Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά με αυτισμό: Στρατηγικές για επιτυχία στην οδοντιατρική καρέκλα.

Τα παιδιά με αυτισμό υποφέρουν συχνότερα από τα νευροτυπικά παιδιά από προβλήματα στοματικής υγείας όπως τερηδόνα, ασθένειες των ούλων και οδοντικές βλάβες.

Ρώτησα τον οικογενειακό μας οδοντίατρο γιατί συμβαίνει αυτό και μου εξήγησε ότι πολλά αυτιστικά παιδιά έχουν αισθητηριακές ευαισθησίες που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την τήρηση ενός καλού προγράμματος στοματικής υγιεινής.

Θα γίνει ο Τζον ΜακΦόλ ο πρώτος αστροναύτης με αναπηρία;

Οταν ένας συνάδελφός του έστειλε στον παραολυμπιονίκη, Τζον ΜακΦόλ, μια αγγελία απασχόλησης για επίδοξους αστροναύτες, η αντίδρασή του ήταν άμεση – «θα ήταν απίθανο να πάω στο Διάστημα», σκέφτηκε. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, προϋπόθετε μια πρωτιά στα χρονικά της εξερεύνησης του Διαστήματος, που δεν έχει συμβεί στα 60 χρόνια της ιστορίας της. 

Οθόνες: Πόση ώρα επιτρέπεται να βλέπει ένα 5χρονο – Ποιο είναι το κατάλληλο περιεχόμενο

Τις τελευταίες δεκαετίες, σημειώνεται μια ραγδαία αύξηση της χρήσης οθονών από τα παιδιά όλων των ηλικιών. Η είσοδος της τεχνολογίας στη ζωή μας και η γενικευμένη χρήση των ψηφιακών μέσων, έχει οδηγήσει τη σημερινή γενιά παιδιών στην πρώτη που μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον με ψηφιακά μέσα από την γέννηση. Ποιες όμως θα μπορούσαν να είναι οι επιπτώσεις της χρήσης οθονών στην ανάπτυξη των βρεφών και των νηπίων; Μπορεί να γίνει λόγος μόνο για τις αρνητικές επιπτώσεις ή πρέπει να δοθεί χώρος και για τις θετικές;

Ισχυρό φάρμακο το γέλιο - Τι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν 10' με 15' λεπτά συνεχούς γέλιου

Μια σειρά ευεργετικών αλλαγών στον ανθρώπινο οργανισμό πυροδοτούν δέκα με δεκαπέντε λεπτά συνεχούς γέλιου: αρχικά ενεργοποιείται η αύξηση των επιπέδων των ορμονών της ευτυχίας, όπως αυτές αποκαλούνται (της ντοπαμίνης, της ωκυτοκίνης, της σεροτονίνης και των ενδορφινών), ενώ παράλληλα μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών του στρες (της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης). Παράλληλα βελτιώνεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς και εντείνεται η παραγωγή της αυξητικής ορμόνης στον άνθρωπο ακόμη και κατά 87%, γεγονός που επηρεάζει θετικά τα οστά, τους μυς και τον μεταβολισμό του λίπους και του σακχάρου. Επιπλέον, τα πνευμόνια αποβάλλουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από το εσωτερικό τους, επιτρέποντας την είσοδο νέου οξυγόνου.

Εκδήλωση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Οπτική Αναπηρία από την Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών

Στα πλαίσια της 15ης Οκτώβρη, Διεθνούς Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού, η Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών διοργανώνει Εκδήλωση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Οπτική Αναπηρία, η οποία θα διεξαχθεί την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024 υπό την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, Βασιλέως Γεωργίου Α΄ 1, στην Αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» και τον προαύλιο χώρο της, κατά τις ώρες 10.00-14.00. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει βιωματικές διαδρομές με κλειστά μάτια και λευκό μπαστούνι, τεχνικές συνοδείας, ενημέρωση για τους σκύλους-οδηγούς, παρουσίαση παραολυμπιακών αθλημάτων και επιτραπέζιων παιχνιδιών, γνωριμία με τη γραφή braille και τα τεχνικά βοηθήματα.

Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων

Η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων (Child & Adolescent Mental Health Initiative - CAMHI) ξεκίνησε να υλοποιείται στις αρχές του 2021, με στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση της παρεχόμενης φροντίδας ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους, καθώς και στην ενδυνάμωση των υποδομών για την πρόληψη, την αξιολόγηση και τη θεραπεία παιδιών και εφήβων με ανάγκες ψυχικής υγείας στην Ελλάδα.

Το 1/3 των πολιτών με αναπηρία στην Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στην υγεία - στοιχεία Eurostat

Με την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι ζωές των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες και με σπάνιες παθήσεις κινδυνεύουν- Η Υγεία στο επίκεντρο της φετινής 3ης Δεκέμβρη, Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Στη Θεσσαλονίκη για να διαμαρτυρηθούν οι μαθητές από τη Συκιά, που ακόμα κάνουν... δίωρα μαθήματα

Μέχρι τη Θεσσαλονίκη έφτασαν για να διαμαρτυρηθούν οι μαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές από τη δημοτική ενότητα της Τορώνης Χαλκιδικής αφού εδώ και έναν μήνα που τα σχολεία είναι ανοικτά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

Θεσσαλονίκη: Γυναίκα κατέγραφε με το κινητό της γονείς με προβλήματα όρασης και τα ανήλικα παιδιά τους

Σε συνολική φυλάκιση 11 μηνών, με 3ετή αναστολή, καταδικάστηκε από Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης μία γυναίκα, επειδή κατέγραφε με το κινητό της τηλέφωνο μία οικογένεια που ζούσε σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα, το οποίο γειτνίαζε με το πατρικό της σπίτι.

4η Πανελλήνια Διημερίδα Νευροανατομίας

Η NeuroTeam διοργανώνει την 4η Πανελλήνια Διημερίδα Νευροανατομίας, με θέμα: «Διεπαφές Εγκεφάλου-Μηχανής: Η Νευροανατομική Βάση των Συσκευών Διασύνδεσης του Ανθρώπινου Νευρικού Συστήματος με Υπολογιστή για Ιατρικούς Σκοπούς»