Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Εγκληματολογική ανάγνωση σε εγχειρίδια του Δημοτικού Σχολείου

Πρόκειται για εργασία της Μαρούσας Απειρανθίτου,Κοινωνικής Λειτουργού ΕΚΚΝ Αυλώνα, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (έτους 2007) "Σπουδές στην Εκπαίδευση" του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Θεματικής Ενότητας ΕΚΠ 51: "Εκπαιδευτική έρευνα στην πράξη" υπό την επίβλεψη του Καθηγητή-Συμβούλου Παναγιώτη Παπακωνσταντίνου (Καθηγητή Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο τμήμα ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων). Μπορείτε να τη διαβάσετε στο theartofcrime.gr απ' όπου και τα αποσπάσματα.

Στην εποχή μας είναι έντονη η ανασφάλεια μεγάλης μερίδας του κοινού που φοβάται πιθανή θυματοποίηση από εγκληματικές ενέργειες. Ο «φόβος του εγκλήματος» συχνά είναι δυσανάλογος προς τους δείκτες εγκληματικότητας μιας περιοχής, ωστόσο επηρεάζει τη γενικότερη στάση των πολιτών απέναντι στο εγκληματικό φαινόμενο και την τιμωρητική τους διάθεση προς τους δράστες (Ζαραφωνίτου, 2000, σελ.491,493,500). Επιπλέον, έχει «νομιμοποιήσει» σε κάποιες χώρες την αυστηρότητα στην μεταχείριση των παραβατών (Μαγγανάς, 1999, σελ.16-22) και τη γενικευμένη χρήση κατασταλτικών μέτρων (Μαγγανάς, 2004, σελ.37-66).

Ηχητικά ναρκωτικά

Ναρκωτικά με τη μορφή ήχου κυκλοφορούν πλέον στο διαδίκτυο. Πρόκειται για αρχεία, τα οποία αφού ο χρήστης «κατεβάσει» από το Ίντερνετ, τα αποσυμπιέζει με ειδικό πρόγραμμα και τα ακούει μέσω ακουστικών.
Λόγω του διαφορετικού κύματος συχνότητας προκαλούν αντιδράσεις που μοιάζουν με αυτές που προκαλούν το αλκοόλ, η μαριχουάνα, τα χάπια έκταση, το Lsd και η κοκαΐνη.
Η τιμή τους κυμαίνεται από 2,5 έως 200 δολάρια.
Η επίδραση των ηχητικών ναρκωτικών σταματά με το που σταματήσει ο ήχος, ωστόσο οι νευροψυχολόγοι επισημαίνουν ότι μπορεί να προκαλέσουν βλάβες μη αναστρέψιμες, όπως διαταραχή στον ύπνο και φοβικές καταστάσεις.
Δείτε το σχετικό βίντεο
Πηγή: ΣΚΑΪ

10 τρόποι προστασίας από τις τροφικές δηλητηριάσεις

Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι πολύ συνηθισμένες το καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την αλλοίωση των τροφίμων, αλλά και τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων όπως ο σταφυλόκοκκος, η σαλμονέλα, το εντεροβακτήριο, το κλωστρίδιο και η λιστέρια, που ευθύνονται για τα περισσότερα κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων.

Παιδική φωτογραφία και αθωότητα

Η παιδική αθωότητα ανάλογα με τη ματιά κάθε φωτογράφου

Η μητέρα μου ήταν σπουδαία με τις φωτογραφίες. Κάστρα στην άμμο, σβήσιμο κεριών στην τούρτα των γενεθλίων, ένα καινούργιο φόρεμα για πάρτι: κανένα γεγονός των παιδικών μου χρόνων δεν ήταν τόσο ασήμαντο που να μην αξίζει μια προσεκτικά επιλεγμένη θέση στα άλμπουμ της. Σαν ανήσυχο κοριτσάκι και ντροπαλή έφηβος, έβρισκα την προσήλωσή της στη φωτογραφική μηχανή βαρετή και, αργότερα, ενοχλητική. Τώρα καταλαβαίνω καλύτερα εκείνη την εμμονή της να αιχμαλωτίζει τις εικόνες: πόσο φωτογενή είναι τα παιδιά που αγαπάς, πόσο απίστευτο είναι που δεν θα υπάρξει ποτέ άλλη στιγμή στην ανάπτυξή τους ακριβώς όμοια με τούτη δω.