Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Για τα παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού, η αλλαγή της ώρας είναι πηγή άγχους.

Αϊόβα – Πριν o μαθητής της Γ’ τάξης Shellten Brown φτάσει στο σχολείο, οι δάσκαλοί τους στο Viola Gibson Δημοτικό Σχολείο έχουν προγραμματίσει ήδη κάθε λεπτό της μέρας του – από την πρωινή του ρουτίνα μέχρι τα μαθήματα ανάγνωσης και το πότε θα πάει στην τουαλέτα. Η προσκόλληση σε ένα προβλέψιμο πρόγραμμα προσφέρει ανακούφιση και ασφάλεια στον Shellten αλλά και σε πολλά άλλα παιδιά στο φάσμα του Αυτισμού. H μετάβαση στη θερινή ώρα- η οποία θα γίνει την Κυριακή- μπορεί να βγάλει τα παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού από το πρόγραμμά τους, προειδοποιούν εκπαιδευτικοί και παιδίατροι. Μολονότι αυτή η ώρα που χάνεται με την αλλαγή των ρολογιών μπορεί να προκαλέσει μικρή ενόχληση σε πολλούς, τα άτομα στο Φάσμα του Αυτισμού μπορεί να χρειαστούν ακόμα και εβδομάδες για να προσαρμοστούν.

Μελέτη αποκαλύπτει τι συμβαίνει στον εφηβικό εγκέφαλο

Τις δομικές και λειτουργικές αλλαγές που συμβαίνουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της εφηβείας αναδεικνύει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences

Αρκετές μελέτες στο παρελθόν έχουν εξετάσει τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου στους νέους, αλλά ποτέ έως τώρα δεν είχαν συσχετισθεί τόσο στενά οι απεικονίσεις του εγκεφάλου με τις βιολογικές διαδικασίες που καθοδηγούν την ανάπτυξη των εγκεφαλικών δικτύων. 

«Διαστημικές υποτροφίες» για μαθητές με προβλήματα όρασης

Συνεχίζεται το πρόγραμμα υποτροφιών «Lighthouse Visions» για μαθητές και μαθήτριες απ’ όλο τον κόσμο με προβλήματα όρασης, σε συνεργασία του Ιδρύματος Ευγενίδου με τη Θεματική Κατασκήνωση Διαστήματος για μαθητές και μαθήτριες με προβλήματα όρασης «SCIVIS» (Space Camp for Interested Visually Impaired Students) και το Ίδρυμα Saint Louis Lighthouse for the Blind.

Η τέχνη δεν είναι προνόμιο του homo erectus

Πόσο συχνά βλέπουμε ανάπηρους καλλιτέχνες στο θεατρικό σανίδι; Μπορείς να είσαι και κωφός και σινεφίλ ή η πρόσβαση στο σινεμά για έναν άνθρωπο με αναπηρία είναι ένα όνειρο χωρίς αντίκρισμα; Γιατί στη λογοτεχνία η κακότητα του χαρακτήρα προσδίδεται από μια βλάβη στο σώμα; Η τέχνη και η αναπηρία αποτελούν δύο έννοιες που στη συνείδηση πολλών ανθρώπων δε συνορεύουν, είναι αντικρουόμενες. Κι όμως, η αναπηρία αποτελεί κομμάτι της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και πολλοί ανάπηροι/-ες ακτιβιστές καλλιτέχνες είναι στις επάλξεις, διεκδικώντας την ύπαρξή τους στην τέχνη. Με αφορμή τη δικαίωση της 9ης Φεβρουαρίου, το TPP συνομίλησε με τον Αντώνη Ρέλλα, ανάπηρο ακτιβιστή, σκηνοθέτη και μέλος της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη στην Τζένη Τσιροπούλου

Γιατί χάνουν το σχολείο τους μαθήτριες στη Βρετανία;

Τριτοκοσμικά φαινόμενα στη Βρετανία όπου μαθήτριες από φτωχές οικογένειες δεν πηγαίνουν στο σχολείο μία εβδομάδα τον μήνα, γιατί δεν έχουν χρήματα να προμηθευτούνσερβιέτες, με αποτέλεσμα οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, να στρέφουν τώρα τη χρηματοδότηση στην πατρίδα τους.
Σύμφωνα με τον Independent, το φαινόμενο έγινε γνωστό όταν μία αστυνομικός που εργάζεται σε σχολείο στο Leeds, διαπίστωσε πως πολλά κορίτσια δεν πήγαιναν σχολείο γιατί δεν είχαν χρήματα για τέτοια είδη προσωπικής υγιεινής.

