Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Στάδια ανάπτυξης της Αμερικανικής Νοηματικής Γλώσσας (ASL)


2-6 μηνών
- Κοιτάζει προσεκτικά το πρόσωπο των άλλων ατόμων
- Ακολουθεί με τα μάτια του αντικείμενα και ανθρώπους
- Το συνεπαίρνουν τα χέρια του
- Μιμείται κινήσεις και εκφράσεις προσώπου
- Βαβίζει χρησιμοποιώντας τα χέρια του

Τα παιδιά των πόλεων κινδυνεύουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση ενώ περπατούν για το σχολείο

Τα παιδιά των πόλεων που περπατούν για να πάνε κάθε ημέρα στο σχολείο εκτίθενται σε ατμοσφαιρικούς ρύπους οι οποίοι μπορούν να έχουν άκρως επιβλαβή επίδραση στη γνωστική ανάπτυξή τους. Αυτό έδειξε μελέτη ειδικών από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Υγεία της Βαρκελώνης (ISGlobal) η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Environmental Pollution». Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη καταγράφει το πιθανό «κόστος» που έχει για τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών η έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη μετακίνησή τους από και προς το σχολείο.

Αντιεμβολιαστικό κίνημα: «Κοίταξα τα παιδιά μου και ένιωσα εγκληματίας»

«Δεν το αποφάσισα μόνη μου. Γιατροί μού το συνέστησαν. Μου είπαν “δεν θα σου πούμε τι θα κάνεις, αλλά διάβασε αυτά και αποφάσισε”. Οταν θες να κάνεις το καλύτερο για το παιδί σου, ακούς τη γνώμη των ειδικών». Δεν είναι εύκολο για τη Σοφία Φατούρου να μιλάει γι’ αυτό το θέμα. Φέρει βαρέως το γεγονός ότι πριν από λίγα χρόνια είχε πάρει την απόφαση να μην εμβολιάσει τα παιδιά της, εισακούοντας τις πρώτες αντιεμβολιαστικές φωνές που αρθρώνονταν στην Ελλάδα. Το 2010 το αντιεμβολιαστικό λόμπι ήταν ακόμα μικρό, αλλά δραστήριο. Με τα χρόνια, χρησιμοποιώντας και τη δύναμη του Ιντερνετ γιγαντώθηκε, με τα σημερινά αποτελέσματα. Η έξαρση της «ξεχασμένης» ιλαράς στην Ελλάδα είναι και ο λόγος που η Σοφία, 42 ετών, δημοσιογράφος, που σήμερα ζει με την οικογένειά της στη Μελβούρνη, πήρε την απόφαση να μιλήσει επώνυμα για τη δική της εμπειρία.

ΑΠΘ: Συνέδριο για τη λογοτεχνική ανάγνωση στο σχολείο και την κοινωνία

Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Λογοτεχνική ανάγνωση στο σχολείο και την κοινωνία» θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 19 ως την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. και στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ. Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου και ώρα 17:00, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ.

Όταν συναντήσαμε χαρισματικά – ταλαντούχα παιδιά…

«Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» ρώτησα τον 13χρονο Δημήτρη. «Αστροφυσικός» μου απάντησε με απίστευτη αμεσότητα. «Είναι τρομερά ενδιαφέρον να κοιτάς ένα αστέρι και να μελετάς κάτι το οποίο φαινομενικά είναι τόσο μικρό, ενώ στην πραγματικότητα είναι 500 ή 600 φορές μεγαλύτερο από τη Γη» έσπευσε να μου εξηγήσει.

Ξυλοδαρμός ΑΜΕΑ στους χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ανοικτή επιστολή στον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, απέστειλε ο Απόστολος Δοξιάδης καταγγέλλοντας τον ξυλοδαρμό ατόμου με ειδικές ανάγκες μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου. 

Το εν λόγω άτομο ήταν ομιλητής σε εκδήλωση που οργάνωνε Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που προάγει τον εθελοντισμό σε κοινωφελή θέματα. 

Γιώργος Μπαμπινιώτης: Είμαι υπέρ της υπόταξης του φορμαλισμού στην ουσία

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών προτείνει μια νέα προσέγγισητης γραμματικής που στηρίζεται στα πορίσματα της σύγχρονης γλωσσολογίας και εστιάζει στην επικοινωνιακή λειτουργία