Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Διαβάζοντας και κατανοώντας

Η φτωχή εργαζόμενη μνήμη είναι μια από τις βασικές δυσκολίες των παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα, καθιστώντας την ανάγνωση δύσκολο έργο για πολλούς μαθητές. Δείτε πώς η ενεργή ανάγνωση μέσα στην τάξη και τα συχνά διαλείμματα μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να κατανοεί καλύτερα τις λέξεις στις σελίδες που διαβάζει. 

Οι μαθητές με ΔΕΠΥ συχνά παραπονιούνται στους γονείς τους «Διάβασα όλη τη σελίδα, αλλά δεν θυμάμαι τίποτα. Πρέπει να το διαβάσω από την αρχή». Η δυσκολία που έχουν στο να θυμούνται όσα διαβάζουν, σχετίζεται με τα ελλείμματα στις εκτελεστικές λειτουργίες – την αδυναμία να συγκρατούν βασικές πληροφορίες στην εργαζόμενη μνήμη. 

«Ακαδημία» για γονείς εντός της φυλακής

Οσα χρόνια κι αν περάσουν η κοινωνιολόγος Γιολάντα Κωνσταντινίδου δεν θα ξεχάσει την αποστροφή της κρατούμενης μητέρας στο τέλος ενός ακόμα μαθήματος στη Σχολή Γονέων των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού: «Επρεπε να μπω φυλακή για να μάθω να επικοινωνώ με τα παιδιά μου…» Εκείνο το πρόγραμμα είχε τρέξει, υπό το δικό της συντονισμό, από το 2006 έως το 2010 με μεγάλη επιτυχία όπως λέει. Αρκετές εκατοντάδες κρατούμενες είχαν εκπαιδευτεί στην «τέχνη» της γονεϊκότητας, μαθαίνοντας πρώτα και κύρια να αγαπούν τον εαυτό τους και να έχουν πίστη στις δυνάμεις τους, αλλά και πώς να διατηρούν αλώβητο το συναισθηματικό δεσμό με το παιδί τους παρά το τραύμα της φυλακής.

Πολυγλωσσία, γλωσσικά ρεπερτόρια, διαγλωσσικότητα στην εκπαίδευση

της Σταυρούλας Τσιπλάκου (Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Γλωσσολογίας, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία»/Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου)

Η σύγχρονη γλωσσολογική έρευνα σχετικά με τη γλωσσική επαφή και τη γλωσσική αλλαγή αλλά και σχετικά με τη γλωσσική κατάκτηση και τη διγλωσσία/την πολυγλωσσία έχει πλέον αποδομήσει το μύθο της μονογλωσσίας, τόσο ως υφιστάμενης, πραγματικής κατάστασης στις γλωσσικές κοινότητες όσο και ως κυρίαρχου παιδαγωγικού στόχου. Η έρευνα έχει δείξει ότι η μονογλωσσία είναι μια ιδεολογική κατασκευή που σχετίζεται με κυρίαρχες γλωσσικές ιδεολογίες του 19ου αιώνα και ιδιαίτερα με το ιδεολόγημα του κράτους-έθνους και της εθνικής γλώσσας ως έκφανσής του. Σήμερα υπάρχουν πάμπολλα διαδεδομένα προγράμματα δίγλωσσης εκπαίδευσης που σέβονται και προωθούν την διγλωσσία ή και την πολυγλωσσία σε συγκεκριμένα εκπαιδευτικά συγκείμενα.

Γραμμή 11525 «Μαζί για το Παιδί»:Η επικοινωνία με τα παιδιά «κλειδί» για τη διαχείριση νέων συνθηκών

Η επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά, αποτελεί βασικό πυλώνα για την εύρυθμη λειτουργία και ισορροπία μεταξύ των μελών μιας οικογένειας.