Ολη... η Ιταλία συζητά για την ανάρτηση των φωτογραφιών εφήβου-θύματος επίθεσης

Κύριο θέμα της ιταλικής επικαιρότητας αποτελεί η απόφαση των γονέων 13χρονου να αναρτήσουν στο Facebook φωτογραφίες του γιου τους μετά από επίθεση που δέχθηκε από συνομήλικούς του. 

Ο έφηβος ζει σε περιοχή κοντά στη Νάπολη και ο πατέρας του, αφού κατήγγειλε το γεγονός στους καραμπινιέρους, αμέσως μετά ανάρτησε στο Διαδίκτυο τις φωτογραφίες του γιου του με μώλωπες στο πρόσωπο. 

5ο Spring Bazaar των Φίλων της Μέριμνας Θεσσαλονίκης (08-09.04.2017)

To καθιερωμένο Spring Bazaar των Φίλων της Μέριμνας Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στις 8 & 9 Απριλίου, στην Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

ReChen: Μια νεοφυής επιχείρηση από 17χρόνους επιχειρηματίες ανακυκλώνει και επαναχρησιμοποιεί πώματα κρασιού από φελλό σε σουβέρ, πυροστάτες δημιουργώντας επιστρώσεις εδάφους.

ReChen συμμετέχει στο πρόγραμμα Επιχειρήσεις Νέων του Junior Achievement

Η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση πωμάτων μπουκαλιών κρασιού από φελλό είναι μια εξαιρετική πράσινη ιδέα που απελευθερώνει τη δημιουργικότητά σας, προσθέτοντας άνεση και ομορφιά σε οικολογικά σπίτια. Η ομάδα της ReChen θέλει να βοηθήσει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα παγκοσμίως πέρα ​​από ουδέτερο αλλά σε αρνητικό και ως πρωτοβουλία ανακύκλωσης για την μείωση του άνθρακα, έχουμε μια συνεχή δέσμευση και υποχρέωση για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το σύνδρομο «Billy Elliot» στις πανελλαδικές εξετάσεις

Στην Αγγλία του 1984 και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων, ο 11χρονος Μπίλι αντί να προπονείται στην πυγμαχία κάνει μαθήματα μπαλέτου στα κρυφά. Η κλίση του στον χορό παρεξηγείται από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον εξαιτίας της επικρατούσας κουλτούρας. Ομως χάρη στην επιμονή και στη μεγάλη αγάπη του για τον χορό ο μικρός Μπίλι καταφέρνει στο τέλος να θριαμβεύσει.

Τα παιδιά αφηγούνται ιαπωνικό θρύλο με αφορμή την Ημέρα Αφήγησης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20/3), τα παιδιά αφηγούνται στη Ραδιοτηλεόραση, με τον ιδιαίτερο δικό τους τρόπο και τη φαντασία τους, αγαπημένα λαϊκά παραμύθια, μύθους και θρύλους από κάθε σημείο του κόσμου, που σώζονται έως και σήμερα, μέσω του προφορικού λόγου. 

Η Σοφία, ο Φώτης και η Μαγδαληνή, μαθητές της Α΄Γυμνασίου, αφηγούνται με τον δικό τους τρόπο έναν ιαπωνικό θρύλο για τον λαγό.

O νέος χαρακτήρας του Sesame Street είναι ένα κορίτσι με αυτισμό

Μια από τις πιο αγαπημένες παιδικές σειρές στις ΗΠΑ με συνεχή παρουσία από το 1969, το Sesame Street, θα παρουσιάσει τον Απρίλιο έναν καινούριο μέλος των Muppet, την Τζούλια, ένα κοριτσάκι με αυτισμό. 

Η μικρή Τζούλια έχει εκφραστικά μάτια, πλατύ χαμόγελο και πορτοκαλί μαλλιά και η δημιουργία του χαρακτήρα της στοχεύει στην εξάλειψη του στίγματος που υπάρχει στην αμερικανική κοινωνία σχετικά με τον αυτισμό. Σύμφωνα με το BBC η συγκεκριμένη διάγνωση αφορά 1 στα 68 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Θέλουμε οι γονείς να συνειδητοποιήσουν ότι το παιδί με αυτισμό δεν είναι ένα άβολο θέμα» λένε οι παραγωγοί της σειράς.