Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Πόσα πράγματα μπορεί να μάθει κανείς στην κουζίνα!

Σκεφτήκατε ότι ένα απλό μαγείρεμα μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό και πολύ ωφέλιμο για εσάς και τα παιδιά σας; Αλήθεια, πόσα πράγματα μπορεί να μάθει κανείς με μισή ώρα στην κουζίνα;

- Εξάσκηση σε μαθηματικές έννοιες (Διαβάστε περισσότερες ιδέες εδώ)

- Εξάσκηση στη γεωγραφία (Δείτε μερικές ιδέες εδώ)

- Επαφή με έννοιες των φυσικών επιστημών πχ τήξη, πήξη, σημείο βρασμού, οξέα/άλατα, διαλυτότητα κτλ

- Το παιδί μαθαίνει να εργάζεται με τάξη και οργάνωση, ακολουθώντας τις οδηγίες που του δίνονται με τη σειρά.

«Πρωταθλητές» στον τζόγο και το αλκοόλ οι Έλληνες μαθητές

Οι έφηβοι στην Ελλάδα μείωσαν το κάπνισμα, παρ’ ότι βρίσκουν εύκολα τσιγάρα, αλλά αύξησαν το αλκοόλ, που το ξεκινούν ακόμη και από τα 13 τους χρόνια. Δεν προτιμούν -όσο οι συνομήλικοί τους Ευρωπαίοι- τις παράνομες ουσίες, αλλά είναι πρωταθλητές στον τζόγο, καθώς διπλάσιοι Έλληνες μαθητές δηλώνουν ότι έχουν στοιχηματίσει στο διαδίκτυο ή σε άλλους χώρους, σε σχέση με παιδιά ίδιας ηλικίας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη και σύνδρομο Tourette στα παιδιά

Παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν σύνδρομο Tourette και άλλα χρόνια τικ, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 73.000 γεννήσεων στη Δανία και ανακάλυψαν ότι παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν τουλάχιστον 10 τσιγάρα την ημέρα στην εγκυμοσύνη είχαν 66% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχής χρονίων τικ.

Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 βοηθάνε τους μαθητές στο σχολείο

Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα μπορούν να βελτιώσουν τις ικανότητες ανάγνωσης των μαθητών του Δημοτικού, σύμφωνα με μια νέα μικρή σουηδική επιστημονική έρευνα, την πρώτη του είδους της που ήταν τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με ψευδοφάρμακο και διπλά «τυφλή». Η βελτίωση φαίνεται να είναι πιο έντονη στα παιδιά με προβλήματα συγκέντρωσης και προσοχής.

Άποψη: Κ. Βίδος "Τα παιδία δεν παίζει"

Σε πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό έτυχε να βρεθώ σε μία υπερμοντέρνα βιβλιοθήκη: «κέλυφος» που έμοιαζε με γλυπτό (έργο σπουδαίας αρχιτεκτονικής ομάδας) και εντός, περιβάλλον που παρέπεμπε σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσε ο (τεράστιος) τομέας για τα παιδιά. Χρωματιστές πολυθρόνες, ξαπλώστρες και αιώρες, κατασκευές που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως καθίσματα αλλά και ως παιχνίδια όπου οι μικροί επισκέπτες σκαρφάλωναν, ίππευαν, έκαναν κούνια.

«Πάνω από ένα δισ. άνθρωποι απόφοιτοι μόνο του Δημοτικού το 2030»



Για μελανά σημεία στον μελλοντικό χάρτη της εκπαίδευσης κάνει λόγο η UNICEF. Πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ενήλικες δεν θα έχουν άλλη εκπαίδευση πέραν εκείνης του δημοτικού σχολείου το 2030, αποκαλύπτειέκθεση της Διεθνούς Επιτροπής για τη Χρηματοδότηση Ευκαιριών για την Παγκόσμια Εκπαίδευση. 

Ένας «Πα-τέρας» χωρίς το «Πα» και άλλα τινά

Άρχισε, πριν μερικές μέρες, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη του παιδοκτόνου ο οποίος, πέρσι δολοφόνησε και «εξαφάνισε» με φρικιαστικό τρόπο κάθε ίχνος από το σώμα της άτυχης κορούλας του, της τετράχρονης Αννυς.