Η έναρξη της νέας, αλλά και “ιδιάζουσας” σχολικής χρονιάς, βρίσκει τα παιδιά και τους γονείς αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα σε ότι αφορά τα δεδομένα που μέχρι πρότινος ίσχυαν.

Women4IT: Δωρεάν ψηφιακή εκπαίδευση σε γυναίκες 18 - 29 ετών

Το πρόγραμμα Women4IT ήρθε για να εκπαιδεύσει δωρεάν 100 νέες άνεργες γυναίκες, στην ψηφιακή εποχή, με τελικό στόχο την είσοδο τους στην αγορά εργασίας

Μπορεί να βρισκόμαστε μια ανάσα από το 2021, αυτό όμως δεν συνεπάγεται απαραίτητα τον εκσυγχρονισμό των κοινωνιών σε ζητήματα ισότητας των φύλων σε μια σειρά από τομείς, ένας εξ αυτών και η εργασία.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Κρανίδι έκλεισε 13 χρόνια συνεχούς λειτουργίας

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Κρανίδι λειτουργεί εδώ και 13 συνεχή χρόνια. Λειτούργησε για πρώτη φορά την εκπαιδευτική χρονιά 2007-2008. Στεγάζεται στο φιλόξενο χώρο του Γυμνασίου Κρανιδίου. Το ΣΔΕ στο Κρανίδι λειτουργεί ως παράρτημα του ΣΔΕ Ναυπλίου, άρα υπάρχει ενιαία διεύθυνση στις δύο δομές της Διά Βίου Μάθησης στην Π.Ε. Αργολίδας.

Πυρήνες ρατσισμού σε διαπολιτισμικά σχολεία

Την κατάσταση στα… χέρια τους θέλουν να πάρουν ορισμένοι γονείς στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ζητούν να απομακρυνθούν τα προσφυγόπουλα από το σχολείο.

Αυτά τα απαράδεκτα, ακραία γεγονότα αφορούν μια μικρή ευτυχώς μερίδα γονιών, όμως εάν οι υποκινητές τους δεν απομονωθούν, ενδέχεται να προκύψουν σοβαρότερα ζητήματα.

Βηρυτός: Ενα στα τέσσερα παιδιά εκτός σχολείου μετά τη φονική έκρηξη στο λιμάνι

Το ένα τέταρτο των παιδιών στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, ενδέχεται να μην πάει σχολείο.

Αυτό μετά τη φονική έκρηξη που συγκλόνισε τη Βηρυτό την 4η Αυγούστου, προειδοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Internati0nal Rescue Committee (IRC). Με 163 σχολεία να έχουν υποστεί ζημιές από την έκρηξη στη Βηρυτό, τουλάχιστον το ένα παιδί από τα τέσσερα που ζει στην πόλη κινδυνεύει να μην πάει σχολείο, εκτίμησε η IRC.

Κηπουρική: Η νέα αγαπημένη συνήθεια των νηπίων

Η κηπουρική μπορεί να είναι μια από τις πιο ευχάριστες οικογενειακές δραστηριότητες καθώς μπορεί να συμμετάσχει κάθε μέλος, κάνοντας κάτι διαφορετικό. Το να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, όπως ο κήπος ή ακόμα και η βεράντα, απολαμβάνοντας τον αέρα και το φυσικό φως του ήλιου έχει πολλά οφέλη όχι μόνο για τους ενήλικες αλλά και για τα νήπια, όπως και τα παιδιά κάθε ηλικίας. Αποτελεί μια υπέροχη απογευματινή δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε μαζί ως οικογένεια και να την εντάξετε και στην ρουτίνα των νηπίων. Μερικοί λόγοι που θα σας.. πείσουν να δοκιμάσετε το gardening, περιλαμβάνουν:

Ο σπόρος της ευθύνης

Πώς ένα παραμύθι για τον κόσμο της μέλισσας περνάει τις αξίες της αλληλεγγύης, της φροντίδας για το κοινό καλό και της αγάπης για τη φύση και την τροφή.

