Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Οι δυσκολίες που παραβλέπονται όταν ένα παιδί με αυτισμό έχει προφορικό λόγο.

Είμαι τυχερή που έχω μια κόρη με πλούσιο λεξιλόγιο και καθαρή ομιλία. Μπορεί να διαβάζει με ευχέρεια και να κάνει σύνθετες προτάσεις. Μπορεί να θυμάται με ακρίβεια στοιχεία για διάφορα πράγματα και να τα επαναλαμβάνει χωρίς δυσκολία. Μπορεί να κάνει επιλογές, να ανακαλεί συμβάντα και να εκφράζει την άποψή της.

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να θεωρείται (λανθασμένα) ότι ο αυτισμός της είναι ελαφριάς μορφής, την επηρεάζει σε μικρό βαθμό και δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολεί σοβαρά.

Δώσε μου το χέρι σου…Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό και της συμμετοχής στο Δίκτυο της Διεθνούς Αμνηστίας «Εγώ κι Εσύ», το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Νικολάου και το Ράδιο 104.4, διοργανώνουν ραδιοφωνική εκπομπή την Παρασκευή 2 Απριλίου στις 09:00.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί ζωντανά και στο διαδίκτυο από το live24.gr.

Κλειστά σχολεία

Αυτή είναι η άποψη της Κυβέλης, 6,5 ετών, μαθήτριας πρώτης δημοτικού, για την τηλεκπαίδευση: «Είναι σαν να βρίσκομαι στο σχολείο, αλλά έχει διαφορές, για παράδειγμα στο διάλειμμα δεν χτυπάει το κουδούνι, βάζουμε εμείς ειδοποίηση από το τάμπλετ. Και στο μάθημα βαριέμαι, δεν συγκεντρώνομαι. Ειδικά όταν τα άλλα παιδιά κάνουν ανάγνωση, βαριέμαι πολύ και δεν ακολουθώ με το δαχτυλάκι μου το κείμενο, και έχει πει ακόμη και η δασκάλα ότι δεν πειράζει και ότι ξέρει ότι βαριόμαστε. Και όπως μας μιλάει η δασκάλα καμιά φορά κόβεται η σύνδεση, ενώ στο σχολείο δεν κόβεται ποτέ».

Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Διαδικτυακή ανοιχτή Ημερίδα του δήμου Νεάπολης-Συκεών την Παρασκευή 2 Απριλίου, με εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων και προβολή ντοκιμαντέρ 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, που καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) και το Δημοτικό του Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης ΔΚΚΠΑ), διοργανώνουν Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό», με σκοπό την ενημέρωση για τον αυτισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Αθλητισμός για όλους

Η αθλητική δραστηριότητα του ΚΠΙΣΝ «Αθλητισμός για Όλους» έχει στόχο να ενθαρρύνει και να ενισχύσει τη συμμετοχή των παιδιών με αναπηρία στον αθλητισμό καλλιεργώντας τις κινητικές και γνωστικές λειτουργίες τους. Λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, μέσα από τη καθοδήγηση εξειδικευμένων καθηγητών προσαρμοσμένης φυσικής αγωγής, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις κινητικές τους δεξιότητες.

Παρατείνεται το σχολικό έτος για δύο εβδομάδες

Την παράταση του σχολικού έτους για δύο εβδομάδες, προανήγγειλε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Η υφυπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι η παράταση του σχολικού έτους θα είναι για δύο εβδομάδες, μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Αναφερόμενη στην επανεκκίνηση των σχολείων, υποστήριξε ότι το υπουργείο περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών, τονίζοντας όμως ότι η προτεραιότητα θα δοθεί στα λύκεια.

Εκδήλωση Gutenberg: Εκπαίδευση στη διεπιστημονικότητα: Δημιουργώντας ρωγμές στο σχολείο


Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Επιστήμες της Εκπαίδευσης: ένα δυναμικό διεπιστημονικό πεδίο». 

Σχολεία «Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση self test και εμβολιασμοί εκπαιδευτικών

Φαρμακοποιοί επισημαίνουν στο ethnos.gr ότι θεωρούν απίθανο να έχουν προμηθευτεί έως ότου ανοίξουν τα σχολεία, τεστ τα οποία οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν στα σπίτια τους

Σε εντατικούς ρυθμούς εργάζονται όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η επαναλειτουργία των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις 5 Απριλίου, εφόσον βέβαια η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας δώσει την Τετάρτη (31 Απριλίου) το «πράσινο φως» για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.

