Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Χριστούγεννα Μυρίζει


Από το CD "Ασημοπράσινο Δάσος" 
Βαγγέλης Γερμανός 
στίχοι μουσική: Λέττα Βασιλείου Τίμος Παπασωκράτης

Προσβάσιμες σε όλους οι αίθουσες στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Οι εργασίες αναβάθμισης της προσβασιμότητας στις εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκαν με επίκεντρο την Προβλήτα Α΄ του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου χτυπά η καρδιά του Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια.

Πλέον, το αγαπημένο κινηματογραφικό στέκι, παρέχει ανεμπόδιστες σινεφίλ διαδρομές, όχι μόνο για τα ΑμεΑ, αλλά για όλες και όλους.

Tι πρέπει να προσέχουν οι γονείς όταν αγοράζουν παιχνίδια για τα παιδιά τους

Ενόψει της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, κατά την οποία πραγματοποιείται το 53% των αγορών σε παιχνίδια, για όλο το χρόνο, οι οργανώσεις καταναλωτών συμβουλεύουν τους καταναλωτές για το ευαίσθητο αυτό θέμα. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, την πρωτοβουλία για την αγορά-επιλογή παιχνιδιών έχουν κατά 61,7% τα παιδιά και κατά 38,3% οι μεγάλοι, αλλά επειδή η αγορά γίνεται από τους ενήλικες, το ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος σε ανακοίνωσή του αναφέρει τις παρακάτω επισημάνσεις και συμβουλές σχετικά με τις προϋποθέσεις ασφάλειας που πρέπει να πληρούν τα παιχνίδια:

Ο Αγιος Βασίλης και το... πνεύμα του

«Προς τον Αγιο Βασίλη. Ελκήθρου και Ταράνδου 6, Βόρειος Πόλος.

Αγαπημένε μου Αγιε Βασίλη, δεν ξέρω αν το γράμμα μου έχει ορθογραφικά λάθη, αλλά εγώ ένα ξέρω, ότι υπάρχεις, και φέτος την Πρωτοχρονιά θα ήθελα να μου χαρίσεις ένα αεροβόλο. [...] Το σπίτι μου είναι ισόγειο και δεν έχει τζάκι, αλλά όλα διορθώνονται γιατί έχει σόμπα και καλοριφέρ. Δεν ξέρω αν θα χωρέσεις, αλλά γι’ αυτό σου ζήτησα αυτό το δώρο (γιατί) χωράει από τους σωλήνες».

Παιδί: Πώς θα ενισχύσετε τη δημιουργικότητά του

Τα παιδιά έχουν ανεξάντλητες δυνατότητες και η συμβολή των γονέων στην ανάπτυξή τους είναι καθοριστικής σημασίας, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Νέα βρετανική έρευνα υποστηρίζει ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούν πολύ τα χέρια τους είναι περισσότερο ευρηματικά και σκέφτονται πιο πρωτότυπες ιδέες, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους, που αξιοποιούν λιγότερο τα χέρια τους.

Τρομάζει η επιδημία του μπούλινγκ στα ελληνικά σχολεία

Χίλια έως 2.000 νέα περιστατικά βίας με θύτες ή θύματα ανήλικους στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο οι αρχές, προσδίδοντας ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις στο φαινόμενο. Σήμερα στη χώρα τα περιστατικά βίας με ανήλικους φτάνουν τα 18.000, αριθμός που τρομάζει την κοινωνία. Σ’ αυτά, με μορφή χιονοστιβάδας, αυξάνονται τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού (bullying).

Αστυνομοφοβικό παιδί- Ενας επίκτητος φόβος

Απόγευμα καθημερινής ημέρας με την αγορά της πόλης ανοιχτή. Μια μονάδα της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έχει σταματήσει σε πεζόδρομο, που εκείνη την στιγμή σφύζει από κόσμο, μικρούς και μεγάλους. Κάποια στιγμή περνά από μπροστά τους μια μητέρα με τον μικρό της γιο.

Παιδιά με ιδιαίτερα χαρίσματα και ιδιαίτερες δυσκολίες

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο ή παράδοξο το να υπάρχουν παιδιά με ιδιαίτερα χαρίσματα και ταυτόχρονα να έχουν κάποια μειονεξία ή ειδική δυσκολία, δεν παύει όμως να είναι γεγονός. Γενικά η ευφυΐα, η νοητική ικανότητα, οι δεξιότητες, τα ταλέντα ή οι ικανότητες είναι νοητικές λειτουργίες ανεξάρτητες από αισθητηριακές ή κινητικές, για παράδειγμα, δυσλειτουργίες που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Στην εκπαιδευτική διαδικασία συχνά ένα χαρισματικό παιδί μπορεί πολύ εύκολα να έχει κακές σχολικές επιδόσεις, όταν το μάθημα του προκαλεί ανία, επειδή μπορεί να στερείται πρωτοτυπίας ή το γνωστικό αντικείμενο του είναι πολύ εύκολο, άρα και βαρετό. Ένα τέτοιο παιδί μπορεί επίσης να απομονωθεί από τους συνομηλίκους επειδή δεν αντέχει να συνεργασθεί, να παίξει ή ακόμα και να συνομιλήσει με λιγότερο έξυπνα ή ταλαντούχα παιδιά.

Λάρισα: Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής για παιδιά στο Μύλο του Παππά

Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής για παιδιά διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Λάρισα, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών, από τις Ελίκη Διαμαντούλη και Αθηνά Φουστέρη (αρχιτέκτονες ΠΘ), την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016 από 17:00-21:00 στο Μύλο του Παππά.

Στις γειτονιές ανοίγουν σχολεία της Θεσσαλονίκης

Στις τοπικές κοινωνίες ως χώροι πολιτισμού και δημιουργικότητας πρόκειται να ανοίξουν έξι σχολεία στο κέντρο αλλά και στις περιφερειακές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Την πρωτοβουλία για την υλοποίηση αυτού του πιλοτικού προγράμματος, το οποίο τιτλοφορείται «Ανοιχτό σχολείο στη γειτονιά», ανέλαβε ο κεντρικός δήμος σε συνεργασία με τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης και τους διευθυντές των έξι δημοτικών σχολείων που σε αυτή τη φάση θα συμμετάσχουν στη δράση.