων τους. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε μία εύχρηστη διαδικτυακή νομική βάση με κωδικοποιημένη τη νομοθεσία που αφορά στα άτομα με ΔΑΦ.

Πραματέλια από την Ηλιακτίδα Α.Μ.Κ.Ε.

Πραματέλια, στη ντοπιολαλιά της Λέσβου, σημαίνει μικρά πράγματα.
Εδώ και 21 χρόνια περίπου στο χώρο της Ηλιακτίδα Α.Μ.Κ.Ε., δημιουργούνται χειροποίητες μοναδικές κατασκευές από άτομα με αναπηρία, απο τους εκπαιδευτές και τους εθελοντές μας.
Μικρά, καλαίσθητα, χειροποίητα, μοναδικά. Μια ματιά, ένα άγγιγμα αρκεί να νιώσουμε την ψυχή, τη ζεστασιά, την αισιοδοξία και την αγάπη του κάθε δημιουργού τους.

Στήριξη της εταιρείας Κωτσόβολος στους αθλητές μας ενόψει Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων

Η Κωτσόβολος, Επίσημος Χορηγός της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομάδας και Επιτροπής και Υποστηρικτής της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας, διοργάνωσε το Σάββατο (29/01/2022) μια εκδήλωση προς τιμήν των Ελλήνων αθλητών που θα συμμετέχουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Aγώνες, οι οποίοι θα διεξαχθούν στο «Πεκίνο 2022». Στην εκδήλωση με το σύνθημα “Ίδιοι στα θέλω, Ίσοι στα μπορώ” παρευρέθηκαν η αθλήτρια μας Ευαγγελία Νίκου (Αλπικό σκι) και ο αθλητής μας Κωνσταντίνος Πετράκης (Χιονοσανίδα). Ο Chief Marketing & Customer Officer, Κωνσταντίνος Σταματάκης, η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της εταιρείας Κωτσόβολος ευχήθηκαν καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα χορού για εφήβους, μέσα από το αρχαίο δράμα, με τη Μ. Καβαλλιεράτου

Επεκτείνοντας τις δράσεις και την έρευνα που ξεκίνησε στο εργαστήριο «Ancient Future Solo», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Open Plan 2021», το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου καλεί και φέτος εφήβους 14 - 17 χρονών να μελετήσουν το αρχαίο δράμα μέσα από το πρίσμα του σύγχρονου χορού και να ανακαλύψουν τη δική τους κινητική γλώσσα.

Άποψη: Αχιλλέας Ντελλής - Το βαθύτερο πρόβλημα με την εκπαίδευση

Σε μια ταινία του 1966, τον «Φόβο» του Μανουσάκη, περιγράφονται ποια είναι τα σχήματα που κυβερνούν την ψυχή ενός νεαρού, του Αγγελου, τον οποίο υποδύεται ο Αγγελος Βλάχος: η παράδοση που τον πνίγει, η οικογένεια που τον συνθλίβει και η «γραμμικότητα» του κάμπου που τον ισοπεδώνει. Η ταινία ήταν η τελευταία του Μανουσάκη –έκτοτε δεν γύρισε άλλη– γιατί αποκαλύπτοντας ποιο στοιχείο φωλιάζει σε μια εθνική ψυχή, δείχνοντας με τρόπο απαράμιλλα πρωτοποριακό τον φόβο και τους μηχανισμούς εξουσίας, κατέστη αυτόματα ένας παρίας. 

Ηράκλειο: Μαθητές δημοτικού σχολείου κοινώνησαν εν αγνοία των γονιών τους

Αναστάτωση έχει προκληθεί στο Ηράκλειο όπου μαθητές δημοτικού σχολείου μετέβησαν με τη συνοδεία δασκάλων σε εκκλησία για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών και στο τέλος κοινώνησαn, εν αγνοία των γονιών τους, εν μέσω πανδημίας.

Σύμφωνα με το τοπικό neakriti.gr οι γονείς είχαν συναινέσει εγγράφως για τον εκκλησιασμό των παιδιών δύο τμημάτων, χωρίς να αυτό να συνδέεται με τη συμμετοχή στη μετάληψη. Την εξέλιξη πληροφορήθηκαν κατόπιν «εορτής», όταν πήγαν για να παραλάβουν τα παιδιά τους στο τέλος της σχολικής ημέρας.

Εκπαίδευση: Λίγες αιτήσεις για τις θέσεις διευθυντών

Πολύ μικρό απεδείχθη τελικά το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για τις 116 θέσεις διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» κατατέθηκαν 637 αιτήσεις για το σύνολο των θέσεων, όταν προηγούμενες φορές τόσες ήταν μόνο οι αιτήσεις για τη μία βαθμίδα. Οι λόγοι του χαμηλού ενδιαφέροντος; Μάλλον ο φόρτος εργασίας και οι εξετάσεις στην ξένη γλώσσα.

Όλοι μαζί στην όπερα: Νέος κύκλος δράσεων προσβασιμότητας από την ΕΛΣ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, με γνώμονα την καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων στις παραστάσεις της, ανακοινώνει το «Όλοι μαζί στην όπερα», έναν νέο κύκλο δράσεων προσβασιμότητας.

Οι πρώτες καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής δόθηκαν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος τον περασμένο Δεκέμβριο, στην παραγωγή όπερας για όλη την οικογένεια «Τα μαγικά μαξιλάρια». Για το 2022, ο κύκλος «Όλοι μαζί στην όπερα» περιλαμβάνει την παρουσίαση του «Φάουστ» του Γκουνό στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας, καθώς και βιωματικά καλλιτεχνικά εργαστήρια για άτομα με ή χωρίς αναπηρία και εκπαιδευτικά σεμινάρια εκμάθησης μεθόδων και πρακτικών συμπερίληψης για επαγγελματίες. Ο κύκλος δράσεων «Όλοι μαζί στην όπερα» υλοποιείται με τη στήριξη της Alpha Bank.

Μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ιλίου φόρεσαν φούστες συμπαραστεκόμενοι σε τρανς συμμαθήτριά τους

Διαμαρτυρήθηκαν φορώντας φούστες και γραβάτες οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Ιλίου για τη λεκτική επίθεση που δέχτηκε από καθηγητή μία τρανς συμμαθήτριά τους.

Με τη φράση «Τα ρούχα δεν έχουν φύλο!» και αναρτήσεις στα social media απάντησαν στη φράση «ντροπή της κοινωνίας», που απηύθυνε ο καθηγητής του σχολείου σε τρανς μαθήτρια της 1ης Γυμνασίου την Τρίτη. Την Τετάρτη ήρθαν στο σχολείο ντυμένοι με φούστες και γραβάτες, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ανήρτησαν: