Στο Πανεπιστήμιο, ένας από τους πραγματικά καλούς δασκάλους, μας έλεγε: «Η γνώση για το αντικείμενο είναι απαραίτητη αλλά αυτό που μετράει στο τέλος, είναι να μετατρέψεις το «αντικείμενο» σε πράξη, να βρίσκει εφαρμογή στη κοινωνία». Σε μια συνάντηση γονέων, πριν από λίγα χρόνια, αναφορικά με τη λειτουργία του παιδικού σταθμού, τέθηκε το θέμα κατά πόσο ένα μικρό παιδί, στο φάσμα του αυτισμού, οριακά θα έλεγα, μπορεί να βρίσκεται στην ίδια τάξη με τα υπόλοιπα παιδιά. Ακούστηκε από γονείς, λίγους ομολογώ, ότι μάλλον εμποδίζει τα «παιδιά μας», πρέπει να πάει σε «ειδικό σχολείο» και άλλου τέτοιου τύπου αναχρονιστικά και αντικοινωνικά σχόλια. Με αφορμή τα λόγια του πανεπιστημιακού και το περιστατικό στον παιδικό σταθμό, θα προσπαθήσω να αναδείξω το θέμα του δικαιώματος που έχουν τα παιδιά με αναπηρία και τον αγώνα που δίδεται καθημερινά για να συμμετέχουν ισότιμα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015
5 (σοβαροί) λόγοι για να μην είμαστε υπερπροστατευτικοί γονείς
Η αλήθεια είναι πως η μητρότητα είναι μια υπερβολικά δύσκολη υπόθεση. Πολλές μαμάδες στην προσπάθεια τους να διασφαλίσουν και να προστατεύσουν τα παιδιά τους δημιουργούν γύρω τους ένα προστατευτικό δίχτυ, προσπαθώντας να προλάβουν κάθε πιθανό κίνδυνο. Κάποια στιγμή όμως το δίχτυ αυτό αντί να τα προστατεύσει τα πνίγει…και τα μεταμορφώνει σε φοβισμένα πλάσματα ανέτοιμα να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις της ενήλικης ζωής.
Παιδιά και γονείς ανακαλύπτουν το αρχαίο θέατρο
Σε ένα συναρπαστικό και συνάμα εκπαιδευτικό ταξίδι στην ιστορία του αρχαίου θεάτρου στην Ελλάδα, προσκαλεί μαθητές και εκπαιδευτικούς η έκθεση «Ανακαλύπτουμε το αρχαίο θέατρο», που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου στην Πλάκα.
Τα παιδιά στα ιδρύματα έχουν φωνή και χρειάζονται φροντίδα
Σχεδόν 3.000 παιδιά ζουν σήμερα στη χώρα μας σε Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας, ενώ κάθε χρόνο 350 νέες περιπτώσεις εισέρχονται σε ιδρύματα, εκ των οποίων μόνο 20-30 παιδιά τοποθετούνται σε επίσημα αναγνωριζόμενη αναδοχή και άλλα τόσα σε μη τυπικά αναγνωριζόμενη αναδοχή. Στον τομέα αυτό, η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι χαώδης. Μόλις ποσοστό 10% των παιδιών που απομακρύνονται από τη φυσική οικογένεια -είτε εγκαταλείπονται είτε απομακρύνονται με εισαγγελική εντολή- οδηγούνται σε αναδόχους, ποσοστό που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες φτάνει το 80-90%.
ΟΗΕ: Τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη
Τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με την UNICEF: 690 εκατομμύρια μεταξύ αυτών ζουν στις περιοχές τις πλέον εκτεθειμένες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Σχεδόν 530 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε χώρες που πλήττονται συχνά από καταστροφικές πλημμύρες, οι περισσότερες στην Ασία και 160 εκατομμύρια σε περιοχές μεγάλης ξηρασίας, κυρίως στην Αφρική. "Ο αριθμός των παιδιών που εκτίθενται στους κλιματικούς κινδύνους είναι ανησυχητικός", επισημαίνει μελέτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η UNICEF, μόλις λίγες ημέρες πριν από τη διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι.
Είναι επικίνδυνο να κοιμόμαστε περισσότερο τα Σαββατοκύριακα;
Μήπως το Σαββατοκύριακο κοιμηθήκατε λίγο περισσότερο απ’ ότι συνήθως; Αν ναι, θα πρέπει να ξέρετε ότι ίσως αυτό ενέχει κινδύνους για την υγεία σας, υποστηρίζουν αμερικανικοί ερευνητές.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Πιτσμπουργκ εντόπισε συσχετισμό ανάμεσα στην αλλαγή του προγράμματος του ύπνου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής νόσου και διαβήτη.
Πολλαπλή Σκλήρυνση: Ποιοι είναι οι νέοι θεραπευτικοί στόχοι;
Τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος, τόσο στην πρώιμη διάγνωση, όσο και στην πιο στοχευμένη θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Στο πλαίσιο του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανασολογίας για τη νόσο, οι καθηγητές Νευρολογίας Ολαφ Χοφμαν και Σβεν Σιπλινγκ μίλησαν στο in.gr για τους νέους θεραπευτικούς στόχους στην πολλαπλή σκλήρυνση.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)