Αληθινή ιστορία. Στην έκτη δημοτικού ο δάσκαλος μας περιέγραφε την κοινωνία των μελισσών. Φαίνεται είχα σαστίσει τόσο, που με επανέφερε με ένα «Χριστίνα, κλείσε το στόμα σου». Βασίλισσα, κηφήνες, εργάτριες, ο μυστικός, ακατανόητος χορός τους, που σαν GPS δείχνει τον δρόμο στις συντρόφισσες για να βρουν κι εκείνες το πολύτιμο νέκταρ, και πάνω από όλα η απίστευτη αίσθηση του καθήκοντος που τις κινεί ήταν και είναι μια συναρπαστική ιστορία.

Οδηγίες για τη συμμετοχή των παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια στο σχολείο.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι φαίνεται να παρουσιάζουν ήπια λοίμωξη όταν προσβάλλονται από τον κορωνοϊό SARS-CΟVID19. Βαρύτερη κατάσταση εμφανίζουν ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με προβλήματα υγείας. Ασθενείς με νεοπλασματικά νοσήματα που βρίσκονται σε θεραπεία ή σε φάση ανοσοκαταστολής μετά από θεραπεία (οριζόμενη χρονικά έως και 6-12 μήνες μετά τη διακοπή φαρμάκων) θεωρούνται ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για να νοσήσουν σοβαρά από τον κορωνοϊό SARS-CΟVID19. Παρόλο το θεωρητικό κίνδυνο, η διεθνής εμπειρία, έχει εμφανίσει διαχειρίσιμη επιβάρυνση της νοσηρότητας των παιδιατρικών ασθενών με κακοήθη νοσήματα από την πανδημία του COVID-19.

Γιαννιτσά : Συμμορία που «δέρνει για να γελάσει» οι ανήλικες που χτύπησαν τη 13χρονη

Θύμα βίας από συμμορία ανήλικων κοριτσιών έπεσε μια κοπέλα στα Γιαννιτσά.
Το συμβάν σημειώθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στον προαύλιο χώρο του 1ου Γυμνασίου Γιαννιτσών.
Σύμφωνα με τη δικηγόρο της οικογένειας κ. Αναστασία Δαρδανελιώτη πρόκειται για συμμορία ανήλικων κοριτσιών και μάλιστα Ελληνόπουλων, ηλικίας από 13 έως και 14 ετών που απείλησαν και ξυλοκόπησαν άσχημα το νεαρό κορίτσι.

Κεραμέως για καταλήψεις: Εξετάζεται η αναπλήρωση των ωρών που έχουν χαθεί

Για το ζήτημα των καταλήψεων σε σχολεία της επικράτειας μίλησε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας ότι ο αριθμός των σχολείων υπό κατάληψη δεν αντιπροσωπεύει τη συνολική εικόνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Ελλάδα. «Ο διάλογος γίνεται μόνο με ανοικτά σχολεία. Δεν μπορεί κανείς να στερεί από τον άλλον το δικαίωμα στη μάθηση και να διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία», επεσήμανε η υπουργός, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Εργαστήρια για παιδιά τον Οκτώβριο στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Από αφηγήσεις παραμυθιών ως κατασκευές, κι από προγράμματα φυσικών επιστημών ως εισαγωγή στον κόσμο της αρχαίας φιλοσοφίας: Για τον Οκτώβριο το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης έχει ετοιμάσει το ακόλουθο πρόγραμμα για μικρά και μεγάλα παιδιά.

Αυτό το σχολείο είναι η τελευταία τους ευκαιρία

Η Seraing, μια πόλη που βρίσκεται στα προάστια της Λιέγης, ήταν το επίκεντρο της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας για περισσότερους από δύο αιώνες. Μετά το κλείσιμο, όμως, του εργοστασίου Arcelor Mittal το 2016, η κατάσταση στην πόλη άλλαξε δραματικά.