Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Βρέθηκε άγνωστο βιβλίο της Ένιντ Μπλάιτον: «Το τροχόσπιτο του κ.Tumpy»

Ένα αδημοσίευτο και άγνωστο έως σήμερα μυθιστόρημα της Ένιντ Μπλάιτον, της αγαπημένης συγγραφέως που σύστησε στα παιδιά τους Μυστικούς Εφτά και τους Διάσημους Πέντε, βρέθηκε στο αρχείο με τα τελευταία έργα της.
Το μυθιστόρημα «Το τροχόσπιτο του κ.Tumpy» είναι ένα βιβλίο 180 σελίδων με μία ιστορία φαντασίας με πρωταγωνιστή ένα μαγικό τροχόσπιτο.

Κυρώνεται η σύμβαση για τη «γονική ευθύνη»

Νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται διεθνής σύμβαση σχετικά με τη διεθνή δικαιοδοσία και το δίκαιο που πρέπει να εφαρμόζεται για τη γονική ευθύνη και την προστασία των παιδιών, προωθεί η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο που έδωσε χθες σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, κυρώνει διεθνή σύμβαση που καταρτίστηκε το 1996 στη Χάγη, στο πλαίσιο της βασικής μέριμνας επί σειρά ετών για την προστασία του παιδιού που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Το τραύλισμα μπορεί να οφείλεται σε γονίδια

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι το τραύλισμα είναι πιθανό να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, κάτι που μπορεί να ρίξει φως στο μυστήριο του γιατί μερικά παιδιά, κυρίως αγόρια, αρχίζουν να τραυλίζουν στα πρώτα χρόνια της ζωής τους (συνήθως τριών έως τεσσάρων ετών) και μετά, σε αντίθεση με άλλα παιδιά που είχαν ανάλογο πρόβλημα, δεν μπορούν ποτέ πια να το ξεπεράσουν. Ήδη, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τρεις μικρές γενετικές μεταλλάξεις (GNPTAB, GNPTG και NAGPA) που επηρεάζουν τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται το λόγο και οι οποίες είναι πιο συνηθισμένες σε ανθρώπους που τραυλίζουν.

Οι γονείς μιλάνε για το σεξ στους έφηβους;

Οι γονείς επιδιώκουν τη συζήτηση γύρω από το σεξ με τους εφήβους, αλλά ο φόβος των συμβουλών υψώνει «τείχη σιωπής».

Τα παιδιά μαθαίνουν πολλά για τη σεξουαλικότητα από φίλους και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά γονείς και έφηβοι συμφωνούν στο ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι η πιο σημαντική πηγή παροχής πληροφοριών σχετικά με το σεξ και τη σεξουαλικότητα. Σε μια νέα μελέτη από τη Μινεσότα των Η.Π.Α., οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 1.605 γονείς κυρίως λευκών παιδιών, σχολικής ηλικίας, θέτοντας την ερώτηση από πού νομίζουν ότι θα έπρεπε τα παιδιά να αντλούν τις πληροφορίες τους σχετικά με τη σεξουαλικότητα, λαμβάνοντας υπ' όψιν από πού ουσιαστικά ενημερώνονται για το σεξ.

Από την ηλικία των τριών ετών ενδέχεται να ανιχνεύονται οι τάσεις παραβατικότητας

Σε ηλικία τριών ετών τα περισσότερα παιδιά ονειρεύονται να γίνουν αστροναύτες ή μπαλαρίνες. Όμως σύμφωνα με ολοένα και περισσότερους επιστήμονες, ακόμη και σε αυτή την τρυφερή ηλικία ορισμένα νήπια έχουν ήδη προδιάθεση για εγκληματικότητα. Κορυφαίοι αμερικανοί εγκληματολόγοι φαίνεται να πιστεύουν ότι οι βίαιες τάσεις έχουν και βιολογική εκτός από κοινωνική βάση και ότι μπορούν να απεικονιστούν από πολύ μικρή ηλικία μέσω κάποιων ιατρικών τεστ.

Η Χιονάτη στο δικαστήριο

Ο καλός βασιλιάς, ο αυταρχικός δάσκαλος, η κακιά μάγισσα, η μοχθηρή μητριά, ο άξιος πολεμιστής, ο αγαθός παπάς.

Οι παλιοί μ' αυτά τα στερεότυπα γαλουχήθηκαν. Ομως τα κλασικά παραμύθια ασκούν ακόμα μεγάλη γοητεία στα παιδιά, αναπαράγοντας, χωρίς διάθεση αμφισβήτησης, τα κυρίαρχα μοντέλα εξουσίας. Το θέμα «Εξουσία και δύναμη στην παιδική και νεανική λογοτεχνία», που τελευταία συζητιέται έντονα διεθνώς, έχει κεντρίσει αρκετούς έλληνες μελετητές. Μια νέα έκδοση με αυτόν τον τίτλο (εκδόσεις Πατάκη), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συγκέντρωσε είκοσι δύο μελέτες.

Ημερίδα: "Αναλυτικά προγράμματα Φυσικών Επιστημών για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση"

Το Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011 διοργανώνεται ημερίδα με θέμα "Αναλυτικά προγράμματα Φυσικών Επιστημών για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση" στον Πύργο της πιαδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ. Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.