Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Απλές μαθηματικές πράξεις: Στηριζόμαστε στις δυνάμεις μας

Πολλές φορές σε μαθητές με κινητική αναπηρία που δυσκολεύονται να ανοίξουν και να κλείσουν τα δάχτυλά τους για να εκτελέσουν απλές μαθηματικές πράξεις (πρόσθεσης και αφαίρεσης) ακούμε γονείς και εκπαιδευτικούς (ακόμα και της παράλληλης στήριξης) να λένε ότι το παιδί μετράει με τα δάχτυλά τους. Ανοίγει η μαμά 3 δάχτυλα και άλλα 2 δάχτυλα και το παιδί μετράει και βρίσκει ότι 3+2= 5.

DCN Global: Ζωγραφιές παιδιών από την Ουκρανία γίνονται NTFs για την υποστήριξη των παιδιών που επηρεάζονται από τον πόλεμο.

Το Digital Communication Network Global (DCN) ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του #LittleHumansForUkraine με στόχο να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα από μία συλλογή NFTs παιδικών ζωγραφιών. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο Voices of Children, μια φιλανθρωπική οργάνωση που αποσκοπεί να προσφέρει σε κάθε παιδί που έχει υποφέρει από τον πόλεμο στην Ουκρανία την ψυχολογική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη και βοήθεια που χρειάζεται.

Σενάρια, ρόλοι και βίντεο για τη βία και τον σχολικό εκφοβισμό μέσα στην τάξη

Ένας τσακωμός ανάμεσα σε φίλες, συμμαθήτριες στην Γ΄ Γυμνασίου, βρίσκεται πίσω από περιστατικό εκδήλωσης βίας που συνέβη έξω από το σχολείο τους. Νωρίτερα η Ελένη τσακώθηκε με την Ισμήνη και ανάρτησε στο facebook άσχημα σχόλια για εκείνη, κατηγορώντας την ότι της έκλεψε το αγόρι. Η Ισμήνη διάβασε τα σχόλια, συγκέντρωσε την παρέα της και περίμεναν την Ελένη έξω από το σχολείο για να της επιτεθούν. Η Ισμήνη τελικά χτύπησε άσχημα την Ελένη μπροστά στα μάτια των συμμαθητών τους και την επόμενη μέρα, δύο παιδιά που είχαν παρακολουθήσει τον καυγά και είναι πολύ αναστατωμένα πήγαν να πουν στους καθηγητές αυτό που έχει συμβεί.

Πάνω από 300 έφηβοι ανεβαίνουν στη θεατρική σκηνή

Είναι γνωστό πως τα παιδιά από την προσχολική ακόμη ηλικία έχουν πια μια πολύ στενή σχέση με την τεχνολογία, γεγονός που έχει τα θετικά αλλά και τα αρνητικά του. Στα δεύτερα οι επιστήμονες συγκαταλέγουν την έλλειψη κοινωνικότητας και προσωπικής επαφής, πολλές φορές την απόλυτη απομόνωση, συχνά ακόμη και την οξείδωση του ίδιου του οργανισμού από όλα όσα εκπέμπουν οι ηλεκτρικές συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets κ.α.

Σεμινάριο για την έννοια, τη χρήση και τη λειτουργία της Απτικής Περιήγησης (Tactile Tour)

Στο πλαίσιο της εκστρατείας W. A. N. T. (WE ALL Need Theatre), μια δράση του ευρωπαϊκού προγράμματος "Inclusive Theatre(s)" (Inclusive Theaters - Creative Europe) για τη σημασία της πρακτικής εφαρμογής της προσβασιμότητας στο Θέατρο, η Δρ Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη την Κυριακή 10 Απριλίου 5-7μμ στο ΙΣΟΝ Θέατρο - Χορός θα παραδώσει δίωρο εισαγωγικό σεμινάριο για την έννοια, τη χρήση και τη λειτουργία της Απτικής Περιήγησης, του λεγόμενου Tactile Tour, όπως εφαρμόζεται στο θέατρο ως υπηρεσία προσβασιμότητας για τυφλά άτομα ή άτομα με μειωμένη όραση!

