Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

«Λόλα, να ένα …μμμήλο!» (Δυσλεξία)

Όποιος ακούσει τον Γιάννη Πουπουνάκη, 5,5 ετών, να μιλάει, δεν θα πιστέψει ότι ένα χρόνο νωρίτερα, τον καιρό που πήγαινε προνήπιο, γύρισε κλαίγοντας στο σπίτι : οι συμμαθητές του είχαν γελάσει, επειδή δεν μπορούσε να προφέρει τη λέξη «μυαλό» _και, γενικότερα, τα σύμφωνα των λέξεων. Το ίδιο μεσημέρι, κιόλας, η μητέρα του κυρία Λίνα Πυροβολάκη, τον πήγε σε ειδικό, με αποτέλεσμα σήμερα η εξέλιξη να είναι θεαματική. Από τον τραυλισμό ως τη γλωσσική καθυστέρηση, και από τις φωνολογικές διαταραχές ως τον αυτισμό, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά αντιμετωπίζουν καθημερινά δυσκολίες στον προφορικό λόγο. Δυσκολίες που συχνά μεγεθύνονται, υπο την άγνοια των γονέων, το έλλειμμα ενημέρωσης των εκπαιδευτικών και τις υπέρμετρες κοινωνικές προσδοκίες για παιδιά «κανονικά».

Συμβουλές για γιορτές με παιχνίδια χωρίς απρόοπτα, από την Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών

Οι βιτρίνες των καταστημάτων, αλλά και οι σχετικές τηλεοπτικές διαφημίσεις, έχουν ήδη θέσει το κατ΄ εξοχήν θέμα των Χριστουγέννων, την αγορά παιχνιδιών. Μπόμπιρες, μικροί ή μεγαλύτεροι μπαίνουν σε κατάσταση αναμονής εκφράζοντας «αιτήματα», που οι γονείς θα κληθούν να ικανοποιήσουν. Όχι όμως χωρίς σύνεση και ιδιαίτερη προσοχή, όπως επισημαίνει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος με ένα μικρό οδηγό προς αποφυγή απροόπτων.

Πώς θα ξέρετε ότι το παιδί έχει σκωληκοειδίτιδα

Είναι ύπουλη, πονηρή και αιφνίδια. Η οξεία σκωληκοειδίτιδα στα παιδιά – η πιο συχνή ενδοκοιλιακή φλεγμονή – μπορεί να ξεγελάσει τους γιατρούς και, παρά τη σύγχρονη τεχνολογία, να ξεφύγει συχνά από τη διάγνωση. Γι’ αυτό, οι παιδίατροι πρέπει να εξετάζουν πάρα πολύ προσεκτικά το παιδί και οι γονείς να μην υποτιμούν τον πόνο στην κοιλιά των παιδιών ως κάτι «αθώο».

Η ζοφερή πλευρά του κυβερνοχώρου

Διαδικτυακή περιήγηση ανηλίκων σε ακατάλληλο υλικό, ηλεκτρονικό "ψάρεμα" ευάλωτων ατόμων, παιδική πορνογραφία. Η ζοφερή πλευρά του κυβερνοχώρου, που φωτίζεται συχνά πυκνά με τη δημοσιοποίηση νέων κρουσμάτων, τα οποία συνιστούν έγκλημα. Δεδομένου ότι με κάθε τέτοια είδηση στα αστυνομικά δελτία αμφισβητείται η ασφάλεια των νέων, που αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα των χρηστών του Ίντερνετ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναζήτησε τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος, αστυνομικό διευθυντή, Μάνο Σφακιανάκη, για να αντλήσει συμβουλές για ασφαλή περιήγηση στον κυβερνοχώρο. Γνώστης του διαδικτύου, όσο κανείς άλλος, με πάθος για την έρευνα και τον εντοπισμό των ηλεκτρονικών ενόχων, με πλήρη κατάρτιση των μεθόδων ανίχνευσης και εξιχνίασης ψηφιακής παραβατικότητας, θεωρείται αμείλικτος κυνηγός των χάκερς και των κυκλωμάτων παιδεραστίας. Εξάλλου, για τις επιτυχίες της Υπηρεσίας του κ. Σφακιανάκη, η Ελλάδα έχει διακριθεί σε διεθνές επίπεδο. Η βασική του συμβουλή προς τους χρήστες είναι "η πλήρης χρήση του με την αξιοποίηση όλων των νέων τεχνολογιών, σε συνδυασμό με την ενημέρωση, για να λαμβάνουν μόνο τα οφέλη του μέσου".

"Χριστούγεννα στη Θέρμη" πρόγραμμα εκδηλώσεων

O Δήμος Θέρμης, για άλλη μια φορά, ετοίμασε γιορτές έτσι όπως τις ονειρεύονται τα παιδιά, μαγικές, παραμυθένιες, μέσα σε μια Θέρμη γιορτινή, λαμπερή, που καλεί όλους μικρούς και μεγάλους, να μπουν στο παιχνίδι, να διασκεδάσουν, να χορέψουν και να γιορτάσουν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

Πρόγραμμα συνεργασίας ΕΕ-Καναδά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε το πρόγραμμα συνεργασίας ΕΕ-Καναδά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία
Οι γενικοί στόχοι του προγράμματος και της πρόκλησης είναι, αφενός, η προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά, συμπεριλαμβανομένης της ευρύτερης γνώσης των γλωσσών, των πολιτισμών και των θεσμών τους, και αφετέρου, η βελτίωση της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στον Καναδά.

Niemann-Pick τύπου C: Μία σπάνια νόσος μπορεί να προληφθεί στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Λειτουργεί ειδικευμένο κέντρο παραπομπής των ασθενών, όπως έγινε γνωστό σε επιστημονική εκδήλωση που οργανώθηκε από την Πανεπιστημιακή Νευρολογική και την Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝ-Αλεξανδρούπολης

Δημιουργική απασχόληση με τίτλο "Χριστούγεννα στη ΧΑΝΘ"

Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης για τις ημέρες των εορτών που παραμένουν κλειστά τα σχολεία από τις 7:30 πμ έως τις 15:45 μμ διοργανώνει και φέτος το τμήμα επιμορφωτικών προγραμμάτων της ΧΑΝΘ για παιδιά από 5 ετών έως 12 ετών.

Eκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι...»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 2500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα με τίτλο «Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι...». 
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.