Σχολές μαθητείας ΟΑΕΔ: Μην νοθεύετε το όνειρο

Η πρόσφατη νομοθετική αλλαγή στις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ έρχεται να προκαλέσει κατακερματισμό στον θεσμό, διακόπτοντας μία εκπαιδευτική διαδρομή πολλών δεκαετιών για την απόκτηση αναγνωρισμένων επαγγελματικών προσόντων, οδηγώντας σε απαξίωση των σπουδών

Ε.Ματζουράνη: Ο πρώην διευθυντής του Εθνικού, Στάθης Λιβαθινός, μας αντιμετώπισε ρατσιστικά


Σοκάρουν οι καταγγελίες της κίνησης αναπήρων καλλιτεχνών για «ρατσιστική διάθεση» από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού, Στάθη Λιβαθινό.
Πηγή: open

Εξερευνήτρια ετών 14

«Στο εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι, στην Αμερική, είχα δει τα πιο ψηλά δέντρα». Με περισσή φυσικότητα και δίχως να καταλαβαίνει ακριβώς τη σημασία αυτού που λέει, η 14χρονη Άννα Κωτσογιαννίδη μπορεί να σε κάνει να νιώσεις εντελώς… αταξίδευτος. Με πρώτο της ταξίδι, εκτός Ελλάδας, στα τρία της χρόνια στη γαλλική Disneyland, έχει ταξιδέψει μέχρι σήμερα –σε διάστημα 11 χρόνων δηλαδή– σε 16 χώρες, σε πολλές από τις οποίες περισσότερες από μία φορές. Χάρη στο πάθος του πατέρα της για τα ταξίδια –του επιχειρηματία Τάσου Κωτσογιαννίδη–, αλλά και χάρη στη θέλησή του να της γνωρίσει τον κόσμο διευρύνοντας τους ορίζοντές της, η Άννα έχει βιώσει εμπειρίες που πολλοί ενήλικες πιθανόν δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία, και βρέθηκε από την Ευρώπη μέχρι τα Αραβικά Εμιράτα, την Ιαπωνία, την Αμερική και τη Μαδαγασκάρη.

Καραντινάδα: Μουσική δημιουργία μαθητών και στη νοηματική

Μουσική δημιουργία μαθητών του Γυμνασίου Κρουσώνα Ηρακλείου Κρήτης και του Ειδικού Λυκείου Κωφών και Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής

Μαθητές του Γυμνασίου Κρουσώνα Ηρακλείου Κρήτης έγραψαν και τραγούδησαν με τη συνοδεία λύρας και λαούτου κρητικές μαντινάδες ενώ οι μαθητές του Ειδικού Λυκείου Κωφών και Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής έντυσαν το βίντεο στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Ας μιλήσουμε επιτέλους για τα θύματα, τα παιδιά

Η μεταχείριση παιδιών - θυμάτων βίας στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα προβληματική. Τα παιδιά καλούνται για ανάκριση στην Αστυνομία και πρέπει να περιγράψουν την παραβίαση που υπέστησαν σε πολύωρες καταθέσεις, σε διαφορετικές υπηρεσίες κατά τα διάφορα στάδια της διαδικασίας, σε ακατάλληλους χώρους και συνθήκες και σε επαγγελματίες που δε διαθέτουν επαρκείς γνώσεις και εκπαίδευση, αλλά ούτε και υποστήριξη.

Βρετανία: Στη δίνη αποκαλύψεων για σεξουαλικές παρενοχλήσεις πάνω από 100 σχολεία

Στο στόχαστρο έχουν βρεθεί κυρίως ορισμένα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία της χώρας, όπως το Dulwich College, το οποίο χαρακτηρίστηκε από πρώην μαθητή ως «εκκολαπτήριο σεξουαλικών αρπακτικών», το Highgate, το Latymer και το Westminster.

Περισσότερα από 100 σχολεία στη Βρετανία έχουν κατονομαστεί σε περισσότερες από 8.300 ανώνυμες καταγγελίες περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και επιθέσεων από μαθητές που έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα everyonesinvited.uk.

Διαγωνισμός στη Στατιστική 2020/2021: Τελική κατάταξη ομάδων

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας στην Ελλάδα», διοργανώνει, για τέταρτη φορά, τoν «Πανελλήνιο Διαγωνισμό στη Στατιστική» , με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παιδί: Είναι υγιεινό να νηστεύει;

Διατροφικά η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη νηστεία του έτους. Η νηστεία αποτελεί μια ιδανική επιλογή για να προσφέρει κανείς στον οργανισμό του μια φυσική διατροφική αποτοξίνωση, κυρίως από το κρέας και τα ζωικά προϊόντα. Παρ’ όλ’ αυτά, όταν μιλάμε για ιδιαίτερες ομάδες πληθυσμού όπως τα παιδιά, τα πράγματα αλλάζουν. Πόσο σωστό είναι λοιπόν από διατροφικής άποψης να νηστεύουν τα παιδιά;

Δεν θα γίνουν εξετάσεις International Baccalaureate

Δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε φέτος γραπτές εξετάσεις για τα παιδιά που φοιτούν στην Ελλάδα σε πρόγραμμα International Baccalaureate (I.B.), όπως ανακοινώθηκε χθες από τον International Baccalaureate Organization (IBO). Και το 2020 δεν είχαν γίνει εξετάσεις, ωστόσο πέρυσι, καθώς ήταν η αρχή της άγνωστης πανδημίας, η απόφαση του IBO ελήφθη για όλες τις χώρες.