Σκύλοι-οδηγοί τυφλών - Η εκπαίδευση και το έργο των τετράποδων φίλων μας


Η επίδραση των αρνητικών νεογνικών εμπειριών στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου είναι μια σύνθετη διαδικασία που κατευθύνεται από την αλληλεπίδραση γονιδίων και περιβάλλοντος, τόσο κατά την εμβρυϊκή όσο και κατά τη νεογνική ζωή. Περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να τροποποιήσουν δραματικά την έκφραση γονιδίων που διαμορφώνουν τη δομή του εγκεφάλου κι έτσι να διαφοροποιήσουν μακροπρόθεσμα τη συμπεριφορά του οργανισμού. Μετά τη γέννηση, στους ανθρώπους αλλά και σε πολλά άλλα ζωικά είδη, κεντρική θέση ανάμεσα στους περιβαλλοντικούς παράγοντες έχει η σχέση του νεογνού με τη μητέρα του ή εν γένει αυτούς που το φροντίζουν. Διαταραχές στη σχέση νεογνού-φροντιστών έχουν συσχετισθεί με διαφόρων τύπων παθολογίες αργότερα στη ζωή του ατόμου π.χ. στο νευρικό, καρδιαγγειακό και ανοσολογικό σύστημα.

Δεν μπορεί να χαμογελάσει λόγω σπάνιας πάθησης και υπέγραψε με πρακτορείο μοντέλων: «Γεννήθηκα να ξεχωρίζω»

Μια γυναίκα στη Νέα Ζηλανδία, που γεννήθηκε με μια σπάνια ιατρική πάθηση, η οποία της στερεί την δυνατότητα να χαμογελάει, υπέγραψε συμβόλαιο με πρακτορείο μοντέλων.

Η Tayla Clement θέλει τώρα να εμπνεύσει άλλους μέσω του Zebedee Talent, ενός «επαναστατικού πρακτορείου μοντέλων που εκπροσωπεί άτομα με αναπηρίες, ορατές διαφορές, εναλλακτικές εμφανίσεις και LGBTQ+ ταλέντα».

Κεραμέως- Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Έγιναν μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

Η κυβέρνηση προχώρησε σε σειρά μεταρρύθμισεων σε όλες βαθμίδες της εκπαίδευσης τα τελευταία 2,5 χρόνια τόνισε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό οικονομολόγο του πανεπιστημίου Κολούμπια Τζέφρι Σακς.

Συνέδριο: «Τι άλλο είναι η τέχνη; Οι τέχνες στην εκπαίδευση και η συμβολή τους στην ανθρωποκεντρική παιδαγωγική»

Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, ο «Σύλλογος Φίλων Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου» και ο Δήμος Χερσονήσου με τη στήριξη του Δήμου Ηρακλείου και της πολυμετοχικής Δημοτικής Α.Ε Πολιτισμού Τουρισμού Ανάπτυξης Ηρακλείου (ΔΕΠΑΝΑΛ), υπό την αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ. και την αιγίδα του Εργαστηρίου Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει Επιστημονικό Συνέδριο, 8 - 11 Απριλίου 2022, με θέμα:
«Τι άλλο είναι η τέχνη;
Οι τέχνες στην εκπαίδευση και η συμβολή τους στην ανθρωποκεντρική παιδαγωγική»

Σχολεία: Περισσότεροι φέτος οι πρόσφυγες μαθητές

Συνολικά 16.417 παιδιά με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο έχουν ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Αυτό ανακοίνωσε χθες η UNICEF, κάνοντας λόγο για άμεση ανταπόκριση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος στη διασφάλιση πρόσβασης σε δημόσια σχολεία παιδιών από την Ουκρανία.

Θεσσαλονίκη: «Μαθήτρια με ποσοστό αναπηρίας 80% δεν μπορεί να μεταβεί στην τάξη της»

Αδύνατη είναι η πρόσβαση στην σχολική αίθουσα της Α’ Γυμνασίου του Δήμου Λαγκαδά για μια μαθήτρια που έχει πιστοποιηθεί με αναπηρία 80%.

Η τάξη της βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του σχολικού κτιρίου, όπου βρίσκονται όλες οι αίθουσες διδασκαλίας, σύμφωνα με την Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτό, η μαθήτρια έχει ενταχθεί σε διαδικτυακό τμήμα προκειμένου να παρακολουθεί τα μαθήματα του σχολείου μέσω τηλεκπαίδευσης.

ΕΦΕΤ: Ανάκληση ορισμένων προϊόντων Kinder λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας

Για την προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων των προϊόντων Kinder Schokobons των 46 γρ. & 125 γρ. και Kinder Surprise maxi των 100 γρ., λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας, ενημερώθηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF).