Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Όρθια τα παιδιά στην τάξη;

Μπορεί το σχολείο να καταπολεμήσει την παιδική παχυσαρκία; Σύμφωνα με νέα έρευνα η τοποθέτηση θρανίων που επιτρέπει στα παιδιά να είναι (και) όρθια κατά τη διάρκεια του μαθήματος, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στηον περιορισμό του ολοένα αυξανόμενου φαινομένου.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μία ομάδα περίπου 500 μαθητών δημοτικού, με τη χρήση ειδικού ρουχισμού που καταμετρούσε τον αριθμό βημάτων  καθώς και την κατανάλωση ενέργειας των παιδιών.  Το διάστημα συλλογής δεδομένων αφορούσε πέντε σχολικές ημέρες και κάθε τάξη καταμετρήθηκε τόσο στο χειμερινό, όσο και στο εαρινό εξάμηνο.

Προβολή: Όλα τα κομμάτια μαζί


"Όλα τα κομμάτια μαζί", μια ταινία της Μαίρης Καριωτάκη, σε σκηνοθεσία Ρένας Σκουρογιάννη με θέμα τον αυτισμό.

Παράλληλη Στήριξη: Προσλήψεις στα τέλη Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου

"Οι μόνες πιστώσεις που εκκρεμούν να κατανεμηθούν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι της Παράλληλης Στήριξης στα Γενικά Σχολεία (το πρόγραμμα κατά το οποίο ένας εκπαιδευτικός στηρίζει ένα μαθητή). Οι πρώτες πιστώσεις θα κατανεμηθούν στο τέλος του μήνα και οι υπόλοιπες μετά τις 20 Οκτωβρίου ημέρα που ολοκληρώνεται η προθεσμία που ορίζει ο νόμος για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι γονείς".

ΣΓΤ: Μουσικό εργαστήριο για παιδιά με αυτισμό

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Εργαστήριo: "Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό" από 1 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2014. Το επιτυχημένο μουσικό εργαστήριο για παιδιά με αυτισμό επαναλαμβάνεται, για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες: για παιδιά ηλικίας 5-7 και 8-11 ετών και τους γονείς τους.

Στο Αφγανιστάν, τη χειρότερη χώρα για να γεννηθείς κορίτσι, οι γονείς μεγαλώνουν τις κόρες τους σαν να είναι αγόρια

Είναι το καλά κρυμμένο οικογενειακό μυστικό. Ο γιος της οικογένειας είναι στην πραγματικότητα ένα bacha posh. Ενα κορίτσι ντυμένο αγόρι, ένα κορίτσι που προσποιείται το αγόρι για να προλάβει να ζήσει ελεύθερα, να πάει σχολείο, να παίξει χωρίς όρια και κριτική. Μια σκληρή πραγματικότητα για τα κορίτσια που μεγαλώνουν σαν αγόρια και ξαφνικά πρέπει να γίνουν υποταγμένες γυναίκες.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές της Β' Λυκείου

Αλλαγές έρχονται στο Νέο Λύκειο, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Παιδείας καθώς και από σχετική ενημέρωση του news.gr.

Παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά οι αλλαγές, καθώς και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές της Β' Λυκείου για την προαγωγή τους στην επόμενη τάξη και το νέο σύστημα εισαγωγής.
Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα Γ' Λυκείου

«Νέο Σχολείο»

Ελληνοαμερικανίδα δασκάλα, στο περιθώριο καλοκαιρινών της διακοπών στη χώρα μας, εξηγούσε στην ομήγυρη πριν από λίγες εβδομάδες πόσο μεγάλη έμφαση δίνεται στα σχολεία των ΗΠΑ για να αναδειχθούν τα οφέλη από την ανάπτυξη των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών.

Άποψη: Δ. Θεοδωρόπουλος "Μεγαλώνοντας στην Ελλάδα"

Είναι μάλλον περίεργο να βλέπεις ένα παιδί να μεγαλώνει, να φτάνει στην εφηβεία. Αν το δεις χωρίς συναίσθημα, από απόσταση ασφαλείας, χωρίς δεσμούς αγάπης και συγγένειας, είναι μάλλον άβολο. Οι φωνές γίνονται άχαρες, τα σπυριά δημιουργούν συμπλέγματα, τα σιδεράκια είναι μια διαρκής υπόμνηση πως τώρα πρέπει να υπακούσουν σε άλλες ενήλικες φωνές που τους λένε - σοφά αλλά βαρετά - πως πρέπει να κάνουν υπομονή. Ο ερωτισμός είναι μια ανεξερεύνητη αλλά μάλλον τρομακτική ιδέα, τα νεύρα είναι ανεξήγητα, οι φίλοι μοιάζουν συνένοχοι σε όλα αυτά που δεν καταλαβαίνουν πως τους συμβαίνουν. Για την ακρίβεια, είναι σίγουρα άβολο.

Δύσκολα θέματα: Κλοπή

Δύο παραπάνω φτυαράκια μέσα στο παιδικό κουβαδάκι μετά την επιστροφή από την παιδική χαρά μπορεί να μην μας τραβήξουν την προσοχή, ούτε να δώσουμε μεγάλη σημασία. Όταν όμως το γεγονός αυτό γίνεται επανειλημμένα, τότε χτυπάει το καμπανάκι: «Πού βρήκε το τάδε ή το δείνα αντικείμενο;», «Μήπως το έκλεψε;».

Νέο πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς σταθμούς

Το νέο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για την κάλυψη θέσεων από τις επιλαχούσες του ΕΣΠΑ από την 1η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Αυτή η φάση τοποθέτησης παιδιών ωφελούμενων οικογενειών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία), αφορά αποκλειστικά τους επιλαχόντες γονείς του προγράμματος και θα χρηματοδοτηθεί με τα 23 εκατ. ευρώ των εθνικών πόρων που έμειναν αδιάθετα από το συνολικό ποσό των 200 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για το αρχικό κοινωνικό πρόγραμμα. Εκτιμάται ότι μέσω του προγράμματατος είναι δυνατή η φιλοξενία περίπου 10.000 παιδιών.