Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Γιατί τα λιγότερα παιχνίδια θα ωφελήσουν τα παιδιά σας.

“The potential possibilities of any child are the most intriguing and stimulating in all creation” Ray L. Wilbur.

Τα παιχνίδια δεν είναι απλώς αντικείμενα με τα οποία παίζουμε. Τα παιχνίδια δίνουν μορφή στα δομικά στοιχεία για το μέλλον των παιδιών μας. Διδάσκουν στα παιδιά μας για τον κόσμο και για τα ίδια. Στέλνουν μηνύματα και επικοινωνούν αξίες. Και έτσι, οι σκεπτόμενοι γονείς σκέφτονται τι βάσεις δίνουν στα παιδιά τους με τα παιχνίδια που τους προσφέρουν. 

Πρόσωπο: Μαρία Χουρδάκη

«Μέσα στην οικογενειακή ομάδα βρίσκουμε τις ρίζες του νέου ανθρώπου, τις ποτίζουμε με λαχτάρα, με την επιστήμη, με ευθύνη και θωρακίζουμε. το αυριανό… ενήλικο άτομο με ψυχική υγεία με δύναμη για ν’ αντιμετωπίσει θαρρετά τις δυσκολίες της ζωής με τις αναγκαίες θετικές επιλογές του»

Ήταν μια σημαντική γυναίκα η Μαρία Χουρδάκη που ο ερευνητής δεν ξέρει από ποιο σημείο ν’ αναδείξει την προσωπικότητά της . Πρωτοπόρος σε προσπάθειες, με επίκεντρο τον άνθρωπο, που εξελίχθηκαν σε θεσμό, ταγός σε παιδαγωγικές μεθόδους που άνοιξαν νέους δρόμους στην εκπαιδευτική κοινότητα, υπέρμαχος της ειρήνης, η εκλεκτή Ρεθεμνιώτισσα διέγραψε μια λαμπρή τροχιά στην επίγεια πορεία της που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα. Ήταν από τις πρώτες ψυχολόγους στην Ελλάδα κι εκείνη που πρωτοστάτησε στην οργάνωση του πρώτου αυτόνομου τμήματος ψυχολογίας, το 1987,που έγινε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Πανελλαδικές: Τι να προσέξουν τα παιδιά - Το άγχος, ο ύπνος, η διατροφή, η ημέρα της εξέτασης

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ξεκινούν σε λίγες μέρες. Οι τελευταίες μέρες κυλούν συνήθως δύσκολα, καθώς το άγχος και η αγωνία για την έκβαση των εξετάσεων μεγαλώνει, όσο ο χρόνος για τις εξετάσεις λιγοστεύει. Το άγχος δεν είναι εύκολο να εξαφανιστεί, αλλά μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο. Ας δούμε μερικές απλές οδηγίες.

Τα μικρά παιδιά κρίνουν τους άλλους με βάση τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους


Όπως οι ενήλικοι, έτσι και τα παιδιά, ως την ηλικία των πέντε ετών, κρίνουν τον χαρακτήρα των άλλων με βάση χαρακτηριστικά του προσώπου τους, όπως η κλίση των χειλιών ή η απόσταση μεταξύ των ματιών. Αυτά τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαμορφώνουν επίσης τη συμπεριφορά των παιδιών προς τους γύρω τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ενωση Ψυχολόγων.

Μαθητικό Θεατρικό Φεστιβάλ στη Λέσβο

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, με τη στήριξη του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, διοργανώνουν μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ, την Τετάρτη 22 Μαΐου από 9:00-12:00 π.μ. στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας του ΠΙΟΠ.

Τα «παιδιά» του Erasmus μεγάλωσαν και μιλούν για την εμπειρία τους

Πολλά έχουν αλλάξει από τότε που, στο κλίμα αισιοδοξίας των χρόνων μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Σένγκεν και την υιοθέτηση της σημαίας της Ε.Ε., έντεκα κράτη αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο ανταλλαγής φοιτητών. Η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό ζήτημα, η ανεργία των νέων και η άνοδος του λαϊκισμού έχουν πια αλλάξει ριζικά το τοπίο και η πίστη στα ευρωπαϊκά ιδανικά έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα.

