Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Το «πιο δυνατά» δεν είναι πάντα καλύτερο για τα άτομα με απώλεια ακοής.

Η καθαρότητα/σαφήνεια του λόγου είναι το κλειδί για την καλύτερη κατανόηση. Πριν από μερικά χρόνια πήγα σε μια εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων για άτομα με απώλεια ακοής, όπου τραγουδούσε η Cyndi Lauper. Στην αρχή, η επιλογή της ροκ τραγουδίστριας με εξέπληξε. Δεν θα ήταν η μουσική υπερβολικά δυνατά; Αυτό το μήνυμα ήθελε να περάσει αυτή η εκδήλωση; Οι ανησυχίες μου αποδείχτηκαν ανυπόστατες. Το επίπεδο της έντασης ήταν μια χαρά και η Cyndi απλά υπέροχη. Δεν είμαι σίγουρος τι σκέφτηκε η Cyndi όταν οι διοργανωτές της ζήτησαν να παίξει σε χαμηλή ένταση. «Δεν ξέρω γιατί μου ζήτησαν να παίξω τόσο σιγά» είπε όλο σοβαρότητα στο πλήθος, «αφού δεν ακούνε νόμιζα ότι θα μου ζητούσαν να παίξω πολύ δυνατά». Αυτή η δήλωση με έκανε να γελάσω, ιδίως αφού το είπε με τη χαρακτηριστική προφορά και το στυλ της, αλλά μου έχει μείνει τόσα χρόνια στο μυαλό, γιατί αποτελεί μια πάρα πολύ κοινή λανθασμένη πεποίθηση: ότι βάζοντας δυνατότερη ένταση λύνονται όλα τα προβλήματα ακοής. Στην απώλεια ακοής, όμως, το «πιο δυνατά» δεν είναι πάντα και το καλύτερο. 

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας που ζηλεύει

Η παιδική ζήλια μπορεί να μας φαίνεται ενίοτε χαριτωμένη. Μπορεί όμως να γίνει και πολύ δυσάρεστη, με πιτσιρίκια να τσακώνονται μεταξύ τους ή και να εκφοβίζουν το ένα το άλλο. Φυσικά, δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο.

Η ελληνική μυθολογία, για παράδειγμα, είναι γεμάτη από ιστορίες για ζήλια, ακόμη και μεταξύ των θεών.

Απόψεις: Απόστολος Δοξιάδης "Μια μυλόπετρα στον λαιμό μας"

Δεν χρειάζεται να είσαι θρησκευόμενος για να καταλάβεις ότι ο λόγος των Ιερών Γραφών συχνότατα εκφράζει βαθιές ανθρώπινες αλήθειες. Και ούτε χρειάζεται να είσαι χριστιανός για να καταλάβεις τι εννοεί ο Χριστός όταν λέει ότι «όποιος δεχθεί ένα παιδάκι στο όνομα μου, εμένα τον ίδιο δέχεται». Αυτό το «να το δεχθεί στο όνομά μου», αν το διαβάσουμε όχι με τον τρόπο της οργανωμένης θρησκείας μα με τον τρόπο της καρδιάς, σημαίνει να το δεχθεί όπως πρέπει να δέχεται κανείς ένα παιδί, δηλαδή με αγάπη, προσφέροντάς του στοργή και φροντίδα για να μεγαλώνει γερό, ασφαλές και κατά το δυνατόν χαρούμενο, με τα σωστά εφόδια για την ωριμότητα. Με άλλα λόγια το να δεχτείς ένα παιδί σωστά είναι να το δεχτείς όπως οι σωστοί γονείς δέχονται τα δικά τους παιδιά. 

Τρεις δεξιότητες που πρέπει να κατακτήσει στον πρώτο μήνα της ζωής του

Το έχουμε ξαναγράψει: Κάθε παιδί αναπτύσσεται με διαφορετικούς ρυθμούς. Οι ηλικίες στις οποίες «πρέπει» να περπατήσει, να μιλήσει ή να στηριχτεί μόνο του στα πόδια του δεν είναι παρά ένας μέσος όρος. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πολλά μωρά θα φτάσουν σε αυτό το σημείο πολύ νωρίτερα ή πολύ αργότερα. Και αυτό δεν λέει και πολλά για την κατάσταση της υγείας τους ή για τα χαρακτηριστικά που θα αποκτήσουν στο μέλλον.

Κακοποίηση ζώων από παιδιά: Μια επικίνδυνη συνήθεια

Ποιοι παράγοντες ωθούν ένα παιδί να κακοποιήσει ένα ζώο και τι πρέπει να το διδάξουμε για να αποφύγουμε την κρυφή και επικίνδυνη απειλή της συγκεκριμένης πράξης.

Η συσχέτιση της κακοποίησης ζώων από παιδιά με την παιδική επιθετικότητα έχει μελετηθεί εκτεταμένα (Heather et al. 2003). Είναι ερευνητικά διαπιστωμένη η σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε βία στην οικογένεια και της κακοποίησης ζώων από παιδιά, παρότι τα ίδια τα παιδιά δεν αναγνωρίζουν πάντα αυτή τη σύνδεση.

Το «παιδί της Βουλγάρας» και η ντροπή της κοινωνίας

«Ως πότε ένα Παιδί θα βιώνει κακοποίηση και μια ολόκληρη τοπική κοινωνία θα σωπαίνει;»

Αυτή είναι η κατακλείδα της ανακοίνωσης που εξέδωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού» για την υπόθεση κακοποίησης επί τρία χρόνια ενός 12χρονου κοριτσιού από τον ιερέα σε περιοχή της Ανατολικής Μάνης.

Ολα όσα πρέπει να σκεφτούμε πριν αγοράσουμε στο παιδί μας ένα smartphone

Το παιδί σας κάποια στιγμή θα ζητήσει κινητό - αν δεν το έχει κάνει ήδη - για τον απλό λόγο ότι παντού γύρω μας υπάρχει τεχνολογία.

Οπου και να στρέψει το βλέμμα του θα δει ανθρώπους σκυμμένους πάνω από τις οθόνες των smartphone να στέλνουν μηνύματα και να τσεκάρουν τα social media.

Παιδί και αυνανισμός: Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς - Ο σωστός χειρισμός

Ο αυνανισμός είναι μια πτυχή της παιδικής σεξουαλικότητας που οι γονείς δυσκολεύονται να διαχειριστούν άνετα και κατάλληλα. Μέρος της δυσκολίας μπορεί να είναι η ανάγκη να συνειδητοποιήσουν, ότι τα παιδιά είναι και σεξουαλικά όντα, όπως κάθε άνθρωπος. Οι παρεξηγήσεις και η μυστικότητα για τον αυνανισμό προσθέτουν στη γονική και παιδική δυσφορία.

Ακαδημία για γονείς στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Στην απαιτητική όσο και πολυσύνθετη εφηβική ηλικία εστιάζει το πρόγραμμα “ Από το Α έως το Ω. Μία Ακαδημία για Γονείς” της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β ́ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Νοσοκομείου Παίδων «Π.&Α. Κυριακού» που στοχεύει στην ενημέρωση και την στήριξη των γονέων σε θέματα συμπεριφοράς και υγείας των εφήβων. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενημέρωση και την στήριξη των γονέων σε θέματα συμπεριφοράς και υγείας κατά την εφηβική ηλικία και θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη από τις 30 Οκτωβρίου 2019 έως τις 27 Μαΐου 2020.