Όταν το φαγητό πέσει στο πάτωμα πιάνει σχεδόν αμέσως μικρόβια

Είναι μύθος η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι αν κάτι φαγώσιμο πέσει στο πάτωμα, πιάνει μικρόβια μόνο αφότου έχουν περάσει πέντε δευτερόλεπτα. Στην πραγματικότητα, η τροφή μπορεί να μολυνθεί σχεδόν αμέσως, άσχετα με το πόσο γρήγορα θα το σηκώσει κανείς, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Tέλος στον καθολικό αντιφυματικό εμβολιασμό παιδιών

Την κατάργηση του καθολικού αντιφυματικού εμβολιασμού στα παιδιά της Α΄ τάξης του Δημοτικού αποφάσισε το υπουργείο Υγείας που, ωστόσο, συστήνει τον εμβολιασμό κατά της φυματίωσης σε νεογνά και παιδιά που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, όπως παιδιά μεταναστών ή τσιγγανόπουλα με κακές συνθήκες διαβίωσης.

Πρόγραμμα ποδοσφαίρου για παιδιά στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων

H Οργάνωση ΓΗ, μαζί με το UEFA Foundation For Children, υλοποιεί πρόγραμμα ποδοσφαίρου για παιδιά στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων Αττικής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «με κοινή γλώσσα το ποδόσφαιρο η Οργάνωση ΓΗ βοηθά τα παιδιά να αποκαταστήσουν ψυχικά τραύματα του πολέμου, να αποκτήσουν ξανά το χαμόγελό τους και να εξοικειωθούν με την τοπική κοινωνία.»

Η «ΣΥΖΩΗ» διοργανώνει τον 2ο ΣΥΖΑΘΛΟ 2016

Η «ΣΥΖΩΗ» διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη τον «2ο ΣΥΖΑΘΛΟ 2016», ένα μεγάλο αγώνα βουνού με τρεις διαδρομές 27 χλμ, 14,5 χλμ και 5,4 χλμ για διαφορετικές απαιτήσεις.Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής 30 Οκτωβρίου 2016 στο πανέμορφο δάσος του σέιχ σου στη Θεσσαλονίκη. Η εκκίνηση και ο τερματισμός θα πραγματοποιηθούν στο χώρο που βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Βασιλείου στο σέιχ σου.

Στη Λάρισα στούντιο παραγωγής βιβλίων για άτομα με αναπηρία όρασης

Για τους περισσότερους το να διαβάσουν ένα βιβλίο ή να μελετήσουν ένα επιστημονικό σύγγραμμα- ιδιαίτερα αν πρόκειται για φοιτητές- είναι αυτονόητο.

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο και στην περίπτωση των ατόμων με αναπηρία όρασης, όπως είναι ο νέος όρος για τους τυφλούς. Τα βιβλία σε σύστημα ανάγνωσης Μπρέηλ, με την αφή ή ακόμη και τα ηχογραφημένα βιβλία σε μορφή cd , usb ή ακόμη και σε κασέτες είναι πολύ περιορισμένα. Ειδικά σε ότι αφορά τα επιστημονικά συγγράμματα σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το CineDoc ξεκινά με την ιστορία πέντε παιδιών προσφύγων και τη προσπάθειά τους να χτίσουν μια νέα ζωή

Η καινούργια σεζόν του CineDoc 2016-17 ξεκινά με μια ειδική προβολή του βραβευμένου δανέζικου ντοκιμαντέρ At Home in the World. Σε σκηνοθεσία τουAndreas Koefoed, η ταινία είναι μια απεικόνιση της καθημερινότητας πέντε παιδιών προσφύγων σε ένα σχολείο του Ερυθρού Σταυρού της Δανίας.

Το multiculti ελληνικό σχολείο

Ενόχλησε το υπουργείο Παιδείας η λέξη «πολτοποίηση» των Φυσικών Επιστημών στο ρεπορτάζ στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, μετά την ανακοίνωση από τον υπουργό Νίκο Φίλη για σχέδιο ενοποίησης των ειδικοτήτων των φυσικών, των χημικών, των βιολόγων. Σαφώς, μία πιο ουδέτερη λέξη –πιθανόν, ενοποίηση– θα ήταν βολική πολιτικά.

Δύο Έλληνες στο 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκοποβολής Κωφών

Παναγιωτούλης Ανδρέας και Εξαρχάκος Κων/νος συμμετείχαν στο 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκοποβολής Κωφών στη Ρωσία

Το βάπτισμα του πυρός πήραν δύο σκοπευτές που ανήκουν στη δύναμη του Α.Ο.Μ. Νίκανδρος, ο Παναγιωτούλης Ανδρέας και ο Εξαρχάκος Κων/νος, οι οποίοι έλαβαν μέρος στο 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκοποβολής Κωφών εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων Πολιτική Παιδεία και Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών στο Ημερήσιο και Εσπερινό ΓΕΛ για το σχολικό έτος 2016-17