Ένωση Διευθυντών: Όχι στην κατάργηση θέσεων Υποδιευθυντών στα σχολεία

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφορμή τη σημαντική μείωση που παρατηρείται στις εγγραφές μαθητών/τριών στην Α΄ τάξη για το σχολικό έτος 2019-2020, η οποία οδηγεί στην κατάργηση, από τον Σεπτέμβριο, της θέσης του Υποδιευθυντή σε πολλά 6/θέσια και άνω Δημοτικά σχολεία που δεν θα ξεπερνούν πλέον τον αριθμό των εκατόν είκοσι (120) μαθητών/τριών, αλλά και στην κατάργηση της θέσης του δεύτερου Υποδιευθυντή στα Δημοτικά σχολεία που δεν θα ξεπερνούν πλέον τον αριθμό των διακοσίων εβδομήντα (270) μαθητών/τριών, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 30 του Ν.4547/2018,

Η πατρότητα σε προχωρημένη ηλικία θέτει σε κίνδυνο τόσο την μητέρα όσο και το παιδί

Οι άνδρες που καθυστερούν την πατρότητα, έχουν -όπως οι γυναίκες- ένα «βιολογικό ρολόι», το οποίο, εάν αγνοήσουν, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τόσο του βρέφους όσο και της συντρόφου τους, όπως αποκαλύπτει μια νέα αμερικανική έρευνα.

Γερμανία: Εξετάζουν απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας για τις μαθήτριες

Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει με τη σειρά της το ενδεχόμενο να απαγορεύσει να φορούν την ισλαμική μαντίλα οι μαθήτριες, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη γειτονική Αυστρία.

Τι να κάνω όταν το μωρό μου κλαίει στο εμβόλιο;

Ο εμβολιασμός είναι μία συχνή διαδικασία όταν το μωρό διανύει τους πρώτους μήνες της ζωής του και πρέπει να γίνεται γιατί τα οφέλη είναι πολλά και προστατεύει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Το μωρό όμως κλαίει γιατί πονάει και αγχώνεται κατά τη διάρκεια. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την αρνητική εμπειρία του μωρού.

Ενα στα επτά παιδιά παγκοσμίως γεννιούνται με χαμηλό βάρος κάτω από 2,5 κιλά

Περίπου 20,5 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται ετησίως στον κόσμο με πολύ χαμηλό βάρος κάτω των δυόμισι κιλών και από αυτά πάνω από το 90% γεννιούνται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, την πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα η αναλογία είναι καλύτερη από το διεθνή μέσο όρο, καθώς τα νεογέννητα έως 2,5 κιλά είναι σχεδόν το 9% του συνόλου (ένα στα 11 παιδιά περίπου).

Άποψη: Κοσμάς Βιδος "Ενα εμβόλιο για την επιδημία του «Mama ?»"

Ας ξεκινήσουμε από τους στίχους: «Διακόσια στη στροφή και με ρωτάνε «μαμά;» / Όχι, δεν είναι μαμά / Να με βρουν οι μπάτσοι ψάχνουν ξανά / Θα ‘μαι στον Παναμά / Πουτάνα δεν παίρνω ποτέ σοβαρά / Έτσι μου ‘πε η μαμά…». 

Ιδού η συνταγή της επιτυχίας στον μαθητόκοσμο (και είμαστε ακόμα στην αρχή του τραγουδιού): Αφασία, πρόκληση, σουρεαλισμός, λίγη αλητεία (όση χρειάζεται για να μην μας λένε μαμμόθρεφτα), πολλή χοντροειδής ειρωνεία και κάτι σαν… να καταγγέλλουμε το σύστημα και τη σύγχρονη κοινωνία.